Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

KUČOVÁ o recepte na Kuznecovovú: Je po záruke, posmeľovala ma sestra

Slovenská tenistka Kristína Kučová v TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

Tenistka K. Kučová zdolala na tohtoročnom Roland Garros miestnu šampiónku spred 10 rokov Svetlanu Kuznecovovú, a tak sme sa s ňou v štúdiu TABLET.TV najmä o tomto triumfe porozprávali.

Bratislava 8. júna (Teraz.sk) – Slovenská tenistka Kristína Kučová zaznamenala na tohtoročnom Roland Garros jedno z najväčších víťazstiev v kariére. Po tom, čo sa do hlavnej súťaže druhého grandslamového turnaja roku prebojovala z náročnej kvalifikácie, sa jej v 1. kole postavila do cesty parížska šampiónka spred desiatich rokov Svetlana Kuznecovová. O triumfe nad niekdajšou svetovou dvojkou z Ruska, následnom súboji so súčasnou druhou hráčkou rebríčka WTA Češkou Karolínou Plíškovou, ale aj o tenisových začiatkoch a vzoroch, sme sa s juniorskou víťazkou US Open 2007 rozprávali v televíznom štúdiu TABLET.TV.

Kučová sa tento rok predstavila na Roland Garros tretíkrát v kariére. Do 1. kola hlavnej súťaže sa musela predrať trojkolovou kvalifikáciou, v ktorej si postupne poradila s Češkou Allertovou, Nemkou Korpatschovou a Britkou Swanovou, pričom v ani jednom z týchto zápasov nestratila ani set. „Do Paríža som cestovala s tým, že každý jeden duel bude pre mňa plusový, keďže na Roland Garros sa mi doteraz až tak nedarilo. Podstatné bolo, že prvé kolo kvalifikácie som zvládla super a potom som sa už rozohrala k dobrým výkonom. Na druhej strane, bolo to aj dosť náročné, keďže som odohrala tri zápasy za tri dni. V každom jednom z nich som si však udržala vysoký level a bola som rada, že som to napokon zvládla,“ rozhovorila sa Kristína Kučová, ktorá po každom súboji regenerovala sily pri masáži a krátkym pobytom v ľadovej vani.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S KRISTÍNOU KUČOVOU:



Žreb prvého kola hlavnej súťaže nebol k 29-ročnej bratislavskej rodáčke milosrdný. V ceste jej totiž stála šampiónka Roland Garros z roku 2009 Svetlana Kuznecovová z Ruska, ktorej pred štartom tohtoročného turnaja v Paríži patrila v rebríčku WTA 101. priečka. „Už pred žrebom kvalifikácie som videla, s kým by som sa mohla stretnúť v prvom kole hlavnej súťaže. A musím sa priznať, že keď som zbadala moje meno pri Kuznecovovej, tak som sa aj zľakla. Potom mi však veľmi pomohla sestra, ktorá ma posmelila slovami, že Kuznecovová je už po záruke, nemám sa ničoho báť,“ pokračovala Kučová, ktorá 33-ročnú ruskú súperku vyprevadila z kurtu po víťazstve 6:4, 6:2. „Vôbec som nečakala, že by to tak mohlo dopadnúť. Zo začiatku som bola veľmi nervózna, mala som obrovský rešpekt, no zároveň som chcela dokázať, že mám na to, aby som ju zdolala. Po prvom sete som sa uvoľnila a v ďalšom priebehu som si zápas už oveľa viac užívala. Moment, keď sa mi potom podarilo premeniť mečbal, bol pre mňa mimoriadne vzácny,“ vrátila sa slovenská tenistka myšlienkami k jednému z najväčších víťazstiev v kariére.

Po zdolaní prvej prekážky narazila mladšia zo sesterského dua Kučových na súčasnú svetovú dvojku Karolínu Plíškovú z Česka. „Stihla som si pozrieť jej zápas prvého kola s Američankou Brenglovou. V ňom až tak dobre nepodávala a taktiež robila dosť veľa chýb z prvých lôpt. Snažili sme sa preto s trénerom vyčítať najmä to, kam servuje. Každopádne, dovtedy som s ňou odohrala tri zápasy, a hoci som v nich výsledkovo ťahala za kratší koniec, išlo o vyrovnané duely, o ktorých osude sa rozhodovalo v tretích setoch. Preto ma mrzí, že v Paríži to skončilo tak jednoznačne v jej prospech,“ pokračovala Kristína Kučová, ktorá českej tenistke podľahla v dvoch sadách zhodne 2:6.

Obdivovala sestru a Karola Becka


Sympatická Bratislavčanka sa venuje tenisu od šiestich rokov. „Keď som bola malá, dali ma rodičia na gymnastiku, no zároveň ma brali vždy aj na tenis. Venovala sa mu totiž moja o osem rokov staršia sestra Zuzka a ocino bol zároveň jej trénerom. Aj preto som už veľmi skoro držala raketu v ruke a vždy som chcela robiť to, čo sestra. Ona bola môj najväčší vzor. Ďalším vzorom bol pre mňa bývalý vynikajúci slovenský tenista Karol Beck, s ktorým Zuzka dlhší čas chodila. Takže otvorene poviem, že práve k nim dvom som v mladosti najviac vzhliadala,“ vysvetlila mladšia zo sestier Kučových, ktorá svoju staršiu sestru v jednom meradle postupom času prekonala. Kým Zuzana figurovala vo svetovom rebríčku WTA najvyššie v júni 2010 na 101. priečke, Kristína to v septembri 2016 dotiahla ešte o tridsať miest vyššie.



Kika sa so svojou výškou 163 centimetrov (o 2 cm viac ako Dominika Cibulková, pozn. red.) radí k najnižším tenistkám v profesionálnom kolotoči. Je to v porovnaní s vyššími súperkami veľký deficit? „V dnešnej dobe je veľmi veľa vysokých tenistiek, ktoré majú obrovskú výhodu najmä pri servise. Na druhej strane, nemenej dôležitá je mrštnosť. Nejaký ten krpec sa preto vo veľkom tenise vždy nájde, a tak si z mojej výšky ťažkú hlavu nerobím,“ uzavrela s úsmevom Kristína Kučová.