Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Kužmová vyradila Bertensovú a postúpila do osemfinále turnaja v Dubaji

Viktória Kužmová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Slovenská dvojka hneď v úvodnom geme súboja s Bertensovou stratila podanie. V ďalších minútach však získala štyri hry v rade a prvý set získala jasne vo svoj prospech.

Dubaj 19. februára (TASR) - Slovenská tenistka Viktória Kužmová sa prebojovala už do osemfinále dvojhry na kvalitne obsadenom turnaji WTA v Dubaji. V 2. kole prekvapujúco vyradila siedmu nasadenú Holanďanku Kiki Bertensovú po vyše dvojhodinovej trojsetovej bitke 6:2, 4:6, 7:6 (6) a získala doposiaľ najcennejší skalp v kariére. Bertensová je momentálne na ôsmom mieste svetového rebríčka. V dueli o postup do štvrťfinále nastúpi Kužmová v stredu proti Američanke Sofii Keninovej, ktorú v januári zdolala v novozélandskom Aucklande.

Slovenská dvojka hneď v úvodnom geme súboja s Bertensovou stratila podanie. V ďalších minútach však získala štyri hry v rade a prvý set získala jasne vo svoj prospech. Kužmová hrala rýchlo a agresívne, dokázala favorizovanú Bertensovú pretlačiť v dlhších výmenách od základnej čiary. Holanďanke chýbala úderová istota, robila priveľa nevynútených chýb. V druhom dejstve Kužmová otočila z 2:3 na 4:3 a v ôsmom geme mala k dispozícii brejkbal. Bertensová si však podržala servis, v ďalšej hre Kužmovú brejkla a vynútila si tretí set. V ňom mala dlho navrch Kužmová. ktorá po rýchlom brejku odskočila Bertensovej na 4:1 a za stavu 5:3 mala k dispozícii mečbal. Bertensová síce vyrovnala na 5:5 a dotiahla set do tajbrejku, no v ňom slávila úspech Kužmová. Na jeho začiatku vyrovnala z 0:3 na 3:3, za stavu 5:6 odvrátila vďaka kvalitnému servisu mečbal a následne získala aj ďalšie dva body. V Dubaji má už istú prémiu 29.695 dolárov a 105 bodov do rebríčka WTA.

Z Kužmovej triumfu mal veľkú radosť jej tréner Michal Mertiňák. "Je to pre Viki životné víťazstvo, prvýkrát zdolala hráčku z Top 10. Bol to ťažký zápas. v ktorom Viki proti ôsmej hráčke sveta nemala čo stratiť. Aj keď si hneď na úvod prehrala podanie, nezlomilo ju to a vyhecovala sa k super výkonu. Viac sa uvoľnila a bola lepšia na kurte. V druhom sete mala brejkbal na 5:3, no nevyužila ho a následne stratila servis i set. Chýbali jej väčšie skúsenosti s hráčkami z elitnej desiatky, aby zápas vyhrala v dvoch setoch. V treťom dejstve sa zasa vzchopila, za stavu 5:3 mala mečbal, no Kiki Bertensová zahrala winner z returnu. Potom sa obe ťahali až do konca. V tajbrejku Viki vďaka kvalitným servisom otočila nepriaznivý vývoj a napokon dosiahla super víťazstvo. Jej ďalšia súperka Keninová je mladá, hrá dobre odzadu. V Aucklande nad ňou Viki zvíťazila, no až po ťažkom boji. Aj teraz to bude mať náročné, uvidíme, ako to dopadne," uviedol pre TASR Mertiňák.

Kužmová tento týždeň obhajuje body za vlaňajšie semifinále z turnaja v Budapešti, ktorý sa hrá paralelne s podujatím v Dubaji.

dvojhra - 2. kolo:


Viktória KUŽMOVÁ (SR) - Kiki Bertensová (Hol.) 6:2, 4:6, 7:6 (6)