Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Kvalifikácia na ME: Štart bez Škriniara, Dúbravka: Bude to na nás

Na snímke slovenský futbalový brankár Martin Dúbravka počas tlačovej konferencie pred kvalifikačným dvojzápasom na EURO 2024 proti Luxembursku a Bosne a Hercegovine 19. marca 2023 v Senci. Foto: TASR - Martin Baumann

Slovenskí futbalisti sa pred štartom kvalifikácie stretli v nedeľu v Senci, reprezentačný kormidelník privítal na zraze deväť futbalistov. Ostatní prišli neskôr, keďže ešte mali klubové povinnosti.

Bratislava 22. marca (TASR) - Dvoma domácimi zápasmi odštartujú futbalisti Slovenska nový kvalifikačný cyklus. V boji o postup na ME 2024 sa najskôr stretnú vo štvrtok v Trnave s Luxemburskom, o tri dni neskôr 26. marca privítajú v Bra­tislave Bosnu a Hercegovinu. Tréner Francesco Calzona pre oba zápasy počítal aj s kapitánom a čerstvým víťazom ankety Futbalista roka Milanom Škriniarom, ale reprezentačný obranca napokon nebude k dispozícii pre zdravotné problémy s chrbtom.

Slovenskí futbalisti sa pred štartom kvalifikácie stretli v nedeľu v Senci, reprezentačný kormidelník privítal na zraze deväť futbalistov. Ostatní prišli neskôr, keďže ešte mali klubové povinnosti. Škriniar v tom čase absolvoval vyšetrenie v Taliansku a Calzona čakal na ďalšie informácie. Obranca Interu Miláno sa objavil na reprezentačnom zraze v utorok, v Senci ho prezreli aj lekári národného tímu Zsolt Fegyveres a Jozef Almási. Slovenský futbalový zväz napokon informoval, že Škriniarov zdravotný stav je natoľko vážny, že nebude k dispozícii trénerovi v úvodných dvoch vystúpeniach v kvalifikácii.

Reprezentačnú oporu mrzí, že musí vynechať úvod kvalifikácie: "Mám bolesti, ktoré vyžarujú až do nohy. Nebudem môcť pomôcť mužstvu proti Luxembursku ani Bosne a Hercegovine. Prišiel som dnes iba pozdraviť chalanov, zaželať im veľa šťastia a budem pokračovať v ďalšej nastavenej liečbe. V stredu sa vraciam do Milána. Doktor bude konzultovať moju ďalšiu liečbu, aby som bol čím skôr fit a aby som mohol byť plnohodnotne zaťažovaný."

Kormidelník Slovákov zaradil do kádra premiérovo útočníka Róberta Polievku z Dukly Banská Bystrica. Po dlhšom čase sa do národného tímu vrátili krídelník FC Sydney Róbert Mak a obranca Denis Vavro z FC Kodaň, ktorí budú reprezentovať prvýkrát pod vedením Calzonu. Polievka si vypýtal nomináciu výbornými výkonmi vo Fortuna lige, v tejto sezóne zaznamenal 14 gólov. Teraz by sa chcel presadiť aj v národnom drese. "Ja by som chcel odviesť to najlepšie, čo je v mojich silách a tréneri nech zvážia, či nastúpim. Ale verím, že pre niečo si ma vybrali a že dostanem šancu. Som útočník, vždy sa odo mňa očakávali góly, ale veľa som ich nedával. Teraz sa mi darí, preto som tu," povedal Polievka.

Góly čaká od reprezentačného novica aj tréner Calzona, ktorý po jeho nominovaní povedal: "Polievka má veľmi dobré vlastnosti a momentálne nemáme nikoho podobného. V predchádzajúcich zápasoch ukázal, že na to má."

Do kvalifikácie vstúpi reprezentácia s tromi zmenami v realizačnom tíme. Tandem lekárov Ján Baťalík – Vladimír Pener nahradila dvojica Zsolt Fegyveres – Jozef Almási, na pozícii trénera brankárov Matúša Kozáčika nahradil Ján Novota. Na spoluprácu s Novotom sa teší aj Martin Dúbravka, ktorý by mal medzi žrďami dostať priestor napriek tomu, že pravidelne nechytá. Pred štvrtkovým duelom povedal: "Očakávam od nás reakciu. Je to nový začiatok, máme ideálnu príležitosť vstúpiť do kvalifikácie čo najlepšie. Verím, že odštartujeme víťazstvom, a že aj ostatné výsledky budú dobré. Myslím si, že netreba podceniť žiadneho súpera. Luxemburčania sú momentálne vyššie ako my, určite by som nás nepasoval do úlohy favorita. Ale bude to na nás a chceme potešiť divákov."

Tréner Luxemburska Luc Holtz má k dispozícii najsilnejší možný káder, žiadneho hráča netrápi zranenie, ani trest. Chýba len Olivier Thill z Eyüpsporu, ktorý mal s reprezentačným trénerom nezhody. Luxemburčanov čaká v nedeľu po zápase v Trnave duel na Stade de Luxembourg proti Portugalsku.

Štvrtkový duel na Štadióne Antona Malatinského má výkop o 20.45 h, povedú ho arbitri zo Slovinska. Ako hlavný Rade Obrenovič, na čiarach budú Jure Praprotnik a Grega Kordež.

kvalifikácia na ME 2024:

štvrtok 23. marca 20.45 h

SLOVENSKO - Luxembursko /Trnava, štadión Antona Malatinského, rozhoduje Obrenovič (Slov.)/


Nominácia SR na zápasy kvalifikácie ME 2024 proti Luxembursku (23. marca) a Bosne a Hercegovine (26. marca):

Brankári: Martin Dúbravka (Newcastle United), Marek Rodák (Fulham), Henrich Ravas (Widzew Lodž)

Obrancovia: Peter Pekarík (Hertha BSC), Michal Tomič (FK Mladá Boleslav), Denis Vavro (FC Kodaň), Ľubomír Šatka (Lech Poznaň), Norbert Gyömbér (US Salernitana), Dávid Hancko (Feyenoord Rotterdam), Adam Obert (Cagliari Calcio), Vernon De Marco (Slovan Bratislava)

Stredopoliari: Patrik Hrošovský (KRC Genk), Stanislav Lobotka (SSC Neapol), Juraj Kucka (Slovan Bratislava), László Bénes (Hamburger SV), Ondrej Duda (Verona), Matúš Bero (Vitesse Arnheim), Róbert Mak (Sydney)

Útočníci: Tomáš Suslov (FC Groningen), Lukáš Haraslín (Sparta Praha), Róbert Boženík (Boavista), Adam Zreľák (Warta Poznaň), Róbert Polievka (Banská Bystrica), Erik Jirka (Plzeň)


Nominácia Luxemburska na zápasy proti Slovensku a Portugalsku:

Brankári: Anthony Moris (Union Saint Gilloise), Ralph Schon (Wiltz), Tiago Pereira (Borussia Mönchengladbach)

Obrancovia: Dirk Carlson (St. Pölten), Maxime Chanot (New York City), Lars Gerson (Kongsvinger), Mica Pinto (Sparta Rotterdam), Laurent Jans (Waldhof Mannheim), Enes Mahmutovič (CSKA Sofia), Tim Hall (Újpest), Edin Džogovič (1. FC Magdeburg)

Stredopoliari: Timothé Rupil, Leandro Barreiro (obaja Mainz), Christopher Martins (Spartak Moskva), Florian Bohnert (SC Bastia), Mathias Olesen (1. FC Köln), Danel Sinani (Wigan Athletic), Vincent Thill (AIK Štokholm), Sébastien Thill (Hansa Rostock), Dejvid Sinani (F91)

Útočníci: Gerson Rodrigues (Al Wehda), Yvandro Borges (Borussia Mönchengladbach), Alessio Curci (Mainz)