Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

LA Lakers slávnostne vyradili Gasolovu 16-ku

Bývalý útočník Los Angeles Lakers Pau Gasol hovorí počas ceremónie vyradenia jeho čísla dresu v polčase zápasu basketbalovej NBA proti Memphisu Grizzlies v utorok 7. marca 2023 v Los Angeles. Foto: TASR/AP

Gasola draftoval v roku 2001 klub Atlanta Hawks, ktorý si ho vybral v 1. kole z tretieho miesta.

Los Angeles 8. marca (TASR) - Klub NBA Los Angeles Lakers v noci na stredu slávnostne vyvesil pod strop svojej haly dres s číslom 16, ktorý nosil v tíme španielsky basketbalista Pau Gasol. Ceremónia sa uskutočnila v polčasovej prestávke domáceho víťazného zápasu s Memphis Grizzlies (112:103). Bývalý slávny pivot, ktorý prišiel do tímu pred 15 rokmi a počas šesťročného pôsobenia mu pomohol dvakrát k zisku majstrovského titulu, sa neubránil slzám.

Gasola draftoval v roku 2001 klub Atlanta Hawks, ktorý si ho vybral v 1. kole z tretieho miesta. Najslávnejšie obdobie však zažil v drese Los Angeles Lakers, kde po boku Kobeho Bryanta získal dva tituly šampióna (2009 a 2010). V NBA obliekal aj dresy Memphisu, Chicaga, San Antonia a Milwaukee. Záverečnú sezónu kariéry odohral v Barcelone.

Lakers si v noci uctili svoju legendu tým, že vyradili Gasolov dres s číslom 16. Mužstvo sa po jeho príchode vo februári 2008 dostalo trikrát za sebou do finále play off a len raz neuspelo. Gasol emotívne prežíval celú slávnostnú ceremóniu. "Myslím si, že som urobil maximum pre to, aby som to naozaj prijal a vychutnal si to, ale dnešný večer aj tak prevyšuje všetky moje sny a očakávania. Znamená to pre mňa veľmi veľa a, samozrejme, keď tam hore visí aj dres Kobeho, pridáva to ešte niečo významné, silné, smutné, bolestné a zároveň radostné," povedal 42-ročný Gasol podľa agentúry AP. Zároveň priznal, že v uplynulých dňoch mal problém zaspať, keď premýšľal o obrovskom geste Lakers na pozadí stále silných spomienok na roky strávené v tíme.

Rovnako ako jeho mladší brat Marc pravidelne pomáhal aj španielskej reprezentácii. Na OH získal s národným tímom striebro v Pekingu 2008 i Londýne 2012, z Ria 2016 má bronz. Z majstrovstiev Európy si odniesol sedem cenných kovov, z toho tri najcennejšie. Najväčší úspech s reprezentáciou slávil na MS 2006 v Japonsku, kde Španieli vybojovali titul majstra sveta v konkurencii USA, ktoré mali v kádri hviezdy NBA ako LeBron James, Carmelo Anthony či Chris Paul.

Gasolova 16-ka je v poradí trináste číslo, ktoré Lakers vyradili na počesť 12 hráčov. Pod stropom visia Bryantove čísla 8 zo začiatku kariéry i 24 z jej konca.