Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Lance Armstrong by bol úspešný aj bez dopingu, tvrdí lekár Ferrari

Lance Armstrong Foto: TASR/AP

Taliansky lekár dostal doživotný zákaz činnosti v športe za napomáhanie k užívaniu dopingu.

Miláno 25. januára (TASR) - Michele Ferrari, bývalý lekár Lancea Armstronga tvrdí, že americký cyklista potrestaný doživotným zákazom činnosti by bol úspešný aj bez užívania dopingu.

Texasan minulý týždeň povedal v Šou Oprah Winfreyovej, že vyhrať sedem titulov na Tour de France nebolo možné bez zakázaných prostriedkov.

Podľa Ferrariho mali dopingové preparáty na Armstronga "placebo efekt".

"Dosiahol by tú istú úroveň aj bez dopingu. Vďaka talentu by bol lepší ako súperi," cituje slová lekára agentúra AP.

Taliansky lekár dostal doživotný zákaz činnosti v športe za napomáhanie k užívaniu dopingu.

Wiggins o Armstrongovom priznaní: "Mal som ten najlepší pocit"

Sledovať dopingové priznanie zdiskreditovaného amerického cyklistu Lance Armstronga bol ten "najlepší pocit na svete." Bez ohľadu na sympatie k svojmu kolegovi to uviedol víťaz Tour de France 2012 a olympijský víťaz v časovke Bradley Wiggins.

Armstrong triumfoval od roku 1999 sedemkrát na Tour de Frace, ale všetky tituly mu odobrali minulý rok v októbri, keď ho uznali vinným. K sofistikovanému dopingu sa priznal pred niekoľkými dňami v talk-show Oprah Winfreyovej. Wiggins vysielanie pôvodne nechcel sledovať, ale potom tak urobil v spoločnosti svojho sedemročného syna.

"Je to nepríjemné pre samotný šport, ktorý dostal úder. Nebolo to jednoduché," povedal Wiggins, ktorý sa pripravuje s tímom Sky na Mallorke. "Nakoniec som však mal po hodine a pol ten najlepší pocit na svete. Polovica môjho tela to nechcela sledovať. Ten fanúšik v mojom vnútri už mal rozbitý obraz o skvelom športovcovi. Potom som určitú časť bol úplne ticho a povedal som si, že si zaslúži to, čo má. Po dvoch hodinách, keď emócie lietali hore-dole som nakoniec k nemu necítil žiadne sympatie."

Wiggins, ktorého Armstrong odsunul na tretie miesto na Tour de France 2009, povedal, že sa cítil pyšný, keď synovi povedal, že on nepodvádza. "Musel som to vysvetľovať môjmu synovi, pretože on chce vyhrávať tie preteky, ktoré vyhral jeho otec," povedal 32-ročný otec.

WADA spochybňuje dopingové tvrdenia bývalého šéfa UCI

Svetová antidopingová agentúra (WADA) spochybnila tvrdenia bývalého prezidenta Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) Heina Verbruggena, podľa ktorého bolo normálnou praxou v cyklistickom športe, že podozrivé dopingové vzorky sa prediskutovali so samotnými cyklistami.

"Tento postoj totálne odporuje efektívnemu antidopingovému programu," uviedla WADA v reakcii na Verbruggenove slová s dodatkom, že UCI by mala byť zameraná na odstrašovanie, objavovanie a varovanie športovcov pred dopingom. "WADA nemá žiadne dôkazy o tom, že by medzinárodné federácie diskutovali o atypických výsledkoch krvných testov alebo iných výsledkoch športovcov," cituje agentúra Reuters vyhlásenie WADA.

Verbruggen, ktorý stál na čele UCI v rokoch 1991-2005, však otvorene hovorí o iných praktikách. "Jazdci, ktorí dopovali, ale ešte nemali pozitívny test, boli efektívne upozorňovaní, že ich sledujú a budú objektom testovania aj v budúcnosti," povedal Verbruggen.

WADA kritizovala UCI za to, že Lanceovi Armstrongovi sprostredkovala stretnutie s laboratórnym riaditeľom v roku 2002 po tom, ako mal dopingové testy s podozrivou hladinou EPO a zakázaný krvný "booster".

Bývalý tenista Agassi o Armstrongovom priznaní: "Šok a smútok"

Šok a smútok. Také pocity ovládli bývalého tenistu Andre Agassiho, keď sledoval priznanie amerického cyklistu Lancea Armstronga k najväčšiemu dopingovému podvodu v histórii športu. Podľa osemnásobného grandslamového víťaza by aj v tenise boli vhodné častejšie dopingové kontroly.

Američan, ktorý spoluzakladal filantropickú organizáciu spolu s Armstrongom a ďalšími športovcami ako Muhammad Ali, Mia Hammová a Alonzo Mourning, bol presvedčený o Armstrongovej nevine.

"Nuž, moja reakcia bola rovnaká ako u všetkých. Bol to šok, silná rana na brucho, smútok, sklamanie. Myslím si, že 'hnev' je to správne slovo," citovala agentúra Reuters Agassiho, ktorý odpovedal na otázky počas Australian Open v Melbourne Parku. "Patril som k tým, ktorí mu absolútne verili."

Štyridsaťjedenročný Armstrong sa priznal minulý týždeň v rozhovore s Oprah Winfreyovou k užívaniu zakázaných substancií na zvýšenie športovej výkonnosti. V roku 2007 boli Agassi a Armstrong dvomi zakladajúcimi členmi organizácie Športovci pre nádej (Athletes For Hope), ktorá pomáhala učiť profesionálnych športovcov, ako majú zbierať peniaze na charitatívne a filantropické akcie.

Štyridsaťdvaročný Agassi, ktorý sa vo svojej autobiografii "Open" priznal k užívaniu rekreačných drog, sa domnieva, že tenis je ako šport relatívne čistý a pochybuje o tom, že by niekto na najvyššej úrovni tak dlho dopoval ako Armstrong. "Tenis je šport, kde si neviem celkom dobre predstaviť na najvyššej úrovni to podvádzanie. Je to celoročný šport," argumentuje Agassi. "Keď som ešte ja naposledy aktívne hrával, tak to bolo pravidelne na každom turnaji, skoro týždeň čo týždeň aj mimosúťažné testy na krv aj moč. Neviem, ako sa to v tenise zmenilo, ale aj keď to zostalo na rovnakej úrovni, tak je to dôsledné."

Agassi mal počas aktívnej kariéry pozitívny nález na metamfetamín (pozn. pervitín), ale klamal funkcionárom ATP, že sa to muselo do jeho tela dostať, keď vypil nejaký nápoj. Samotný tenista cítil, že svojim príkladom ako sa vyhnúť zákazu, prinútil kompetentné orgány, aby prijali prísnejší dopingový program. "Mne osobne to pomohlo od toho, aby som si zničil niekoľko rokov života. To sa stalo, keď som užíval rekreačné drogy a deštruktívne substancie kryštalického matamfetamínu. Tie kontroly ma vlastne zachránili," uviedol Agassi.