Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Laporte vyhral aj tretiu etapu na Dauphiné a udržal si žltý dres

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Druhý finišoval Ír Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) a tretí bol Holanďan Dylan Groenewegen (Jayco AlUla).

Le Coteau 6. júna (TASR) - Domáci cyklista Christophe Laporte vyhral po úvodnej aj tretiu etapu pretekov Critérium du Dauphiné a udržal si žltý dres pre celkového lídra. Jazdec stajne Jumbo-Visma sa presadil v záverečnom hromadnom špurte a 194,1 km dlhú trasu z Monistrol-sur-Loire do Le Coteau zvládol za 4:43:28 hodiny. Druhý finišoval Ír Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) a tretí bol Holanďan Dylan Groenewegen (Jayco AlUla).

Tridsaťročný Laporte vyhral v špurte aj úvodnú etapu, v druhej skončil štvrtý a v utorok vystúpil opäť na najvyšší stupienok a pripísal si 30. víťazstvo v kariére. Jeho triumf sa nerodil ľahko, v nervóznom závere prišlo k viacerým pádom a na páske musel zmazať manko na Bennetta, ktorý otvoril špurt. V závere mal však viac síl francúzsky pretekár. Laporte vyhral aj šprintérsku prémiu v strede trate a vďaka bonusovým sekundám má na čele celkovej klasifikácie náskok 11 sekúnd pred krajanom a víťazom druhej etapy Julianom Alaphilippeom zo Soudalu-QuickStep. Laporte je na čele aj v bodovacej súťaži.

"Myslel som si, že som dosť rýchly, aby som išiel do špurtu, ale nie taký rýchly, aby som zdolal klasických šprintérov. No nakoniec sa to tak vyvinulo. Groenewegena zablokovali na pravej strane a ja som bol na zadnom kolese a mohol som ísť dopredu po ľavej. Takže som veľmi šťastný. Ani sme nemali šprintérsky vláčik, bol sme na čele hlavne, aby sme chránili Jonasa Vingegaarda a ja som z toho nakoniec profitoval. Nemyslím si, že si žltý dres udržím aj zajtra. Síce mám veľmi rád časovky, ale tie maximálne do 15, 20 km. Dlhšie sú pre mňa ťažké, ale vyskúšam to," povedal. V stredu je na programe časovka z Cours do Belmont-de-la-Loire dlhá 31,1 km a s kopcovitým profilom.



Critérium du Dauphiné - 3. etapa (Monistrol-sur-Loire - Le Coteau, 194,1 km):

1. Christophe Laporte (Fr./Jumbo-Visma) 4:43:28 h, 2. Sam Bennett (Nem./Bora-Hansgrohe), 3. Dylan Groenewegen (Hol./Jayco AlUla), 4. Matteo Trentin (Tal./SAE Team Emirates), 5. Milan Menten (Belg./Lotto Dstny), 6. Hugo Hofstetter (Fr./Arkea Samsic) všetci rovnaký čas



celkové poradie:

1. Laporte 12:21:28 h, 2. Julian Alaphilippe (Fr./Soudal-QuickStep) +11 s, 3. Richard Carapaz (Ekv./EF Education-EasyPost) +17, 4. Rune Herregodts (Belg./Intermarche-Circus-Wanty) +19, 5. Maxim van Gils (Belg./Lotto Dstny) +23