Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Laportovi v 19. etape vyšiel dlhý špurt, Sagan obsadil 34. miesto

Francúzsky cyklista Christophe Laporte oslavuje v cieli po jeho víťazstve 19. etapy prestížnych cyklistických pretekov Tour de France na trati Castelnau-Magnoac - Cahors, dlhej 188,5 km vo francúzskom meste Cahors 22. júla 2022. Foto: TASR/AP

Ešte pred šprintérskou prémiou prerušili preteky protesty, no cyklisti mohli po chvíli ďalej pokračovať.

Cahors 22. júla (TASR) - Francúzsky cyklista Christophe Laporte z tímu Jumbo-Visma zvíťazil v piatkovej 19. etape 109. ročníka Tour de France. Nastúpil zhruba jeden a pol kilometra pred cieľom a pásku v Cahorse preťal s náskokom jednej sekundy pred šprintérmi. Na druhom mieste skončil Belgičan Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) a tretí finišoval Talian Alberto Dainese zo stajne DSM. Žltý dres si udržal Laporteov tímový kolega Jonas Vingegaard. Slovák Peter Sagan (TotalEnergies) obsadil 34. miesto so stratou 21 sekúnd.

Po troch horských etapách čakala pelotón prvá rovinatá od 5. júla, štartovalo sa v Castelnau-Magnoac a do cieľa čakalo cyklistov 188 kilometrov. Laporte zvládol túto trasu za 3:52:04 hodiny. "Nemôžem tomu uveriť, som veľmi šťastný. Tím mi veril, podporoval ma a dal mi možnosť jazdiť na seba. Videl som príležitosť vyraziť a dopadlo to takto, neuveriteľné," uviedol Laporte v rozhovore pre Eurosport. Je to preňho premiérový triumf na "Starej dáme" a zároveň sa stal tento rok prvým domácim cyklistom s etapovou výhrou.

Hneď na začiatku sa vytvoril únik dňa, do ktorého vyrazili po zhruba šiestich kilometroch traja cyklisti. K Mikkelovi Honoremu (Quick-Step), Quinnovi Simmonsovi (Trek-Segafredo) a Tacovi van der Hoornovi (Intermarché-Wanty-Gobert) sa onedlho pridali aj Matej Mohorič (Bahrajn Victorious) a Nils Politt (Bora). Ešte pred šprintérskou prémiou prerušili preteky protesty, no cyklisti mohli po chvíli ďalej pokračovať. Dvadsať bodov pridal do bodovacej súťaže Simmons. Boj o zelený dres bol však už rozhodnutý, Belgičan Wout van Aert (Jumbo) má na čele nedostihnuteľný náskok a stačí mu prísť do cieľa v Paríži.

Dánsky cyklista Jonas Vingegaard v žltom drese vedúceho pretekára počas 19. etapy prestížnych cyklistických pretekov Tour de France na trati Castelnau-Magnoac - Cahors, dlhej 188,5 km vo francúzskom meste Cahors 22. júla 2022.
Foto: TASR/AP


V ďalšom priebehu etapy si únik nedokázal vytvoriť výraznejší náskok na pelotón. Ten zhruba 130 kilometrov pred cieľom pohltil Politta, ale zvyšní štyria pretekári zabrali do pedálov. Na prvej horskej prémií sa únik navyše rozdelil na dve časti, keď dopredu vyrazili Simmons a Mohorič. Horskú prémiu získal Slovinec, no bol to Simmons, ktorý sa vybral do ďalšieho samostatného úniku a zhruba 50 kilometrov pred cieľom zostal jediný mimo hlavného balíka.

Cyklistický pelotón jazdí počas 19. etapy prestížnych cyklistických pretekov Tour de France na trati Castelnau-Magnoac - Cahors, dlhej 188,5 km vo francúzskom meste Cahors 22. júla 2022.
Foto: TASR/AP

Ten ho dobehol za druhou horskou prémiou. Po chvíli sa však vytvoril ďalší únik, ktorý tvorili Alexis Gougeard (B&B Hotels-KTM), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) a Fred Wright (Bahrajn Victorious). K trojici sa pokúšal pridať aj Tadej Pogačar, no stiahol ho van Aert, ktorý pracoval pre tímového kolegu Vingegaarda. Devätnásť kilometrov pred cieľom bol na čele pelotónu aj Sagan a práve vtedy odstúpil pre zdravotné problémy Mads Pedersen (Trek-Segafredo). Únik nakoniec zanikol necelé dva kilometre pred cieľom, no chvíľu potom nastúpil Laporte, na ktorého šprintéri v záverečnom dojazde už nestačili.

Žltý dres pre celkového lídra si bez problémov udržal Vingegaard. Jeho hlavný súper Tadej Pogačar (SAE Team Emirates) síce stiahol päť sekúnd, no dánsky pretekár má dve etapy pred koncom TdF náskok 3:21 minúty. "Bolo to veľmi stresujúce. Som rád za víťazstvo Laportea, musí to byť preňho skvelé a ukázal silu nášho tímu. Po zvyšok Tour sa sústredím na seba a dúfam, že to bude stačiť," povedal po piatkovej etape Vingegaard. V sobotu je posledná šanca zabojovať o celkové poradie, na programe je časovka z Lacapelle-Marival do Rocamadouru dlhá 40,7 km. Tour vyvrcholí v nedeľu už tradične exhibičnou etapou s cieľom na Elyzejských poliach.


výsledky 19. etapy (Castelnau-Magnoac - Cahors, 188 km):


1. Christophe Laporte (Fr./Jumbo-Visma) 3:52:04 h
2. Jasper Philipsen (Belg./Alpecin-Fenix) +1 s
3. Alberto Dainese (Tal./DSM)
4. Florian Senechal (Fr./Quick-Step)
5. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates)
6. Amaury Capiot (Belg./Arkéa-Samsic)
7. Dylan Groenewegen (Hol./BikeExchange-Jayco)
8. Hugo Hofstetter (Fr./Arkéa-Samsic)
9. Luka Mezgec (Slovin./BikeExchange-Jayco)
10. Caleb Ewan (Aus./Lotto Soudal) všetci rovnaký čas
... 34. Peter SAGAN (SR/Total Energies) +21



celkové poradie po 19. etape:

1. Jonas Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 75:45:39 h
2. Tadej Pogačar (Slov./SAE Emirates) +3:26 min
3. Geraint Thomas (V.Brit./Ineos Grenadiers) +8:00
4. David Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) +11:05
5. Nairo Quintana (Kol./Arkéa-Samsic) +13:35
6. Louis Meintjes (JAR/Intermarché Wanty-Gobert Matériaux) +13:43
7. Aleksandr Vlasov (Rus./Bora-Hansgrohe) +14:10
8. Romain Bardet (Fr./DSM) +16:11
9. Alexej Lucenko (Kaz./Astana-Premier Tech) +20:24
10. Adam Yates (V.Brit./Ineos Grenadiers) +20:32
... 119. Sagan +4:34:28



bodovacia súťaž:

1. Wout van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 460 b*
2. Philipsen 236
3. Pogačar 235
... 9. SAGAN 104

*Van Aerta už nemôže v bodovacej súťaži nikto matematicky predstihnúť



vrchárska súťaž:

1. Vingegaard 72 b*
2. Simon Geschke (Nem./Cofidis) 64
3. Giulio Ciccone (Tal./Trek Segafredo) 61

*Vingegaarda už nemôže vo vrchárskej súťaži nikto matematicky predstihnúť