Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Laureáti si prevzali výročné ocenenia SOŠV, Štochl s cenou Demitru

Na snímke zľava prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel, ocenení zlatým odznakom SOŠV Viliam Mjartan, Dušan Hamar, Ivan Jakubovič a Michal Staňo, vpravo čestný prezident SOŠV František Chmelár na 62. valnom zhromaždení SOŠV 26. mája 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Trofej SOŠV za aktuálny prínos v propagácii olympijského hnutia a prehlbovaní jeho vplyvu na šport a kultúru dostal Organizačný výbor medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska.

Bratislava 26. mája (TASR) - Prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel a čestný prezident SOŠV František Chmelár odovzdali na štvrtkovom 62. valnom zhromaždení SOŠV viaceré výročné ocenenia za rok 2021. Osobne si ich prevzali prezident Slovenského cyklistického zväzu Peter Privara za OV medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska, vlaňajšia atletická majsterka Európy do 23 rokov Emma Zapletalová aj jej tréner Peter Žňava, hádzanárska legenda Richard Štochl, spoluzakladateľka tanečného športu na Slovensku Helena Štiavnická, pedagóg Jaroslav Maček, žurnalista Stanislav Štefánik, výtvarník Martin Kellenberger, ekologická aktivistka Alexandra Madrová a za Olympijský klub Kysuce jeho predseda Jaroslav Klus. Niektorí laureáti sa na VZ SOŠV nezúčastnili a prevezmú si ich pri inej vhodnej príležitosti, informoval web olympic.sk.

Trofej SOŠV za aktuálny prínos v propagácii olympijského hnutia a prehlbovaní jeho vplyvu na šport a kultúru dostal Organizačný výbor medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska. Tie predstavujú jedno z najtradičnejších športových podujatí na Slovensku, boli založené už v roku 1954 a od roku 2017 sú v kategórii 2.2 UCI Continental Circuits. Kvalita podujatia sa neustále zvyšuje, medzi víťazmi Okolo Slovenska sú v poslednom období aj majstri sveta ako Julien Alaphilippe a Peter Sagan.

Cena Pavla Schmidta za výkon roka v individuálnej olympijskej disciplíne patrí Zuzane Rehák Štefečekovej. Strelkyňa v trape sa na OH v Tokiu postarala o jedinú zlatú medailu slovenskej výpravy, keď v kvalifikácii výkonom 125 zásahov zo 125 možných utvorila absolútny svetový rekord. Držiteľom Ceny Bohumila Goliana za najhodnotnejší kolektívny výkon roka sa stal slovenský štvorkajak na 500 m (Samuel Baláž, Denis Myšák, Erik Vlček a Adam Botek). Ten na OH 2020 tretím miestom a ziskom bronzu nadviazal na medailovú niť štvorkajakov na 1000 m, ktoré v minulosti na OH získali dve striebornú a jednu bronzovú medailu.

Cenu Ondreja Nepelu pre športovca do 23 rokov, u ktorého sa výrazne prejavila športová perspektíva, získali atlétka Emma Zapletalová a reprezentantka vo vodnom slalome Zuzana Paňková. Zapletalová získala na ME do 23 rokov v Tallinne v behu na 400 m prekážok zlatú medailu v rekorde šampionátov 54,28 s. Na OH v Tokiu sa v rovnakej disciplíne prebojovala do semifinále. V európskych tabuľkách roka obsadila na tejto trati medzi ženami 5. miesto, vo svetových 12. miesto. Paňková vybojovala v roku 2021 vo veku 16 rokov na vrcholných súťažiach šesť medailí. Medzi ženami bola členka zlatej hliadky 3xC1 na ME v Ivrei. Medzi juniorkami sa stala trojnásobnou majsterkou Európy – v C1, v K1 aj v hliadke 3xK1, pridala bronz z MS v K1, ako aj bronz z ME v extrémnom slalome.

Cenu Pavla Demitru za mimoriadny pozitívny prínos k reprezentácii SR v spojení s vynikajúcimi výkonmi si prevzal Richard Štochl. V rozpätí rokov 1998 – 2013 ho deväťkrát vyhlásili za najlepšieho hádzanára Slovenska. Za slovenskú reprezentáciu odchytal 265 zápasov. Ako najväčšia opora SR si dvakrát zahral na MS a trikrát na ME, v 6 krajinách získal s rôznymi klubmi 8 majstrovských titulov.

Peter Žňava sa stal držiteľom Ceny Jána Zacharu pre trénera mládeže, ktorý dlhodobo aj aktuálne dosahuje prenikavé výsledky. Bývalý slovenský reprezentant a 12-násobný majster SR už ako tréner v roku 2012 objavil Emmu Zapletalovú, ktorá sa v roku 2021 na 400 m prekážok stala majsterkou Európy do 23 rokov. V minulosti pripravoval osemstovkárskeho rekordéra SR Jozefa Repčíka, trénoval i medailistov M-SR Lenku Kovačovicovú a Tomáša Rojku. Cena Matyldy Pálfyovej pre ženu za športové výsledky, aktivitu v športe a v olympijskom hnutí patrí spoluzakladateľke tanečného športu na Slovensku Helene Štiavnickej a Danuši Lakatašovej, dlhoročnej významnej postave slovenského krasokorčuľovania.

Pedagóg Jaroslav Maček si prevzal Cenu Vladimíra Černušáka za propagáciu a šírenie olympijských myšlienok najmä v pedagogickom procese. Cenu Mira Procházku za aktuálne prenikavé dielo v oblasti literatúry a žurnalistiky dostal Stanislav Štefánik, ktorý má za sebou dlhoročné pôsobenie športového redaktora a komentátora v rozhlasových i televíznych médiách (aj na štvoro OH a trojo ZOH), ako aj prípravu historických televíznych dokumentov z rôznych športov. Cena Ladislava Chudíka za výtvarné diela, propagujúce šport a olympizmus patrí Martinovi Kellenbergerovi, významnému slovenskému výtvarníkovi, maliarovi, ilustrátorovi, grafikovi a pedagógovi. Cenu Jána Mráza za významné aktivity v oblasti ochrany životného prostredia dostala Aleandra Madrová, predsedníčka občianskeho združenia Planet Lover, ktoré spolupracuje so SOŠV v oblasti aktivít environmentálnej výchovy. Cenou Vincenta Lafka pre olympijský klub roka sa môže popýšiť Olympijský klub Kysuce, ktorý medzi 26 regionálnymi olympijskými klubmi na Slovensku dosiahol v roku 2021 prvé miesto v bodovacom rebríčku aktivít klubov.