Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Leclerc odštartuje domáce preteky z pole position

Na snímke monacký pilot formuly 1 Charles Leclerc z tímu Ferrari oslavuje víťazstvo v kvalifikácii na nedeľnú Veľkú cenu Monaka, siedme podujatie tohtoročného seriálu Veľkých cien Formuly 1 na mestskom okruhu v Monte Carle v Monaku v sobotu 28. mája 2022. Foto: TASR/AP

Na slávnom mestskom okruhu dosiahol čas 1:11,376 minúty a o 0,225 sekundy zdolal svojho tímového kolegu Carlosa Sainza zo Španielska.

Monte Carlo 28. mája (TASR) - Nedeľňajšiu Veľkú cenu Monaka F1 odštartuje z prvej pozície domáci pretekár Charles Leclerc. Dvadsaťštyriročný Monačan na svojom Ferrari zajazdil najrýchlejší čas v sobotnej kvalifikácii.

Na slávnom mestskom okruhu dosiahol čas 1:11,376 minúty a o 0,225 sekundy zdolal svojho tímového kolegu Carlosa Sainza zo Španielska. Z druhého radu odštartujú pretekári Red Bullu, Mexičan Sergio Perez zaostal o 0,253 s a Holanďan Max Verstappen o 0,290 s. Piaty skončil Brit Lando Norris na McLarene a šiesty jeho krajan George Russell na Mercedese. Sedemnásobný majster sveta Lewis Hamilton vyštartuje na trať z ôsmej priečky.

Pre Leclerca je to piata pole position v sezóne a celkovo štrnásta v kariére. Na domácej trati sa mu však nedarí a jeho "prekliatie" sa zopakovalo aj v tejto sezóne. Leclerc totiž v Monaku nedokončil ani jednu Veľkú cenu, keď vždy vypadol. Okrem toho ešte pred príchodom do F1 nedokončil v kniežatstve ani preteky seriálu F2. Najprv mu zlyhalo zavesenie kolies a v šprintových pretekoch mala jeho Prema elektrickú poruchu. V uliciach svojho rodného mesta navyše havaroval aj pred dvoma týždňami, keď poškodil historické Ferrari z roku 1974, na ktorom jazdil trojnásobný majster sveta Niki Lauda.

K havárii došlo na historickej grand prix počas ukážkovej jazdy. Leclerc vstúpil prirýchlo do predposlednej zákruty Rascasse a pri brzdení mu ušla zadná časť monopostu 312B3-74. Po náraze bol ešte schopný pokračovať, nakoniec však musel zastaviť na cieľovej rovinke. "Myslel som si, že v Monaku som si už odbil všetku smolu a potom nedobrzdím do Rascasse s jedným z najviac ikonických áut v histórii F1," uviedol vtedy Leclerc.