Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Šport

Legendárny Bobby Charlton zomrel vo veku 86 rokov

Bobby Charlton, archívne foto. Foto: TASR/AP

Profesionálna kariéra niekdajšieho ofenzívneho stredopoliara bola spojená prevažne s Manchestrom United, v ktorom pôsobil v rokoch 1956 až 1973.

Londýn 21. októbra (TASR) - Bývalý anglický futbalista Bobby Charlton zomrel vo veku 86 rokov. Úmrtie legendárneho hráča Manchestru United potvrdila v sobotu jeho rodina. Informovali o tom agentúry AP i DPA.

Charlton, jeden z najlepších futbalistov anglickej i svetovej histórie, trpel v uplynulých rokoch demenciou. "S veľkým smútkom zdieľame správu, že v skorých sobotných hodinách nás v pokoji opustil Sir Bobby. Bol obklopený svojou rodinou," citovala DPA z vyhlásenia Charltonovej rodiny.

Profesionálna kariéra niekdajšieho ofenzívneho stredopoliara bola spojená prevažne s Manchestrom United, v ktorom pôsobil v rokoch 1956 až 1973 a strelil 249 gólov. S "červenými diablami" oslavoval tri tituly v anglickej Premier League (1957, 1965, 1967), zisk Pohára FA (1963) či triumf v Európskom pohári majstrov (1968). So 606 odohranými zápasmi bol rekordér klubu, jeho zápis prekonal až ďalší legendárny futbalista United Ryan Giggs. Charlton bol vo veku 20 rokov účastník najväčšej tragédie v histórii klubu - prežil mníchovskú leteckú katastrofu zo 6. februára 1958, pri ktorej zahynulo osem hráčov.

"Sir Bobby bol hrdina pre milióny ľudí nielen v Manchestri alebo v Spojenom kráľovstve, ale všade po celom svete, kde sa futbal hrá. Obdivovali ho pre jeho športového ducha a integritu, ako aj pre jeho vynikajúce futbalové kvality. Sira Bobbyho si budeme navždy pamätať ako futbalového velikána," citovala z vyhlásenia Manchestru United agentúra AFP.

Charlton bol dlhé roky oporou anglickej reprezentácie. V drese národného tímu odohral 106 zápasov, v ktorých strelil 49 gólov. Bol kľúčový hráč tímu, ktorý získal titul na domácich MS 1966. V tom istom roku dostal aj Zlatú loptu pre najlepšieho futbalistu sveta. V roku 1994 mu bývalá britská kráľovná Alžbeta II. udelila rytiersky titul Sir.

Charltonovi vzdal úctu jeho bývalý spoluhráč a niekdajší útočník Sir Geoff Hurst, ktorý strelil hetrik vo víťaznom finále MS 1966: "Dnes sme sa dozvedeli veľmi smutnú správu. Zomrel jeden z velikánov, Sir Bobby Charlton. Nikdy naňho nezabudneme, ani futbal naňho nezabudne. Bol skvelý spoluhráč a kamarát, ktorý bude chýbať krajine aj mimo športu. Úprimnú sústrasť rodine a priateľom."

K úmrtiu legendy sa vyjadrili aj bývalí kapitáni United David Beckham a Gary Neville. "Všetko sa to začalo Sirom Bobbym. On bol dôvod, prečo som mal príležitosť hrať za Manchester United. Bol niekto, ku komu som vzhliadal. Skutočný džentlmen, rodinne založený muž a národný hrdina," uviedol Beckham. "Je mi ľúto, že som sa dopočul túto správu o Sirovi Bobbym Charltonovi. Bol najväčší hráč Anglicka a najväčší veľvyslanec Manchestru United. Šampión na ihrisku aj mimo neho a Busby Babe, ktorý vydláždil cestu všetkým, ktorí po ňom prišli a prídu do United. Sir Bobby, odpočívaj v pokoji," napísal na sociálnej sieti Neville.

Na úmrtie velikána reagoval aj prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino: "Smútime nad stratou jedného z anglických majstrov sveta z roku 1966 a futbalovej legendy, ktorej vplyv na futbal presiahol celé generácie."