Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Legendárny Gebrselassie sa stal šéfom Etiópskeho atletického zväzu

Na snímke Haile Gebrselassie Foto: TASR/AP

Gebrselassie získal olympijské vavríny na 10 km trati a v rovnakej disciplíne štyrikrát triumfoval aj na majstrovstvách sveta.

Addis Abeba 6. novembra (TASR) - Legendárny etiópsky vytrvalec Haile Gebrselassie sa stal novým prezidentom domáceho atletického zväzu. Štyridsaťtriročného dvojnásobného olympijského šampióna, ktorý iba vlani ukončil aktívnu kariéru, jednomyseľne zvolili do funkcie na sobotňajšom zasadnutí v Addis Abebe.

"Etiópska atletika je poznačená dopingovými obvineniami. Chcem ju od nich očistiť a vrátiť ju na správnu cestu," citovala Gebrselassieho po zvolení agentúra AP.

Gebrselassie získal olympijské vavríny na 10 km trati a v rovnakej disciplíne štyrikrát triumfoval aj na majstrovstvách sveta. Ďalšie medaily pridal na polovičnej vzdialenosti, štyri tituly z kratších tratí má aj z halových MS. Počas 20-ročnej aktívnej činnosti stanovil dokopy 27 svetových rekordov. Od vlaňajšieho ukončenia kariéry sa Gebrselassie v rodnej krajine vypracoval v úspešného podnikateľa, vlastní okrem iného štyri hotely a je zástupcom automobilky Hyundai pre Etiópiu.