Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Levice prišli o šancu na výhru za 10 minút, Madzin: To je šport

Na snímke zľava Martin Bachan (Levice) a Mika Marttinen (Karhu) v odvetnej fáze J-skupiny Európskeho pohára FIBA v basketbale mužov medzi BK Patrioti Levice a BC Karhu Basket 25. januára 2023 v Leviciach. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Hneď po polčasovej prestávke sa jeho tím dostal do najvyššieho vedenia v zápase (33:28), ale potom prišla 5-minútová sekvencia, ktorá rozhodla o všetkom podstatnom.

Levice 26. januára (TASR) – Basketbalisti Patriotov Levice po prvom polčase zápasu s fínskym Karhu Kauhajoki mohli pomýšľať na dobrý výsledok a vytúžené prvé víťazstvo v J-skupine Európskeho pohára FIBA, ktoré by im výrazne pomohlo. Suverén skupiny mal odlišné plány, čo ukázal po prestávke a napokon pripravil slovenskému zástupcovi prehru o 31 bodov – 55:86. Po nej sa postupové nádeje na pokračovanie v súťaži výrazne zmenšili.

Po prvom polčase by asi len málokto predpovedal, že z toho bude prehra o 31 bodov v podaní Patriotov. "Žlto-zelení" mali účinný recept na Karhu, výsledkom čoho bolo viac ako 16-minútové vedenie. "Dalo by sa to porovnať s prvým zápasom. Síce nedávali trojky, ale inými vecami sa dokázali držať v zápase, ako napríklad útočné doskoky, premieňanie dvojtaktov. Bola tam energia, hrali sme neortodoxnú obranu. Hráči na svojich postoch nebránili svojich náprotivkov, čiže 'trojka' napríklad bránila 'jednotku' a podobne. Súper s tým mal problém, ale v druhom polčase nachádzali extra prihrávkami hráčov voľných a my sme boli neskoro v rotácii. Strácali sme lopty, respektíve nepremieňali," vrátil sa pre TASR k zápasu 10-bodový krídelník Levíc Ben Kovac.

Fínsky tím, ktorý je na čele J-skupiny a chuť prehry na vonkajšej palubovke ešte v Európskom pohári FIBA neokúsil, nehral svoju hru, ale zároveň nepúšťal Patriotov do žiadneho výraznejšieho vedenia. "Boli sme tí, ktorí v každom momente bojovali v obrane. Urobili sme drobné chyby, ktoré boli aj hneď potrestané, ale bolo nízke skóre, čiže obrany na oboch stranách šliapali. Žiaľ, defenzíva Karhu nás potom donútila k takým chybám, ktoré bolo potom našou obranou ťažké zastavovať. Tá sa častokrát ani nestíhala vrátiť," zhodnotil prvý polčas domáci tréner Michal Madzin.

Hneď po polčasovej prestávke sa jeho tím dostal do najvyššieho vedenia v zápase (33:28), ale potom prišla 5-minútová sekvencia, ktorá rozhodla o všetkom podstatnom. Karhu zaznamenalo 20 bodov za sebou a úplne zlomilo akýkoľvek odpor Patriotov. "Druhý polčas sme začali košom a viedli sme o 5 bodov. Potom sme stratili kontrolu v útoku, voči agresívnej obrane, ktorá sa stupňovala a v našej defenzíve prišli momenty, keď sa otvorili súperovi pozície a ten ich chladnokrvne premieňal. Myslím si, že s fyzickými silami odišli aj mentálne. Bolo ťažké si to 'vyžrať', ale šport prináša aj takéto veci. Tento tím si možno nezaslúžil, aby takto vyzeral zápas, ale to je šport," myslí si levický kouč.

Úradujúci šampión Niké SBL nebol v aktuálnom ročníku často v pozícii, že by v niektorom z domácich alebo európskych zápasov takto výrazne prehrával, respektíve nemal adekvátnu odpoveď na hru súpera. Ukázalo sa to v podstate v priebehu celého druhého polčasu, takže napokon si zahrali aj lavičkoví hráči, aby sa zároveň pošetrili nejaké sily na dôležitý piatkový duel s Prievidzou. Ten je zároveň štvrťfinálovým stretnutím Slovenského pohára. Čo sa týka postupových nádejí Levičanov, tie zostali aj napriek prehre 55:86 živé, no nie všetko je už v ich rukách.

"Išli sme na hranicu fyzických a mentálnych síl. Akonáhle prišli od nás chyby, ktoré boli potrestané, tak Karhu išlo mentálne hore a my naopak dole. Fyzicky nás začali valcovať a bolo to ťažké zastaviť. Jedno je spojené s druhým. Máme tu bojovníkov, ktorí tu každý druhý-tretí deň bojujú a je veľmi ťažké to ustáť, keď vás niekto drví takým spôsobom, ako to dokázalo Karhu," dodal Madzin.