Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

LM: Lewandowského večer v Mníchove, Škriniarov výkon Interu nestačil

Futbalista Robert Lewandowski (vľavo) z Bayernu Mníchov počas osemfinále Ligy majstrov Bayern Mníchov - RB Salzburg 8. marca 2022 v Mníchove. Foto: TASR/AP

Bratislava 9. marca (TASR) - Robert Lewandowski strelil najbleskovejší hetrik od úvodného hvizdu v zápasoch Ligy majstrov a nasmeroval futbalistov Bayernu Mníchov za postupom do štvrťfinále. Nemecký šampión deklasoval v utorňajšej odvete osemfinále na vlastnom štadióne rakúskeho majstra zo Salzburgu 7:1. FC Liverpool síce po roku prehral v domácom prostredí, aj po výsledku 0:1 sa však dostal ...

Bratislava 9. marca (TASR) - Robert Lewandowski strelil najbleskovejší hetrik od úvodného hvizdu v zápasoch Ligy majstrov a nasmeroval futbalistov Bayernu Mníchov za postupom do štvrťfinále. Nemecký šampión deklasoval v utorňajšej odvete osemfinále na vlastnom štadióne rakúskeho majstra zo Salzburgu 7:1. FC Liverpool síce po roku prehral v domácom prostredí, aj po výsledku 0:1 sa však dostal ďalej vďaka náskoku 2:0 z pôdy Interu Miláno. Najlepším hráčom duelu bol podľa technických pozorovateľov Európskej futbalovej únie (UEFA) slovenský obranca hostí Milan Škriniar.

Bayern si zo Salzburgu priviezol remízu 1:1, no v Allianz Arene dal veľmi rýchlo najavo, kto je favorit dvojzápasu. Lewandowski si v 12. a 21. minúte vybojoval jedenástky a sám aj obe premenil, v 23. minúte po chybe hosťujúcej defenzívy skompletizoval celkovo piaty najrýchlejší hetrik v histórii LM. Pre poľského útočníka to bol piaty hetrik v kariére v najprestížnejšej európskej klubovej súťaži, v ktorej má v tejto sezóne na konte už tucet gólov. Vyšvihol sa na čelo poradia strelcov pred Sebastiena Hallera z Ajaxu Amsterdam. "Samozrejme, som veľmi rád, že už prvom polčase som strelil tri góly. Bolo dôležité, že sme duel rýchlo rozhodli. Zakaždým chcem útočiť a skórovať, mám to v popise práce a každý by mal plniť svoje úlohy," povedal Lewandowski.
Futbalista Robert Lewandowski (uprostred) z Bayernu Mníchov sa teší z druhého gólu počas osemfinále Ligy majstrov Bayern Mníchov - RB Salzburg 8. marca 2022 v Mníchove.
Foto: FOTO TASR/AP

"Premenil obe jedenástky, pred prvou predviedol výborný ťah. Potešil ma však najmä jeho tretí gól, agresívne napáda a ide po lopte. Všetci vieme, že v šestnástke je extrémne nebezpečný. Všeobecne hral veľmi dobre, pomáhal spoluhráčom, rozdal mnoho prihrávok a nelenil behať. Koučoval aj ostatných, tento zápas mu naozaj vyšiel," chválil Lewandowského tréner Julian Nagelsmann na oficiálnej klubovej stránke. Tridsaťtriročný kanonier dal v tejto sezóne vo všetkých súťažiach 42 gólov, hranicu 40 presných zásahov presiahol siedmykrát za sebou. V drese Bayernu nastrieľal v LM 68 gólov, viac za jeden tím dali iba Lionel Messi (FC Barcelona, 120) a Cristiano Ronaldo (Real Madrid, 105). Len Portugalčan a Argentínčan odohrali v LM viac sezón s dvojciferným počtom zásahov než Poliak (Ronaldo 7, Messi 5, Lewandowski 3). "Nastúpili sme proti súperovi na úplne inej úrovni. Domáci boli skrátka lepší vo všetkých aspektoch. Tak to je a to si treba priznať," uviedol salzburský obranca Rasmus Kristensen.

Účinkovanie v tejto sezóne LM sa skončilo aj pre Škriniara, hoci jeho Inter Miláno dosiahol cenné víťazstvo na pôde FC Liverpool. Predtým na Anfielde triumfoval FC Fulham 366 dní dozadu. O výsledku rozhodol po vyše hodine hry Lautaro Martinez strelou z hranice šestnástky. Hostia zacítili šancu na zvrat, no tú vzápätí výrazne oslabil Alexis Sanchez, keď sa po šľapáku na Fabinha musel po druhej žltej karte predčasne porúčať pod sprchy. "Ukázali sme, že túžime postúpiť. Otvorili sme skóre a viedli sme na štadióne, kde sa hrá skutočne ťažko. Je škoda, že sme hneď potom museli pokračovať v desiatich, takéto momenty rozhodujú," povedal Martinez. Liverpool si v záverečnej polhodine postrážil postup a mohol aj vyrovnať, ale Mohamed Salah v 76. minúte trafil druhýkrát v stretnutí bránkovú konštrukciu. "Prekonali sme náročného súpera, aj na našom ihrisku hral Inter veľmi dobre. Spočiatku sa nám nedarilo, po zmene strán sme už častejšie držali loptu. Najpodstatnejšie je, že sme postúpili, dúfam však, že v nasledujúcom zápase predvedieme lepší výkon," dodal Salah pre BT Sport.

Škriniara môže tešiť, že ho technickí pozorovatelia UEFA vyhlásili za najlepšieho hráča duelu: "Zachoval si obdivuhodný pokoj, rozohrával zo zadných radov a prispel k ojedinelému čistému kontu hosťujúceho mužstva na Anfielde." Inter sa v závere sezóny sústredí na snahu o obhajobu taliansku titulu, za mestským rivalom a lídrom tabuľky AC Miláno zaostáva o dva body a disponuje zápasom k dobru. "Na Anfielde sme urobili, čo sme mohli. Z tohto dvojzápasu odchádzame ako lepší a silnejší tím," uzavrel tréner Simone Inzaghi.