Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Lewandowski s červenou po 9 rokoch, Pique ju dostal na striedačke

Futbalista Barcelony Robert Lewandowski reaguje v zápase 14. kola španielskej La ligy Osasuna Pamplona – FC Barcelona v Pamplone v utorok 8. novembra 2022. Foto: TASR - AP

Hviezdny kanonier Barcelony Robert Lewandowski zažil prvé vylúčenie od roku 2013.

Pamplona 9. novembra (TASR) - Futbalisti Barcelony si v utorok upevnili vedenie na čele španielskej La Ligy. Na pôde Osasuny zvíťazili 2:1 napriek tomu, že boli väčšinu zápasu v početnej nevýhode. Druhú žltú kartu dostal už v 31. minúte hviezdny kanonier Robert Lewandowski a zažil tak prvé vylúčenie od roku 2013. S červenou kartou, ktorú dostal na striedačke, sa rozlúčil s kariérou aj Gerard Pique.

Osasunu poslal do vedenia už v 6. minúte David Garcia, ktorý sa presadil hlavou po rohovom kope. Po polhodine musel opustiť ihrisko s 13 gólmi najlepší strelec prebiehajúceho ligového ročníka Lewandowski. Pri súboji o dlhú loptu z obrany inkasoval druhú žltú kartu za úder Garciu lakťom vo výskoku. Poliaka naposledy vylúčili ešte v roku 2013 ako hráča Borussie Dortmund. V závere prvého polčasu dostal červenú aj Gerard Pique, ktorý bol vo svojom poslednom zápase kariéry na lavičke náhradníkov. Nesúhlasil s odpískaním rohového kopu, po ktorom dali domáci vedúci gól, ani s červenou pre Lewandowského a svoje rozhorčenie dal rozhodcovi Jesusovi Gilovi Manzanovi najavo veľmi nevyberaným spôsobom.

Hneď po prestávke poslal loptu do siete Ferran Torres, jeho gól však neplatil pre ofsajd. O vyrovnanie sa postaral o chvíľu neskôr Pedri. Emócie v tíme hostí však neustávali a v 57. minúte videl žltú kartu aj tréner Xavi. Tri body pre Barcelonu zariadil v 85. minúte Raphinha, keď hlavičkou preloboval domáceho brankára Aitora Fernandeza. Centrovanou loptou z polovice ihriska ho našiel Frenkie de Jong.

Stretnutie poznačili ešte pred výkopom výtržnosti. Skupina radikálnych fanúšikov Barcelony napadla priaznivcov súpera v jednom z barov v Pamplone. Útočníci použili nože a palice a priaznivcom Osasuny spôsobili menšie zranenia. Oba kluby tento incident odsúdili.

"Náročný zápas, ktorý bol po Robertovom vylúčení ešte ťažší. Vedeli sme, že musíme využiť šance, ktoré dostaneme," uviedol po zápase Pedri pre AP. "Je to škoda, sme nahnevaní. V druhom polčase sme nehrali dobre a stálo nás to veľa. Mali sme sa viac snažiť o druhý gól," neskrýval sklamanie po stretnutí domáci Garcia. Jeho tím by poskočil v prípade víťazstva na tretie miesto, bez bodového zisku sa však prepadol na šieste. Barcelona vedie o päť bodov pred Realom Madrid, ktorý má k dobru štvrtkový duel s Cadizom.