Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Líder rebríčka Carlsen obvinil 19-ročného Niemanna z podvádzania

Na snímke nórsky šachista Magnus Carlsen. Foto: TASR/AP

Carlsen naznačil, že v blízkej budúcnosti poskytne viac informácií o svojich tvrdeniach.

Oslo 27. septembra (TASR) - Líder svetového rebríčka šachistov Nór Magnus Carlsen obvinil Američana Hansa Niemanna z podvádzania počas ich vzájomného zápasu na turnaji Sinquefield Cup v americkom St. Louis. Devätnásťročný mladík nad ním podľa neho nezvíťazil čestne.

Carlsen naznačil, že v blízkej budúcnosti poskytne viac informácií o svojich tvrdeniach. S Američanom pred dvoma týždňami nečakane prehral a následne z turnaja odstúpil. "Verím, že Niemann podvádza viac ako verejne priznal. Musíme s tým niečo urobiť a pokiaľ ide o mňa, nechcem hrať proti ľuďom, ktorí už podvádzali v minulosti," uviedol Carlsen vo vyhlásení.

Obaja sa opäť stretli minulý týždeň na online podujatí Juliusa Baera a Nór ukončil zápas hneď po svojom prvom ťahu. Niemann sa predtým priznal, že v minulosti podvádzal v neformálnych online šachových hrách. Trvá však na tom, že to nikdy neurobil v klasickom šachu.

Medzinárodná šachová federácia (FIDE) v reakcii uviedla, že začne vyšetrovanie, ak existujú dôkazy o podvádzaní zo strany Niemanna.