Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

LIGA MAJSTROV: Atalanta si v odvete verí, v Madride chce bojovať

Futbalista Marco Asensio (vpravo) z Realu Madrid a Remo Freuler z Atalanty počas prvého zápasu osemfinále Ligy majstrov Atalanta Bergamo - Real Madrid 24. februára 2021 v Bergame. Foto: TASR/AP

Atalanta túži zopakovať vlaňajší úspech, keď sa prebojovala do štvrťfinále, aj vtedy jej stál v ceste španielsky súper FC Valencia.

Bratislava 16. marca (TASR) - Tréner futbalistov Atalanty Bergamo Gian Piero Gasperini verí, že napriek prehre 0:1 s Realom Madrid v úvodnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov 2020/2021 sa jeho zverenci ešte v utorkovej odvete (21.00 h) pobijú o postup. V španielskej metropole chcú podať oveľa sebavedomejší výkon ako v prvom stretnutí a zdramatizovať boj o štvrťfinále. "Nejdeme do Madridu na prechádzku," vyhlásil Gasperini. "Musíme mať zdravé sebavedomie. Jednogólová prehra z prvého zápasu sa bude ťažko dobiehať, no určite sa pokúsime s tým niečo urobiť. Budeme sa snažiť to zvrátiť."

Atalanta túži zopakovať vlaňajší úspech, keď sa prebojovala do štvrťfinále, aj vtedy jej stál v ceste španielsky súper FC Valencia. Teraz však musí zmazať manko proti trinásťnásobnému víťazovi "ušatej trofeje". Jej plány v úvodnom stretnutí naštrbil netaktický faul Rema Freulera, ktorý už v 17. minúte pred šestnástkou zatiahol za dres prenikajúceho Ferlanda Mendyho a od rozhodcu uvidel červenú kartu. Real presilovku využil, v 86. minúte rozhodol o tesnom triumfe práve Mendy. "Zatiaľ sme nedokázali plne preveriť silu Realu," povedal Gasperini. "V domácom zápase sme totiž kvôli skorému vylúčeniu nemohli ukázať našu hru a museli sme sa prakticky celý čas brániť. Sme namotivovaní, chceme súpera potrápiť. Ideálne by bolo, ak by sme v závere ešte živili našu postupovú šancu. V Madride musíme skrátka zvíťaziť. Nedá sa veľmi špekulovať, máme iba jednu možnosť," uviedol pre Sky Sport kouč aktuálne štvrtého tímu talianskej Serie A. Káder je zdravotne v poriadku, okrem vykartovaného Freulera mu bude chýbať už len zranený holandský obranca Hans Hateboer. Atalanta sa naladila na LM víkendovým víťazstvom 3:1 nad Speziou. V jej prospech hovorí skvelá bilancia na ihriskách súperov, kde všetky tri zápasy v tejto sezóne LM vyhrala na nulu - v Midtjyllande 4:0, v Liverpoole 2:0 a v Amsterdame nad Ajaxom 1:0.

Real si je vedomý svojej výhodnej pozície, tréner Zinedine Zidane však nebude môcť počítať pre kartový trest so stredopoliarom Casemirom. K dispozícii však bude kapitán Sergio Ramos, ktorý sa v sobotnom zápase s Elche (2:1) vrátil do zostavy po dvojmesačnej pauze zavinenej zranením kolena. Hrať by mohol aj obranca Marcelo. Belgický brankár Thibaut Courtois nemal v prvom zápase v Bergame veľa práce, no dobre pozná ofenzívnu silu súpera: "Nečakal som taký nudný večer v bráne. Atalanta však bude v odvete určite hrýzť." Zidane sa bude spoliehať na streleckú formu Karima Benzemu, francúzsky kanonier strelil tri góly v dvoch zápasoch po svojom návrate do zostavy po zranení. Vo víkendovom dueli s Elche skóroval dvakrát, vrátane víťazného gólu v nadstavenom čase. Zidane chcel v ligovom súboji šetriť Toniho Kroosa a Luku Modriča, ale po inkasovanom góle poslal v 62. minúte obe opory okamžite na ihrisko. Slovensko bude mať v zápase zastúpenie v osobe Vladimíra Medveďa, ktorý bude jedným z pozorovateľov rozhodcov.

V ešte lepšej pozícii ako Real je Manchester City, ktorý si z prvého osemfinálového súboja s Borussiou Mönchengladbach priniesol víťazstvo 2:0. Góly anglického tímu strelili v prvom polčase Bernardo Silva a v 65. minúte Gabriel Jesus. Rovnako ako úvodný duel aj odveta sa bude hrať v Puskásovej Aréne v Budapešti, dôvodom sú cestovné obmedzenia v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Líder Premier League v sobotu triumfoval na ihrisku Fulhamu 3:0 a na čele ligovej tabuľky má už štrnásťbodový náskok pred mestským rivalom United, ale odohral o zápas viac. Môže sa však plne koncentrovať na LM, kde je pre mnohých horúci favorit na zisk trofeje. "Ak chcú ľudia hovoriť, že sme favoriti, tak je to v poriadku, akceptujeme to. Tešíme sa na osemfinálovú odvetu. Všetci hráči sú zdravotne v poriadku," povedal tréner "Citizens" Pep Guardiola. Jeho tím neinkasoval v LM už dlhých 616 minút.

Naopak, Gladbach sa herne trápi, od 15. februára, keď tréner Marco Rose oznámil, že od budúcej sezóny zasadne na lavičku Dortmundu, prehralo mužstvo všetkých šesť zápasov. Naposledy v piatok na ihrisku Augsburgu 1:3. "Zažívame teraz odvrátenú stranu futbalu. Výsledky nás rozhodne netešia, ale je pravda, že naše výkony nie sú až také zlé," skonštatoval športový manažér Borussie Max Eberl. Bundesligista to bude mať v odvete ťažké, zmazať dvojgólové manko proti suverénovi Premier League bude nesmierne náročná úloha. "City má brutálne dobrý tím," vyhlásil Rose, ktorý pre zranenie nebude mať k dispozícii trio Christoph Kramer, Famana Quizera a Ramy Bensebaini a otázny je aj štart Torbena Musela.

Odvety osemfinále Ligy majstrov 2020/2021:



UTOROK 16. marca o 21.00 h:

Manchester City - Borussia Mönchengladbach /hrá sa v Budapešti, prvý zápas 2:0, rozhoduje: Sergej Karasev (Rus.)/
Real Madrid - Atalanta Bergamo /prvý zápas 1:0, rozhoduje: Danny Makkelie (Hol.)/