Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Liga majstrov: Liverpool i Ajax majú šancu na postup

Hráč Liverpoolu Alex Oxlade-Chamberlains (uprostred) bojuje o loptu s Marcom Cucurellom z Brightonu vo futbalovom zápase anglickej ligy Premier League FC Liverpool - Brighton & Hove Albion v Liverpooli 30. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Liverpool je v B-skupine stopercentný a má pred Atleticom náskok päť bodov.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Futbalisti FC Liverpool sa môžu v stredu prebojovať do osemfinále Ligy majstrov 2021/2022 v prípade víťazstva na Anfielde nad Atleticom Madrid vo 4. kole skupinovej fázy. V októbri "The Reds" vyhrali na pôde španielskeho majstra 3:2, keď dokázali využiť vylúčenie francúzskeho útočníka Antoinea Griezmanna. Medzi elitnú šestnástku v stredu môže preniknúť aj Ajax Amsterdam, ktorý sa predstaví na pôde Borussie Dortmund. Potrebuje na to dosiahnuť lepší výsledok ako Sporting Lisabon v domácom stretnutí s Besiktasom Istanbul.

Liverpool je v B-skupine stopercentný a má pred Atleticom náskok päť bodov. V ligovej generálke sa tímu nemeckého trénera Jürgena Kloppa nedarilo ideálne, doma len remizoval s Brightonom 2:2, keď stratil dvojgólové vedenie. Pôjde už o štvrtý vzájomný zápas oboch súperov v LM za uplynulých 18 mesiacov. Španielsky klub vyradili Liverpool v minulej sezóne v play off, Klopp sa potom sťažoval na herný štýl súpera: "Nechápem, že pri kvalite ich hráčov hrajú takto. Koke, Saul či Llorente môžu hrať lepší futbal, ale zdolali nás, takže OK." Po predchádzajúcom víťazstve v Madride pútal pozornosť fakt, že si kouč domácich Diego Simeone nepodal s Kloppom ruku, čo Nemec ironicky okomentoval gestami pri odchode z ihriska. Po opadnutí zápasových vášní si aktéri veci vysvetlili. "Chcel som mu podať ruku, ale ušiel. Tiež nie som šťastný z mojej reakcie. Keď sa opäť uvidíme, ruky si podáme," citovala agentúra AFP Kloppa, ktorý sa vyjadril aj ku kvalitám madridského mužstva: "Simeoneho tím je vždy výborne organizovaný, má svetové parametre." V stredu nebude môcť Klopp počítať s guinejským stredopoliarom Nabym Keitom, ktorý sa zranil proti Brightonu. "Hovoril som s ním, bude mať vyšetrenia, uvidíme. Ale osobne som nevidel hráča, ktorý si zranil zadný stehenný sval a potom hneď nastúpil v nasledujúcom zápase," uviedol Klopp. V druhom zápase skupiny sa milánsky AC na San Sire predstaví proti FC Porto, ktoré má 4 body rovnako ako Atletico. "Rossoneri" sú v Serii A v úplnom popredí, no v LM je to iný príbeh. V troch zápasoch skupiny utrpeli tri prehry o jeden gól. Ak chcú v pohárovej Európe účinkovať aj na jar, potrebujú zabodovať.

Tréner Atletica Madrid Diego Simeone, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Nemecký vicemajster z Lipska je v A-skupine tiež bez bodu. Semifinalista LM z roku 2020 sa pod americkým trénerom Jesse Marschom pomerne trápi, v lige je až ôsmy. V stredu hostí favorizovaný Paríž St. Germain, ktorý chce uhájiť post lídra a jednobodový náskok pred Manchestrom City. V ligovej generálke Lipsko len remizovalo vo Frankfurte 1:1. "Bolo to bláznivé, lebo sme mali všetko pod kontrolou, veľmi veľa šancí, ale naši útočníci ich nevyužili. Urobili sme potom príliš veľa chýb. V Lige majstrov si to nemôžeme dovoliť," povedal Marsch. Anglický majster privíta Bruggy, ktorým v predchádzajúcom zápase strelil päť gólov. "Citizens" cez víkend senzačne doma prehrali s Crystal Palace 0:2, kouč Pep Guardiola priznal, že jeho tím urobil veľa chýb: "Hráči ukázali charakter, ale šťastie nebolo na našej strane. Musím ich však pochváliť za snahu, pretože hrali celý druhý polčas o jedného menej. V závere sme skúsili hru vabank, no inkasovali sme druhýkrát a bolo po všetkom. Urobili sme veľa chýb a pykali sme."

Tréner Manchestru City Pep Guardiola.
Foto: TASR/AP


V D-skupine sa taliansky majster Inter Miláno so slovenským obrancom Milanom Škriniarom predstaví v Tiraspole. Inter doma moldavské prekvapenie sezóny zdolal 3:1, ak chce mútiť postupové vody, musí zabodovať aj na jeho pôde. Šeriff je na čele tabuľky pred Realom Madrid, ktorý má tiež 6 bodov a v stredu hostí Šachtar Doneck, ktorému dal v minulom kole 5 gólov. Real v ligovej generálke zdolal Elche 2:1 aj bez francúzskeho kanoniera Karima Benzemu. Ten dostal čas na oddych. "Boli sme praktickí. Mali sme dva dni na oddych a nie je potom možné hrať v najvyššej intenzite a s najväčšou energiou," povedal Ancelotti, ktorého opäť potešil dvojgólový Vinicius Junior. Mladý Brazílčan v úvode sezóny dlho čakal na svoju šancu a keď prišla, chopil sa jej, ako sa patrí. Stala sa z neho gólová "mašina" tímu. Na konte má už 7 gólov, ktoré nastrieľal v 11 zápasoch La Ligy. "Nie som žiadny kúzelník, iba má moju dôveru a on ju spláca gólmi na trávniku. To je všetko. Som za neho naozaj rád, pretože je to hráč s veľkou budúcnosťou," dodal taliansky kouč.



program 4. kola skupinovej fázy LM 2021/2022, STREDA 3. novembra (časy sú SELČ):

A-skupina:

21.00 RB Lipsko - Paríž St. Germain /rozhoduje: Andreas Ekberg (Švéd.)/

21.00 Manchester City - FC Bruggy /Antonio Mateu Lahoz (Šp.)/

tabuľka:

1. Pariž St. Germain 3 2 1 0 6:3 7

2. Manchester City 3 2 0 1 11:6 6

3. FC Bruggy 3 1 1 1 4:7 4

4. RB Lipsko 3 0 0 3 6:11 0



B-skupina:

18.45 AC Miláno - FC Porto /Clement Turpin (Fr.)/

21.00 FC Liverpool - Atletico Madrid /Danny Makkelie (Hol.)/

tabuľka:

1. FC Liverpool 3 3 0 0 11:5 9

2. Atletico Madrid 3 1 1 1 4:4 4

3. FC Porto 3 1 1 1 2:5 4

4. AC Miláno 3 0 0 3 3:6 0



C-skupina:

21.00 Borussia Dortmund - Ajax Amsterdam /Michael Oliver (Ang.)/

21.00 Sporting Lisabon - Besiktas Istanbul /Sergej Karasov (Rus.)/

tabuľka:

1. Ajax Amsterdam 3 3 0 0 11:1 9

2. Borussia Dortmund 3 2 0 1 3:5 6

3. Sporting Lisabon 3 1 0 2 5:7 3

4. Besiktas Istanbul 3 0 0 3 2:8 0



D-skupina:

18.45 Real Madrid - Šachtar Doneck /Benoit Bastien (Fr.)/

21.00 Šeriff Tiraspoľ - Inter Miláno /Felix Zwayer (Nem.)/

tabuľka:

1. Šeriff Tiraspoľ 3 2 0 1 5:4 6

2. Real Madrid 3 2 0 1 7:2 6

3. Inter Miláno 3 1 1 1 3:2 4

4. Šachtar Doneck 3 0 1 2 0:7 1