Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

LIGA MAJSTROV: Slovan v 1. predkole proti gruzínskemu Dinamu Batumi

Na snímke futbalisti ŠK Slovan Bratislava sa tešia zo zisku titulu futbalovej Fortuna Ligy po zápase záverečného 10. kola skupiny o titul ŠK Slovan Bratislava - MŠK Žilina v Bratislave 21. mája 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Slovan sa v úvodnom dueli predstaví doma, odvetu odohrá na pôde gruzínskeho majstra.

Nyon 14. júna (TASR) - Futbalisti úradujúceho slovenského šampióna ŠK Slovan Bratislava sa v 1. predkole Ligy majstrov 2022/2023 stretnú s tímom FC Dinamo Batumi z Gruzínska. Rozhodol o tom utorňajší žreb vo švajčiarskom Nyone. Termíny úvodných zápasov sú 6. a 7. júla a odvety sa uskutočnia o týždeň neskôr 13. a 14. júla. Slovan sa v úvodnom dueli predstaví doma, odvetu odohrá na pôde gruzínskeho majstra.

V prvom predkole sa žrebovalo 29 tímov. Pred zápasmi 1. predkola sa ešte uskutoční predkvalifikácia, v ktorej si to o jednu miestenku rozdajú majstri Estónska, San Marína, Andorry a Islandu, víťaz uzavrie kompletnú tridsiatku.

Európska futbalová únia (UEFA) rozdelila tímy do troch skupín, v každej bolo päť nasadených a päť nenasadených klubov. Slovan mohol okrem Batumi dostať za súpera HŠK Zrinjski Mostar (Bosna a Hercegovina), Lech Poznaň (Poľsko), Hibernians FC (Malta) a KF Shkupi Skopje (Severné Macedónsko).

Dinamo Batumi získalo v uplynulej sezóne svoj premiérový majstrovský titul, keď triumfovalo s päťbodovým náskokom pred Dinamom Tbilisi. V Gruzínsku sa hrá systémom jar – jeseň, aktuálny ročník je tam teda v plnom prúde. Batumi vedie ligu po šestnástich odohraných kolách, získalo 35 bodov. Súpera "belasých" dobre pozná tréner Vladimír Weiss, ktorý od marca 2016 do novembra 2020 trénoval gruzínsku reprezentáciu. "Dá sa povedať, že som žreb trafil, pretože som tipoval práve Dinamo Batumi. Pomyslel som si, že to má byť asi taký osud, že dostaneme gruzínske mužstvo, a tak sa aj stalo. Myslím si, že šance sú päťdesiat na päťdesiat. Prvý zápas hráme doma, čo musíme potvrdiť dobrým výkonom. Ani v odvete to nebude prechádzka. Dinamo má krásny štadión, čaká nás vypredané 20-tisícové hľadisko. Poznám dobre ich trénera aj hráčov, veľa z nich je v gruzínskej reprezentácii, k tomu tam majú dvoch-troch zo zahraničia. Je tam Kviča Kvaratškelia, o ktorom sa hovorilo, že by ešte mohol hrať v prvom predkole proti nám, no podľa mojich informácií by sa prvého júla mal hlásiť v Neapole. Dinamo má skúseného trénera, počas môjho pôsobenia v Gruzínsku viedol reprezentáciu do 21 rokov. Takže uvidíme, či bude výhra, že ich poznám, pretože aj oni poznajú môj štýl práce. Samozrejme, chceme postúpiť a uvidíme, čo ukážeme na ihrisku. Budú to však ťažké zápasy, aj gruzínska reprezentácia hrá teraz výborne a je blízko k víťazstvu vo svojej skupine v Lige národov," povedal Weiss pre klubový web Slovana.

Víťazi prvého predkola postúpia do druhého predkola, zdolané tímy budú hrať v druhom predkole Európskej konferenčnej Ligy.


Žreb LM:

ŠK SLOVAN BRATISLAVA
- Dinamo Batumi
Pjunik Jerevan - CFR Kluž
NK Maribor - Šachťor Soligorsk
Ludogorec Razgrad - Sutjeska Nikšič
FC Dudelange - FK Tirana
Tobol Kostanaj - Ferencváros Budapešť
Malmö FF - víťaz predkvalifikácie
FC Ballkani - Žalgiris Vilnius
HJK Helsinki - RFS Riga
Bodö Glimt - KFI Klaksvik
The New Saints - FC Linfield
Shamrock Rovers - FC Hibernians
Lech Poznaň - FK Karabach
FC Shkupi - Lincoln Red Imps
Zrinjski Miostar - Šeriff Tiraspoľ

ďalšie termíny:

15. júna: žreb druhého predkola
21. júna: semifinále predkvalifikácie
24. júna: finále predkvalifikácie
5./6. júla: prvé zápasy 1. predkola
12./13. júla: druhé zápasy 1. predkola
18. júla: žreb tretieho predkola
19./20. júl: prvé zápasy 2. predkola
26./27. júla: druhé zápasy 2. predkola
2. augusta: žreb play off
2. a 3. augusta: prvé zápasy 3. predkola
9. augusta: druhé zápasy 3. predkola
16./17. august: prvé zápasy play off
23./24. august: druhé zápasy play off