Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

LIGA MAJSTROV: Slovan zvíťazil v Budapešti nad Ferencvárosom 2:1

Futbalista Slovana Juraj Kucka (uprostred) a hráč Ferencvárosu Anderson Esiti počas úvodného zápasu 2. predkola Ligy majstrov Ferencváros Budapešť - Slovan Bratislava v Budapešti v stredu 20. júla 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Domáci viedli od 70. minúty po góle Kristoffera Zachariassena, o obrat slovenského šampióna sa postarali v záverečnej desaťminútovke presnými zásahmi Guram Kašia a Tigran Barseghjan.

Budapešť 20. júla (TASR) - Futbalisti ŠK Slovan Bratislava zvíťazili v stredajšom úvodnom zápase 2. predkola Ligy majstrov na ihrisku Ferencvárosu Budapešť 2:1. Domáci viedli od 70. minúty po góle Kristoffera Zachariassena, o obrat slovenského šampióna sa postarali v záverečnej desaťminútovke presnými zásahmi Guram Kašia a Tigran Barseghjan.

Odveta na Tehelnom poli sa uskutoční v stredu 27. júla o 20.30 h. Postupujúceho čaká v 3. predkole LM víťaz z dvojice Karabach Agdam - FC Zürich (prvý zápas 3:2), zdolaný tím pokračuje v rovnakej fáze Európskej ligy.

Úvodný zápas 2. predkola LM:


Ferencváros Budapešť - ŠK Slovan Bratislava 1:2 (0:0)

Góly: 70. Zachariassen - 81. Kašia, 86. Barseghjan. ŽK: Nguen - Šaponjič. Rozhodovali: Burgos - Palomar, Nunez (Šp.), 20.459 divákov.

Ferencváros:
Dibusz - Wingo, Mmaee, Kovačevič, Čivič - Laidouni (72. Mercier), Esiti - Zachariassen - Nguen (80. Auzqui), Boli (72. Bassey), Traore (57. Lončar)
Slovan: Chovan - Medveděv, Kašia, Abena, De Marco - Barseghjan (90.+3 Agbo), Kucka (90.+3 Holman), Kankava, Pauschek (73. Čavrič) - Weiss ml. (73. Čakvetadze) - Šaponjič (69. Ramirez)

Slovan pricestoval do maďarskej metropoly bez zraneného Zmrhala, no s výnimkou českého krídelníka mohol tréner Weiss st. postaviť najsilnejšiu možnú zostavu. V horúcom počasí pred vypredanou Groupama Arenou sa ako prví dostali pred bránku súpera nabudení domáci. Po centri Laidouniho nesadla Bolimu v šestnástke lopta a v ťažkej pozícii neohrozil Chovana. Slovan dal o sebe vedieť v 6. minúte a hneď dvakrát. Weiss ml. si po faule na seba postavil loptu a jeho pokus z priameho kopu spoza šestnástky vyškriabal Dibusz na čiare, z následnej dorážky Medveděv netrafil odkrytú bránku. V rušnom úvode stretnutia odpovedal Ferencváros šancou Zachariassena, ktorý zblízka prudkou hlavičkou opečiatkoval brvno. V 21. minúte vytiahol Chovan bravúrny zákrok a končekmi prstov vytlačil na roh technický pokus Nguena. O chvíľu domáci reklamovali ruku jedného z hráčov Slovana vo vlastnej šestnástke, rozhodca nechal pokračovať v hre. Inak však hral slovenský šampión s favoritom stretnutia minimálne vyrovnanú partiu, pôsobil kompaktne v defenzíve a neustále sa snažil hroziť. Po polhodine domáci fanúšikovia zahádzali Barseghjana pri exekúcii rohového kopu plastovými fľašami, z čoho vznikla krátka šarvátka medzi hráčmi oboch mužstiev. Po občerstvovacej prestávke sa dostal do dobrej palebnej pozície Traore, ale Chovan si udržal čistý štít.

V 50. minúte podnikli hostia rýchly brejk, Barseghjan prihral Weissovi ml. a jeho pokus zblokoval jeden z domácich hráčov na roh. Domáci tréner sa snažil oživiť ofenzívu svojho tímu striedaním Lončara za Traoreho. Slovan sa po prestávke viac stiahol, vyhovovalo mu aj pomalšie tempo hry. Domáci pôsobili v útočnej snahe bezradne a tak to po hodine hry vyskúšal strelou z diaľky Mmaee, pričom tesne minul pravú žrď Chovanovej bránky. Slovan však v 70. minúte úplne prepadol na pravej strane obrany, nechal Nguena odcentrovať do stredu pokutového územia na Zachariassena, ktorý zblízka bez problémov otvoril skóre - 1:0. Slovan sa však nepoložil a dokázal nielen vyrovnať, ale dokonca otočiť skóre. Najskôr Barseghjanov center sklepol De Marco do klbka hráčov na malom vápne, kde bol Kašia a hlavičkou nedal Dibuszovi šancu na úspešný zákrok - 1:1. Barseghjan sa za svoju celozápasovú aktivitu dočkal odmeny v 86. minúte, keď z hranice pokutového územia zakrútil loptu presne k pravej žrdi - 1:2. Slovan v závere odolal tlaku "Fradi", hoci mu v jednom prípade pomohla aj ľavá žrď po strele Čiviča. Pred odvetou si tak "belasí" vytvorili viac ako nádejnú pozíciu na postup do 3. predkola.

Stanislav Čerčesov, tréner Ferencvárosu: "Taký je futbal. Niekedy píše iné príbehy, ako by ste si predstavovali. S výnimkou prvých piatich minút však môžem vysloviť spokojnosť s výkonom hráčov. Vytvorili sme si veľa šancí, mali sme loptu v našej moci, dvakrát Slovanu pomohla konštrukcia bránky. Dnes to nevyšlo, ale zápas si dobre zanalyzujeme a ideme ďalej. Verím, že stále môžeme postúpiť. Máme to v našich rukách."
Dénes Dibusz, kapitán Ferencvárosu: "Myslím si, že s výnimkou záverečnej 15-minútovky sme na trávniku dominovali. Prvý gól sme inkasovali zo situácie, na ktorú sme sa pripravovali. Vedeli sme, čo máme robiť, napriek tomu sme mu nedokázali zabrániť. Druhý gól bol pre nás ako rana do chrbta. Napriek prehre si myslím, že o postupe ešte rozhodnuté nie je. Sklamali sme našich skvelých fanúšikov, no ja som presvedčený, že v Bratislave dokážeme zvíťaziť dvojgólovým rozdielom."
Vladimír Weiss st., tréner Slovana: "Je to pre nás veľké víťazstvo, ale sme len v polčase. Po výkone v Batumi a v Podbrezovej nám málokto veril, ale toto mužstvo ukázalo, že má kvalitu. Verím, že ak budeme zdravotne v poriadku, môžeme postúpiť. Ferencváros má výborný tím, dnes to bol vynikajúci futbal z obidvoch strán. Zvládli to aj ľudia na tribúnach, bolo to v rámci fair play. Verím, že aj domáci zápas prebehne v takom duchu, že sa bude písať o futbale. Som unavený, ale šťastný z toho, čo predviedlo moje mužstvo proti silnému súperovi."

Guram Kašia, stopér Slovana a autor gólu na 1:1: "Som šťastný, že som gólom pomohol tímu. Bol to náš deň, ale stále je pred nami 90 minút. Nechceme oslavovať predčasne. Cez víkend nás čaká ligový zápas a potom sa už dobre pripravíme na domácu odvetu s Ferencvárosom."