Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Lineker po senzačnom vypadnutí Nemcov upravil definíciu futbalu

Na snímke smutní hráči Nemecka, zľava Marco Reus a Thomas Müller sedia na lavičke po prehre 0:2 v zápase základnej F-skupiny MS vo futbale Kórejská republika - Nemecko v ruskej Kazani 27. júna 2018. Foto: TASR/AP

Bývalý anglický futbalista Gary Lineker po senzačnom vypadnutí obhajcov titulu už v základnej skupine MS 2018 upravil svoj legendárny výrok o Nemcoch.

Londýn 27. júna (TASR) - Bývalý anglický futbalista Gary Lineker po senzačnom vypadnutí obhajcov titulu už v základnej skupine MS 2018 upravil svoj legendárny výrok o Nemcoch.

Keď v semifinále MS 1990 nemeckí reprezentanti zdolali Anglicko po rozstrele zo značky pokutového kopu, vtedy najlepší strelec šampionátu vyslovil pamätnú definíciu futbalu: "Futbal je jednoduchá hra. Dvadsaťdva mužov naháňa 90 minút loptu a na konci zakaždým vyhrajú Nemci."

História mu často dávala za pravdu, buldočia nemecká nátura zvykla sláviť úspech. Lenže prišiel tohtoročný svetový šampionát v Rusku a Lineker, ktorý v súčasnosti pracuje ako futbalový expert pre stanicu BBC, musel svoj bájny výrok dvakrát upravovať. Prvýkrát po vydretom víťazstve Nemcov na Švédmi (2:1), o ktorom rozhodol Toni Kroos až gólom v piatej minúte nadstavenia, v čase, keď už hrali majstri sveta oslabení o vylúčeného Jeromea Boatenga. "Je to hra, ktorú vždy vyhrá Nemecko, i keď sa napríklad zápas dohráva s 21 hráčmi," povedal.

Po tom, čo Nemci v stredu šokujúco prehrali s Kórejskou republikou 0:2 a v skupine skončili až na nepostupovom 4. mieste, zmenil Lineker svoj výrok ešte raz: "Futbal je jednoduchá hra. Dvadsaťdva mužov naháňa 90 minút loptu a na konci nie vždy vyhrajú Nemci. Predchádzajúca verzia patrí už do histórie." Na rozlúčku poslal bývalý kanonier zverencom Joachima Löwa ešte jeden odkaz: "Mein Gott! Auf Wiedersehen!" (Môj Bože! Dovidenia! - pozn.).