Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Lionel Messi bude hrať za Inter Miami v zámorskej MLS

Futbalista Lionel Messi z PSG reaguje počas záverečného 38. kola francúzskej Ligue 1 Paríž Saint-Germain - Clermont Foot 3. júna 2023 v Paríži. Foto: TASR/AP

Tridsaťpäťročný útočník sa tak nevráti do FC Barcelona, kde strávil 21 rokov, a mal odmietnuť aj lukratívny kontrakt so saudskoarabským tímom Al-Hilal.

Paríž 7. júna (TASR) - Argentínsky futbalista Lionel Messi sa po odchode z Paríža Saint-Germain dohodol na spolupráci s tímom zámorskej MLS Interom Miami. Informoval o tom portál BBC Sport.

Tridsaťpäťročný útočník sa tak nevráti do FC Barcelona, kde strávil 21 rokov, a mal odmietnuť aj lukratívny kontrakt so saudskoarabským tímom Al-Hilal. Zmluva s Miami by mala zahŕňať spoluprácu so značkami ako Adidas či Apple.

Messi vyhral sedemkrát Zlatú loptu pre najlepšieho hráča sveta a po úspechu na MS v Katare, kde s Argentínou získal titul, je horúci favorit na ďalšie ocenenie.

Argentínsky kapitán prišiel do Barcelony ako trinásťročný a v jej drese debutoval v októbri 2004. S klubom získal desať ligových titulov, štyrikrát vyhral Ligu majstrov a zaznamenal množstvo ďalších trofejí. Za Kataláncov odohral 778 zápasov, strelil 672 gólov, pridal 303 asistencií a zaradil sa medzi klubové legendy. V roku 2021 prestúpil do PSG, ktorý si od jeho príchodu sľuboval úspech v Lige majstrov, jeho dve účasti sa však skončili už v osemfinále. Vlani ho vyradil Real Madrid, tento rok Bayern Mníchov. Messi zaznamenal 32 gólov v 75 zápasoch vo všetkých súťažiach, ku ktorým pridal aj 35 asistencií. V decembri priviedol Argentínu k prvému majstrovskému titulu od roku 1986 a vo februári sa stal Hráčom roka 2022 podľa Medzinárodnej futbalovej federácie.

Po odchode do Miami bude prvýkrát v kariére hrať klubový futbal mimo Európy. Messi už vlastní dom v metropole Floridy, ktorý momentálne prenajíma. Spolumajiteľ Interu je bývalý anglický stredopoliar David Beckham.

The Athletic už predtým informoval, že Messi nepodpíše lukratívnejší kontrakt v Saudskej Arábii, keďže sa chcel buď vrátiť do Barcelony, alebo odísť do zámoria. S Barcelonou sa však nedohodol a odmietol aj ponuku Al-Hilalu, ktorý mu mal údajne zaplatiť až 300 miliónov eur za sezónu. Do ďalšieho saudskoarabského tímu Al Ittihad tento týždeň zamierili Francúzi N'Golo Kante a Karim Benzema. V tamojšej najvyššej súťaži už rok pôsobí aj hviezdny Cristiano Ronaldo, ktorý v tejto sezóne skončil so svojím Al Nassrom na druhom mieste práve za Al Ittihadom, Al Hilal bol tretí.

V prospech Miami zahral aj fakt, že do USA ho chceli dotiahnuť aj MLS a Apple, ktoré mu mali ponúknuť podiel z vysielacích práv. Liga podpísala s technologickou spoločnosťou zmluvu na desať rokov v hodnote 2,5 miliardy dolárov. Apple navyše v utorok oznámila, že bude vysielať dokument o piatich účastiach Messiho na majstrovstvách sveta. Ďalší hlavný sponzor Adidas má s Argentínčanom už teraz doživotnú spoluprácu a mal preňho pripraviť ďalšiu zmluvu.