Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Lipták pred finálovým turnajom: V našom tíme je správna chémia

Na archívnej snímke zľava tenistka Anna Karolína Schmiedlová, nehrajúci kapitán Matej Lipták, prezident Slovenského tenisového zväzu (STZ) Miloš Mečíř a generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ) Igor Moška počas tlačovej konferencie k nominácií hráčok Slovenského tenisového zväzu (STZ) pred finálovým turnajom Pohára Billie Jean Kingovej v Glasgove v Bratislave v pondelok 10. októbra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Tímovou jednotkou by mala byť Anna Karolína Schmiedlová, ktorá minulý rok v singloch nezískala ani bod, keď prehrala so Sarou Sorribesovou Tormovou i Danielle Collinsovou.

Glasgow 6. novembra (TASR) - Slovenský kapitán Matej Lipták dva dni pred štartom finálového turnaja tenisového Pohára Billie-Jean Kingovej v Glasgowe zdôraznil, že v tíme je správna chémia. Hoci jeho zverenky v dueloch proti Austrálii a Belgicku nebudú favoritky, podľa šéfa slovenskej lavičky sa pokúsia prekvapiť a zabojovať o postup do semifinále.

"Tímové súťaže sú iné ako bežné turnaje. Správna chémia a energia niekedy dokážu spraviť divy. Naše hráčky sú pozitívne naladené a verím, že v Glasgowe podajú kvalitné výkony. Na úvod nás čaká Austrália, ktorá patrí k tenisovým veľmociam, bude to pre nás veľká výzva, Nenmáme čo stratiť a pokúsime sa prekvapiť," uviedol Lipták na nedelňajej tlačovej konferencii v Emirates aréne.

Vlani v Prahe Slovenkám tesne ušiel postup do semifináld. Pri rovnosti bodov s USA a Španielskom rozhodol v prospech Američaniek lepší pomer setov. Veľkou oporou bola Viktória Kužmová, ktorá vo dvojhrách zdolala Carlu Suarezovú Navarrovú i Shelby Rogersovú a proti USA uspela po boku Terezy Mihalíkovej aj v debli. "Vždy som milovala hrať za Slovensko v tímových súťažiach, či už to boli ME do 18, 16, 14, či 12 rokov. Zápasy sa hrali v skvelej atmosfére a vždy som dokázala zo seba vydať všetko. Dúfam, že aj v Glasgowe sa dokážem vybičovať k maximálnym výkonom," zdôraznila Kužmová.

Tímovou jednotkou by mala byť Anna Karolína Schmiedlová, ktorá minulý rok v singloch nezískala ani bod, keď prehrala so Sarou Sorribesovou Tormovou i Danielle Collinsovou. "Dúfam, že teraz sa mi bude dariť viac, v príprave som pre to urobila všetko. S austrálskou jednotkou Ajlou Tomljanovičovou mám síce negatívnu bilanciu, no už som s ňou odohrala vyrovnané zápasy. Dobre poznám aj belgické hráčky."

Vo štvorhre sa bude Lipták spoliehať na Mihalíkovú, ktorá po triumfe na turnaji ITF v Mexiku dosiahla vo svetovom deblovom rebríčku WTA kariérne maximum a posunula sa na 49. miesto. "Budem fandiť našim dievčatám vo dvojhrách a dúfať, že vo štvorhre ešte bude o čo hrať. Vlani sme s Viki potvrdili, že dokážeme hrať rovnocennú partiu s každým. Austrálčanky i Belgičanky sú silné, no ak dáme do toho srdce a bude nám priať aj šťastie, môžeme bvť úspešné."

Debutantkou v slovenskom tíme je talentovaná iba 15-ročná Renáta Jamrichová, ktorá získala na letnom Európskom olympijskom festivale mládeže v Banskej Bystrici (EYOF) dve zlaté medaily. "Bolo to pre mňa veľké prekvapenie, že ma kapitán nominoval. Je skvelé byť s tímom v Glasgowe. Užívam si každý jeden tréning s dievčatami, je to pre mňa veľmi cenná skúsenosť."

Austrálčanky vlani v Prahe postúpili do semifinále, v Glasgowe majú ešte vyššie ambície. "Chceme zabojovať o cennú trofej. Povrch v Glasgowe dievčatám sedí, cítia sa na ňom naozaj fajn. Ešte som sa nerozhodla, ktoré z nich nastúpia v utorok v úvodnom dueli proti Slovensku. Tento formát súťaže umožnuje využiť v rôznych dueloch odlišné hráčky. Pozitívom je, že hráme na centri už od desiatej doobeda miestneho času. Slovenky bude ťažký súper, no náš tím má svoju kvalitu a bojového ducha. Verím, že vstup do turnaja zvládneme," povedala austrálska kapitánka Alicia Moliková.