Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Šport

Listopadová a Nagy najlepšími bazénovými plavcami v 2014

Z vyhlásenia najúspešnejších športovcov Slovenskej plaveckej federácie 6. februára 2015 v Bratislave. Na snímke najúspešnejší plavci roka 2014 Richard Nagy (vľavo) a Katarína Listopadová (vpravo). Foto: TASR

Dvadsaťjedenročná olympionička z Londýna v tradičnej ankete Slovenskej plaveckej federácie (SPF) na slovenskom tróne obhájila minuloročný triumf.

Bratislava 6. februára (TASR) - Katarína Listopadová z VŠC Dukla Banská Bystrica a Richard Nagy z J&T Sport Team Bratislava sa stali podľa očakávania najlepšími slovenskými bazénovými plavcami za rok 2014. Dvadsaťjedenročná olympionička z Londýna v tradičnej ankete Slovenskej plaveckej federácie (SPF) na slovenskom tróne obhájila minuloročný triumf. Dvadsaťjedenročný Nagy detronizoval reprezentačného kolegu Tomáša Klobučníka a po druhých miestach v rokoch 2012 a 2013 konečne vystúpil na najvyšší stupeň.

Druhé miesto medzi ženami patrí Karolíne Hájkovej z PK ORCA Bratislava (tréner Karol Máčik), tretia skončila Andrea Podmaníková z Pirana Sport Club Topoľčany (tréner Vladimír Železník). Strieborná trofej v mužskej kategórii putovala do rúk Klobučníka (z VŠC Dukla Banská Bystrica), tretie miesto v ankete obsadil tak ako pred rokom Marek Botík (VŠK FTVŠ UK Bratislava).

SPF na slávnostnom Galavečere v bratislavskom hoteli Gate One vyhlásila aj najúspešnejších juniorov, medzi dievčatami vyhrala tak ako minulý rok Barbora Mišendová (VŠC Dukla Banská Bystrica, tréner Ľuboš Križko)) a medzi chlapcami Tomáš Púchly z PK STU Trnava (tréner Rastislav Hlavatý). Za objav roka vyhlásili plavcov Barboru Tomanovú (PK STU Trnava) a Vladimíra Štefánika z Nereus Žilina (tréner Juraj Skopala). V kategórii Masters zvíťazila Magdaléna Kapcárová zo Športového klubu polície Košice, resp. Rastislav Pavlík (KPŠ Nereus Žilina).

Nagy má za sebou skvelý rok, v ktorom zaznamenal neustály progres. Na augustových majstrovstvách Európy v dlhom bazéne v Berlíne plával trikrát v osemčlennom finále (7. na 1500 m v.sp.). Na decembrovom svetovom šampionáte v krátkom bazéne v katarskej Dauhe exceloval vo všetkých jeho disciplínach, vytvoril národné maximá a vo finále 1500 m obsadil ôsmu pozíciu. Až 11-krát prekonal slovenský seniorský rekord v disciplínach 400 m, 800 m a 1500 m v.sp. a 400 m pol.pr.

"Som rád za akékoľvek ocenenie. Je to zadosťučinenie za prácu, ktorú som odvádzal celý rok. Som šťastný, som rád a dúfam, že to zopakujem aj o rok," povedal nový kráľ slovenského plávania a na margo anketového súboja s predchádzajúcim víťazom Tomášom Klobučníkom dodal: "Zrejme rozhodol Berlín. Ten Tomášovi nevyšiel aj kvôli tomu, že musel na vojnu. Mne sa to zasa na moje veľké prekvapenie podarilo. Takže to rozhodlo v môj prospech." Rok 2015 bude v znamení naháňania olympijské limitu do Ria de Janeiro 2016. V Nagyovom prípade je limit pod jeho rekordom, takže pôjde o jeho potvrdenie: "Chcem časy tlačiť dolu. Neviem povedať, či pôjdem 15:02, ale chcem ísť oveľa rýchlejšie ako minulý rok. Treba ale veľa plávať a ešte rýchlejšie."

Pre Listopadovú to je po rokoch 2009, 2010 a 2013 štvrtý triumf v ankete SPF. Je finalistka (8. miesto) v disciplíne 100 m motýlik z majstrovstiev Európy v dlhom bazéne Berlíne, no pre chorobu nemohla plávať na MS v Dauhe. V minulom roku prekonala slovenský seniorský rekord na 50 m znak.

V synchronizovanom plávaní sa tešila z prvého miesta v kategórii sólo seniorka Jana Labáthová (Iuventa Bratislava), obhajkyňa z minulého roka. Najlepšie v kategórii duo boli Jana Labáthová a Naďa Daabousová (Slávia STU Bratislava). V kategórii sólo juniorka zvíťazila Naďa Daabousová. Objavom roka sa stala Petra Ďurišová z Iuventy Bratislava.

"V Slovenskom pohári 2014 patrí 1. miesto klubu SPK Bratislava, striebornú priečku obsadil tím PK ORCA Bratislava a trofej za tretie miesto si prevzal klub Vysokoškolský športový klub FTVŠ UK Bratislava. Celkovo bolo v roku 2014 prekonaných 143 slovenských plaveckých rekordov," informovala SPF prostredníctvom oficiálnej tlačovej správy.

Hosťom podujatia boli predseda parlamentu Peter Pellegrini a prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár.

Bazénové plávanie:
Objav roka

- Vladimír Štefánik pod vedením trénera Juraja Skopala, klub KPŠ NEREUS Žilina

- Barbora Tomanová pod vedením trénera Rastislava Hlavatého, klub PK STU Trnava

Juniorka roka

- Barbora Mišendová pod vedením trénera Ľuboša Križka, klub VŠC DUKLA Banská Bystrica

Junior roka

- Tomáš Púchly pod vedením trénera Rastislava Hlavatého, klub PK STU Trnava

Ženy

1. miesto - Katarína Listopadová pod vedením trénerov Dirka Langeho a Miroslava Machoviča, VŠC DUKLA Banská Bystrica

2. miesto - Karolína Hájková pod vedením trénera Karola Máčika, klub PK ORCA Bratislava

3. miesto - Andrea Podmaníková pod vedením trénera Vladimíra Železníka, klub PIRANA Sport Club Topoľčany


Muži

1. miesto - Richard Nagy pod vedením trénera Gabriela Barana, klub J&T Sport Team Bratislava

2. miesto - Tomáš Klobučník pod vedením trénerov Dirka Langeho a Miroslava Machoviča, VŠC DUKLA Banská Bystrica

3. miesto - Marek Botík pod vedením trénera Matúša Putalu, Vysokoškolský športový klub FTVŠ UK Bratislava


Masters

- Magdaléna Kapcárová, klub Športový klub polície Košice

- Rastislav Pavlík, klub KPŠ Nereus Žilina


FPD Slovenský pohár družstiev 2014

1. miesto - Plavecký klub SPK Bratislava, 98.710 bodov

2. miesto - Plavecký klub ORCA Bratislava, 93.293 bodov

3. miesto - Vysokoškolský športový klub FTVŠ UK Bratislava, 81.281 bodov

4. miesto - Športový klub polície Košice, 75.740 bodov

5. miesto - VŠC DUKLA Banská Bystrica, 75.352 bodov



FPD Slovenský pohár žiakov 2014

päťkolová celoročná súťaž jednotlivcov, v ktorej na základe súčtu najhodnotnejších výkonov z každého kola získalo 7 chlapcov a 7 dievčat v kategórii najmladších a mladších žiakov (9-12 rokov), spolu 28 detí, letné sústredenie v Hoteli Minerál Kúpele Dudince.


Synchronizované plávanie:
Objav roka – Petra Ďurišová pod vedením trénerky Nory Szauder, klub TJ IUVENTA Bratislava
Juniorka sólo – Nada Daabousová pod vedením trénerov manželov Nory a Gábora Szauder, klub Slávia STU Bratislava
Seniorka sólo – Jana Labáthová pod vedením trénerov manželov Nory a Gábora Szauder, klub TJ IUVENTA Bratislava
Seniorky duo – Jana Labáthová a Naďa Daabousová pod vedením trénerov manželov Nory a Gábora Szauder, klub TJ IUVENTA Bratislava