Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Slováci prehrali s Rakúskom 1:2, rozhodli samostatné nájazdy

Na snímke hore tréner Vladimír Vůjtek a zdola zľava René Vydarený, Vladimír Mihálik, Libor Hudáček a Michel Miklík (Slovensko) v zápase B-skupiny Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji Slovensko - Rakúsko v Helsinkách 10. mája 2013. Foto: TASR/Martin Baumann

O výhre rakúskych hráčov rozhodol Vanek.

Bratislava 10. mája (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti si pripísali na MS ďalšiu prekvapujúcu prehru, keď v piatkovom dueli základnej B-skupine v Helsinkách podľahli outsiderovi z Rakúska 1:2 po samostatných nájazdoch. Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka tak majú po piatom vystúpení na konte sedem bodov.

V Hartwall Aréne sa Slováci ujali vedenia v 9. minúte zásluhou Tomáša Surového, na 1:1 vyrovnal v druhej tretine obranca Unterluggauer. V záverečnom dejstve ani v predĺžení gól nepadol a tak duel dospel až do samostatných nájazdov. V druhej sérii rozhodol o triumfe západného suseda kanonier Buffala Thomas Vanek.

Po dni voľna odohrajú ďalší zápas Slováci v nedeľu o 19.15 SELČ, keď v repríze vlaňajšieho finále MS nastúpia proti obhajcovi titulu z Ruska.



Priebeh zápasu

Na snímke vpravo strelec sa raduje z gólu Tomáš Surový a vľavo Tomáš Kopecký (Slovensko) v zápase B-skupiny Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji Slovensko - Rakúsko v Helsinkách 10. mája 2013.
Foto: TASR/Martin Baumann
Už úvodné minúty naznačili, že Slovákov nečaká žiadny ľahký súboj. V 4. min pustili do dvojitého zakončenia Kocha, vzápätí F. Iberer pálil z medzikružia do stredu bránky. Potom dostali Rakúšania možnosť hrať presilovku, no Slováci nielenže tlak ustáli, ale aj sami pohrozili Ölveckým. Útoky sa v tejto fáze rýchlo prelievali z jednej strany na druhú, v 8. min Kristler nebezpečne dorážal po Pöckovej strele a Staňa mal aj kusisko šťastia, že inkasoval. Úvodný gól však strelili Slováci, konkrétne Surový, ktorý v 9. min po strele Sersena namieril z otočky presne k ľavej žrdi Starkbaumovej bránky.

Staňa sa potom zapotil počas vylúčenia Kopeckého, keď ho súper ostreľoval zo všetkých možných pozícií. V 17. min Herburger sám pred Staňom nespracoval puk, na opačnom konci klziska Miklíkova jedovka obtrela fľašu na hornej sieťke rakúskej bránky. Prvá tretina priniesla vyrovnaný hokej, o čom svedčil aj pomer striel 12:12.



Slováci útočili v druhej tretine

Na snímke dole brankár Rastislav Staňa, hore vľavo Roman Kukumberg (Slovensko) a vpravo Andreas Kirtstler (Rakúsko) v zápase B-skupiny Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji Slovensko - Rakúsko v Helsinkách 10. mája 2013.
Foto: TASR/Martin Baumann
V druhej dvadsaťminútovke Slováci zvýšili svoje útočné úsilie a dostali sa do mnohých nádejných príležitostí, v koncovke im však chýbal potrebný pokoj. Ukázal to napríklad Kopecký, ktorý po Radivojevičovej krížnej prihrávke pálil len do betónov Starkbauma. V 23. min Kukumberg síce dotlačil puk za bránku, ale rozhodca gól neuznal, keďže rakúsky brankár už mal puk v svojej moci. Na opačnej strane Staňa zlikvidoval šancu Baumgartnera. Slováci sa vďaka rýchlym brejkom dostávali do sľubných pozícií, ani v jednom prípade ich však nedokázali premeniť.

V 28. min po prihrávke Surového Radivojevič pálil z prvej rovno do hrude Starkbauma a následne po zadovke Záborského namieril Sersen zblízka len do ľavej žrde rakúskej bránky. Prišiel tak trest, Welser ešte zaváhal sám pred Staňom, no v 34. min už Unterluggauer od modrej čiary prepálil Staňu, ktorý mal zakrytý výhľad - 1:1. Vzápätí Kopecký prepasíroval puk za Starkbauma, gól ale nemohol platiť pre postavenie hráča v bránkovisku. Streleckú smolu nezlomil ani Haščák či Sekera. Na šance bohatú tretinu zakončila akcia Rakúšanov, pri ktorej sa vyrojili v pätici na osamoteného Mihálika, Lakos ale tutovku nepremenil.

Na snímke gól vľavo prekonaný Rastislav Staňa (Slovensko) a vpravo Daniel Oberklofler (Rakúsko) v zápase B-skupiny Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji Slovensko - Rakúsko v Helsinkách 10. mája 2013.
Foto: TASR/Martin Baumann


Tretia tretina v znamení neúspešného dobývania rakúskeho obranného valu

Tretia tretina sa niesla v znamení neúspešného dobývania rakúskeho obranného valu. V 45. min si hráči s dvojkrížom na prsiach druhýkrát zahrali presilovku a Rakúšanov zachránila po tečovanej Jurčinovej strele opäť žrď. Napriek tomu, že súper kondične nevládal, dokázal si počkať na svoju príležitosť a živiť nádej na trojbodový zisk.

V 55. min Welser spomedzi kruhov neprekonal Staňu a vzápätí zahodil šancu aj Hundertpfund. Z ľadu sa postupne vytratili akékoľvek kombinačné prvky a zápas sa zmenil na boj. Päťdesiatštyri sekúnd pred koncom tretiny dostal Šatan 2 min za hru so zdvihnutou hokejkou a súper tak mal skvelú možnosť na rozhodnutie duelu, Staňa však v týchto chvíľach podržal mužstvo.

Gól nepadol ani v predĺžení a tak prišli na rad samostatné nájazdy. Na slovenskej strane neuspeli Bližňák, Záborský ani Šatan, kým za Rakúšanov v druhej sérii strieľal presne Vanek a rozhodol tak o triumfe súpera.


.
B-skupina:
Slovensko - Rakúsko 1:2 pp a sn (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0, 0:1)
Góly:
9. Surový (Sersen, Radivojevič) - 34. Unterluggauer (Baumgartner, Oberkofler), rozhodujúci samostatný nájazd Vanek. Rozhodovali: Brüggemann (Nem.), Fraňo (ČR) - Deďuľa (Biel.), Kilian (Nór.), vylúčení: 4:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, 8499 divákov.

Slovensko: Staňa - Sekera, Mezei, Sersen, Mihálik, Jurčina, Vydarený - Radivojevič, Surový, Kopecký - Miklík, Kukumberg, Záborský - Šatan, Ölvecký, L. Hudáček (21. Bartek) - Haščák, Bližňák, Daňo

Rakúsko: Starkbaum - Lakos, Pöck, Unterluggauer, F. Iberer, Schumnig, Lukas, Altmann - Herburger, Hundertpfund, Raffl - Latusa, Koch, Vanek - Peintner, Oberkofler, Baumgartner - Welser, Schuller, Kristler - M. Iberer


Hlasy po zápase:

Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Moje mužstvo začalo zápas celkom dobre. Dali sme gól a viedli sme. V druhej tretine sme mali veľkú prevahu, vytvorili sme si šance a mali sme streliť druhý a tretí gól. Bohužiaľ, rakúsky brankár nám to nedovolil. V tretej tretine sme už nechceli riskovať a hrali sme na bod, ktorý má pre nás obrovskú cenu. Rakúšania nakoniec vyhrali na nájazdy. My sme v nich opäť nedali gól. Rakúsky brankár bol najlepší hráč zápasu."

Mário Bližňák, útočník SR: "Mali sme dobrú prvú tretinu, v druhej sme ešte pridali, dokázali sme si vypracovať veľa šancí, ale nič z toho. Chýbala nám efektivita. Na naše hokejky sa postupne vkradla nemohúcnosť a aj psychika bola narušená. Nevedeli sme si dať dobrú prihrávku pred gólom. Pri samostatnom nájazde som sa snažil mieriť hore do vinkľa, puk mi však ušiel a trafil som brankára. Treba sa dať po dni voľna dokopy, proti Rusom nemáme čo stratiť."

Branko Radivojevič, útočník SR: "Nevieme dať góly a potom nemôžeme vyhrať. Keby sme dali v druhej tretine gól, mohlo byť po zápase. Do zápasu sme išli s tým, že ideme vyhrať. Vychádzali sme zo zabezpečenej obrany a nehrnuli sme sa zbytočne do útoku. Darilo sa nám to, no potom sme dostali gól a padla na nás taká psychická deka."

Tomáš Surový, útočník a strelec jediného gólu SR: "Dostali sme sa do ťažkej situácie, sme chrbtom pri stene. No stále je v hre šesť bodov a nemôžeme skladať zbrane. Musíme ukázať to hokejové srdce a zabojovať."

Tomáš Kopecký, útočník SR: "Už je toho na nás dosť. Dnešný zápas nás stál strašne veľa síl. Jedna chyba v druhej tretine rozhodla o celom zápase. Namiesto toho, aby sme zaviezli puk za červenú čiaru a nahodili ho do pásma, sme zahrali zakázané uvoľnenie, nemohli sme vystriedať a súper s čerstvými silami strelil vyrovnávajúci gól. Po góle sa Rakúšania chytili, kým my sme začali hrať ustráchane. Dnes to bol vyrovnaný zápas, v ktorom sme si vytvorili veľa šancí, ale zasa sa potvrdila tá naša nešťastná koncovka. Padla na nás psychická deka, je to frustrujúce."

Miroslav Šatan, kapitán SR: "Vidíme, aký je turnaj vyrovnaný. Myslím si, že bojovnosť a snaha nám nechýbali, bohužiaľ sme nedokázali premeniť množstvo vyložených šancí, najmä z dorážok. S jedným streleným gólom sa vyhrať nedá. Určite to nepôsobí dobre na psychiku, keď sa zahadzuje jedna šanca za druhou."

Milan Jurčina, obranca SR: "Súpera sme prestrieľali, utvorili sme si veľa šancí na to, aby sme v zápase viackrát skórovali a vyhrali. Nakoniec sme urobili z ich brankára hrdinu. Snažili sme sa, korčuľovali sme, hrali sme celkom dobrý hokej. Neviem, v čom to je, že nepremieňame šance."


Hlasy Rakúska
Manny Viveiros, tréner Rakúska: "Na turnaji musí byť našim najlepším hráčom brankár, a tým Bernd dnes bol. Nechceme sa uspokojiť s piatimi bodmi, ešte máme dva zápasy. Áno, sú to špičkové tímy, ale prečo by sme nemohli prekvapiť. Pre mňa je dôležité, že chlapci tomu veria."

Bernhard Starkbaum, brankár Rakúska: "Mali sme skvelý tímový prístup. Hrali sme náš systém, dobre bránili a moji spoluhráči odpratávali puky pred dorážkami. Je dôležité, že sme získali dva body. Slovensko je dobrý tím, hralo dobre, ale aj my sme mali svoje šance."

Gerhard Unterluggauer, autor gólu Rakúska: "Je to pre nás extrémne dôležité víťazstvo. V obrane sme nerobili veľké chyby. Veríme, že môžeme zobrať body aj domácim Fínom."

Thomas Vanek, autor rozhodujúceho nájazdu Rakúska: "Sme vyčerpaní, mali sme piaty zápas za sedem dní. Ale bojovali sme skvele a vedeli sme, že máme šancu. Slováci strieľali zväčša z diaľky, a keď sa dostali bližšie, vychytal ich Bernd. Potrebujeme dobrého brankára a ten ním dnes bol."