Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

LM: Guardiola v odvete taktiku nezmení, Neymar: Povediem tím do boja

Na snímke hráči Manchestru oslavujú druhý gól spoluhráča Riyada Mahreza (vpravo), uprostred tréner City Pep Guardiola v úvodnom semifinálovom zápase Ligy majstrov vo futbale Paríž St. Germain - Manchester City v Paríži v stredu 28. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Dobrou správou pre Parížanov je, že bude k dispozícii majster sveta Kylian Mbappe, s 37 gólmi v tejto sezóne najlepší strelec mužstva.

Bratislava 3. mája (TASR) - Futbalisti Manchestru City sa nachádzajú vo výbornej pozícii na dosiahnutie svojej prvej účasti vo finále Ligy majstrov. V utorňajšej domácej odvete semifinále ročníka 2020/2021 budú proti Parížu St. Germain hájiť náskok 2:1 z prvého súboja na ihrisku minuloročného neúspešného finalistu. Na strane účastníka anglickej Premier League sú aj historické štatistiky, podľa nich má PSG len sedempercentnú šancu dostať sa do druhého finále LM za sebou.

Tréner "Citizens" Pep Guardiola bude mať k dispozícii oddýchnutých hráčov. V sobotnej ligovej generálke na pôde Crystal Palace (2:0) si totiž mohol dovoliť luxus nasadiť až ôsmich iných hráčov ako v prvej konfrontácii v Paríži. Do odvety mohli ísť už jeho hráči ako majstri Anglicka, ale nedeľný duel Manchester United - FC Liverpool, v ktorom na spečatenie titulu City potreboval výhru "The Reds", zmarili protesty fanúšikov na Old Trafford. Tréner PSG Mauricio Pochettino si nemohol dovoliť až tak rotovať zostavu, keďže obhajca je v Ligue 1 zatiaľ druhý a na lídra Lille stráca jeden bod. Predsa len však nechal odpočinúť si duo Leandro Paredes - Alessandro Florenzi a cez víkend proti Racingu Lens (2:1) len polhodinu absolvoval Marco Verratti.

V prvom súboji síce PSG viedol po góle Marquinhosa, ale o obrat sa postarali v druhom polčase Kevin de Bruyne a Riyad Mahrez. Hráči Manchestru vedeli udržať loptu a nechali frustrovaných súperov naháňať ju. A tento plán má Guardiola aj do odvety, keď vysoké držanie lopty má obmedziť nebezpečenstvo rýchlych protiútokov súpera. "Máme zaužívané dobré veci, nemôžeme hrať inak. Náš klub nemá veľa skúseností s hraním v takejto fáze súťaže. Jediné, čo budem od hráčov chcieť, aby boli aj v odvete verní sami sebe a svojej hre," povedal Guardiola pre web uefa.com.

Dobrou správou pre Parížanov je, že bude k dispozícii majster sveta Kylian Mbappe, s 37 gólmi v tejto sezóne najlepší strelec mužstva. Dvadsaťdvaročného útočníka trápilo zranenie lýtkového svalu a vynechal sobotňajší zápas v najvyššej domácej súťaži proti Lens. Hostia dobre vedia, že na postup musia streliť aspoň dva góly. "Vo futbale musíte vždy veriť. Pokúsime sa streliť góly a zvíťaziť. Samozrejme, sme trochu pod tlakom, ale vo futbale musíte ísť vždy až do konca," vyjadril sa Pochettino. Hviezdny brazílsky útočník Neymar fanúšikom sľúbil, že celý tím v odvete odovzdá maximum. "Odohrali sme náročný prvý zápas proti Manchestru City, ale musíme veriť. Nezáleží na tom, aké sme mali štatistiky v prvom zápase, alebo aké sú teraz naše percentuálne šance na víťazstvo. Som presvedčený, že všetci Parížania nám veria. Som v prvej línii a budem prvým bojovníkom, ktorý povedie tím do bitky. Urobím všetko pre to, aby som pomohol k postupu, nech už sa stane čokoľvek, aj keby som na ihrisku mal umrieť. Mnohí z mužstva sme unavení viac mentálne ako fyzicky a potrebujeme sa dať čo najrýchlejšie do ideálneho stavu," citovala Brazílčana agentúra AFP.

Oba kluby môžu ešte v tejto sezóne získať tri trofeje, okrem LM aj tituly v národných ligách, resp. PSG aj vo Francúzskom pohári. City je už víťazom Ligového pohára. V aktuálnom ročníku LM anglický klub ešte neprehral (10 výhier, 1 remíza), Paríž už zaknihoval štyri prehry. City alebo PSG sa môžu stať 23. klubom, ktorý vyhrá LM, resp. EPM. A prvým novým od roku 2012, keď uspela Chelsea Londýn. PSG a Manchester City sa v rámci európskych pohárových súťaží doposiaľ stretli okrem minulotýždňového duelu trikrát. V stretnutí skupinovej fázy Pohára UEFA 2008/2009 sa v Manchestri zrodila bezgólová remíza, v sezóne 2015/2016 uspel anglický tím vo štvrťfinále LM. Po remíze 2:2 v Paríži vyhral doma 1:0 a dosiahol svoj zatiaľ najprenikavejší výsledok v súťaži v klubovej histórii.

Odvetu na Etihad Stadium s výkopom o 21.00 SELČ rozhoduje Holanďan Björn Kuipers. Hrať sa bude bez divákov. Úspešnejší sa kvalifikuje do finále, ktoré je na programe v sobotu 29. mája na Atatürkovom Olympijskom Štadióne v Istanbule.

Odveta semifinále LM 2020/2021, utorok 4. mája, 21.00 SELČ:



Manchester City - Paríž Saint-Germain /prvý zápas: 2:1, rozhoduje: Björn Kuipers (Hol.)/

predpokladané zostavy:

ManCity: Ederson - Walker, Stones, Dias, Cancelo - Rodri, Gündogan - Mahrez, De Bruyne, Foden - Bernardo Silva
PSG: Navas - Florenzi, Marquinhos, Kimpembe, Diallo - Danilo, Paredes - Di Maria, Verratti, Neymar - Mbappe