Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

LM: Xavi sa hneval na rozhodcov, Tvrdoňa zobral Neuer do kabíny

Tréner Barcelony Xavi Hernandez povzbudzuje hráčov počas zápasu 32. kola španielskej La Ligy FC Barcelona - CF Cadiz v Barcelone v nedeľu 17. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Na čele skupiny je zatiaľ suverénny Bayern, ktorý predtým zdolal Inter i Barcelonu zhodne 2:0 a v utorok deklasoval doma Plzeň.

Miláno 5. októbra (TASR) - Futbalisti Interu Miláno sa po viac ako dvanástich rokoch dočkali triumfu nad FC Barcelona. S kapitánom Milanom Škriniarom vyhrali v utorkovom dueli C-skupiny Ligy majstrov na domácej pôde 1:0 a v tabuľke sú po polovici základnej fázy na postupovej druhej priečke o tri body za zatiaľ stopercentným Bayernom Mníchov. Bavori si doma hladko poradili s Viktoriou Plzeň 5:0.

Inter predtým naposledy zdolal Barcelonu v apríli 2010 v prvom dueli semifinále LM (3:1), potom už vo vzájomných súbojoch nasledovali iba štyri prehry a jedna remíza. V utorok nepriaznivú šnúru ukončil gólom v nadstavenom čase prvého polčasu turecký stredopoliar Hakan Calhanoglu, ktorý sa v najprestížnejšej klubovej súťaži strelecky presadil prvýkrát od roku 2016. Kouč Simone Inzaghi verí, že Inter sa vďaka tomu vymaní z krízy, keď prehral päť z predchádzajúcich ôsmich súťažných duelov: "Dúfam, že to znamená začiatok niečoho nového. Čakali sme dlho na toto víťazstvo proti jednému z najlepších tímov na svete. Potrebovali sme to. Hrali sme s nadšením a odhodlaním, pretože iba tak sa dá zdolávať silných súperov."

Tréner Barcelony Xavi Hernandez neskrýval po záverečnom hvizde rozčarovanie z výkonu rozhodcovského zboru na čele s hlavným Slovincom Slavkom Vinčičom. Obe sporné situácie spojené s hrou rukou v pokutovom území v druhom polčase totiž arbitri rozhodli v neprospech Kataláncov. Najskôr im v 67. minúte neuznali vyrovnávajúci gól Pedriho pre údajnú ruku Ansuho Fatiho tesne predtým a v nadstavenom čase naopak podobný zákrok domáceho Denzela Dumfriesa vo vlastnej šestnástke ani VAR neposúdil ako penaltový. "Som pobúrený a podľa mňa je to veľká nespravodlivosť. Nikto nemôže pochopiť, čo sa tu vlastne udialo," zúril Xavi v mixzóne. "Myslím si, že rozhodca by to mal vysvetliť. Mal by sem prísť a povedať o tom viac, ale asi práve odchádza domov. Arbitri by mali hovoriť o svojich rozhodnutiach rovnako, ako to po zápasoch robíme my."

Rovnaký názor prezentoval pre AFP aj hráč hostí Sergi Roberto: "Ani rozhodcovia poriadne nepoznajú pravidlá o ruke. Najprv nám ju odpískajú pri našom góle a o čosi neskôr sú v rovnakej situácii ticho. Stále však máme šancu a vieme, že ak o týždeň súperovi vrátime prehru na Camp Nou a potom zvládneme aj ďalší domáci zápas, tak postúpime. S podporou našich fanúšikov to môžeme dokázať." Barcelona momentálne stráca na Inter tri body, talianskeho súpera privíta v odvete na domácom trávniku na budúcu stredu.

Na čele skupiny je zatiaľ suverénny Bayern, ktorý predtým zdolal Inter i Barcelonu zhodne 2:0 a v utorok deklasoval doma Plzeň. Súpera "vybavil" tromi gólmi už v úvodnej dvadsaťminútovke a prehre 0:5 nedokázal zabrániť ani slovenský brankár v službách Viktorie Marián Tvrdoň, ktorý dostal príležitosť namiesto zraneného Jindřicha Staňka. Z Allianz Arény si odniesol nezabudnuteľný zážitok, keď ho do kabíny domácich zobral jeho náprotivok a kapitán Bayernu Manuel Neuer a venoval mu dres. "Vzal ma do kabíny, pýtal sa, ako som si užil zápas. To bolo od neho naozaj príjemné, že mi ukázal kabínu a na všetko sa pýtal. Vymenili sme si dres, už predtým mi vravel, že mi svoj dá," povedal pre portál isport.cz 28-ročný Tvrdoň, ktorý ešte minulý rok chytal v Česku iba druhú ligu a výkonmi v Ústí nad Labem si potom vyslúžil kontrakt v Plzni. "Určite som niektorý z gólov mohol chytiť, ale potreboval by som aj trošku šťastia, aby ma to trafilo. Hráči Bayernu sú na top úrovni, strely boli fakt prudké. Niečo sa možno chytiť dalo, to musím nechať na posúdenie trénerom. Bol to pre mňa doteraz najťažší zápas. Po zápase ma trochu boleli nohy, bol som stále na špičkách, pripravený na to, čo všetko sa môže pred bránkou stať. Je príjemné chytať na takomto štadióne s toľkými fanúšikmi, je to pre mňa výborná skúsenosť a zážitok do konca života. Nenapadlo ma, že takýto zápas budem hrať. Ale tréneri na mňa ukázali, tak som si to išiel užiť a odmakať to ako ostatní.