Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

LM:Guardiola doviedol Manchester City k postupu, odmení sa vínom

Na snímke vľavo španielsky tréner Manchestra Josep Guardiola oslavuje gól, druhý zľava jeho autor Phil Foden v odvete štvrťfinále Ligy majstrov 2020/2021 vo futbale Borussia Dortmund - Manchester City (1:2) v stredu 14. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Hráči Dortmundu odolávali tlaku hostí až do 55. minúty. Potom však Emre Can nešťastne zasiahol loptu rukou vo vlastnej šestnástke a rozhodca Carlos del Cerro Grande nariadil penaltu.

Dortmund 15. apríla (TASR) - Iba dvaja futbaloví tréneri sa predstavili v semifinále Ligy majstrov osemkrát. Po stredajšej štvrťfinálovej odvete sa k Josemu Mourinhovi pridal Pep Guardiola. Jeho Manchester City zvíťazil v Dortmunde nad Borussiou rovnako ako doma 2:1 a po druhý raz v histórii sa predstaví medzi najlepšími štyrmi tímami.

Dortmund nemal zle rozdané karty, gól na pôde súpera mu nechal otvorené dvere a ofenzívna forma dávala šancu na postup. Borussia strelila gól v 39 predchádzajúcich zápasoch za sebou a v stredu jej stačilo pätnásť minút, aby sériu natiahla na štyridsať. Skóre otvoril efektnou strelo Jude Bellingham a vo veku 17 rokov a 289 dní sa stal najmladším Angličanom, ktorý strelil gól vo vyraďovacej fáze LM a celkovo druhý najmladší v play off po Bojanovi Krkičovi. Podarilo sa mu to v jeho desiatom vystúpení v súťaži, pred ním stihol pred osemnástimi narodeninami odohrať desať zápasov v LM iba Belgičan Youri Tielemans za Anderlecht Brusel. "Je to skvelý pocit, streliť svoj prvý gól v Lige majstrov. Oslávim ho so spoluhráčmi, ale bol by som ešte radšej, ak by boli na tribúne moji rodičia a bratia. Pre mňa je to výnimočný moment, ale počíta sa víťazstvo a to sa nám nepodarilo," povedal pre UEFA.com Bellingham.

Hráči Dortmundu odolávali tlaku hostí až do 55. minúty. Potom však Emre Can nešťastne zasiahol loptu rukou vo vlastnej šestnástke a rozhodca Carlos del Cerro Grande nariadil penaltu. Z televíznych záberov sa zdalo, že lopta sa od Canovej hlavy odrazila iba do ramena, no španielsky arbiter si bol istý a neobrátil sa ani na VAR. K exekúcii sa odhodlal Riyad Mahrez a vyrovnal. "Už som pár jedenástok zahodil, ale vekom získavate skúsenosti a učíte sa z chýb. Vybral som si stranu a vypálil, brankár nemal šancu. Tento gól bol pre nás veľmi dôležitý. Niekto tú penaltu musel zahrať a dnes som to bol ja," skonštatoval alžírsky krídelník.

Definitívne rozhodol o postupe City v 75. minúte anglický reprezentant Phil Foden a stal sa iba druhým hráčom histórie mladším ako 21 rokov, ktorý strelil gól v oboch zápasoch štvrťfinále. Vôbec prvý bol Kylian Mbappe v sezóne 2016/2017, zhodou okolností tiež proti Borussii Dortmund. "Pôjdeme na večeru s celým tímom, potom sa vyspíme a čaká nás cesta domov. Ešte neviem, aké víno si otvorím, ale určite bude dobré," prezradil priebeh osláv Guardiola.

Jeho tím má šancu získať všetky štyri trofeje v tejto sezóne. Na čele tabuľky Premier League má pohodlný jedenásťbodový náskok, v Ligovom pohári ho čaká finále a v FA Cupe semifinále: "Nerozprávame sa o štyroch trofejach. Vždy je to o konkrétnom zápase, ktorý chceme vyhrať. Tak to funguje, je to jednoduché a nie je dôvod komplikovať to." V semifinále čaká na Manchester vlaňajší finalista Paríž St. Germain: "Je to semifinále, nedá sa očakávať ľahký súper. Druhýkrát v histórii sme tam a stretneme sa s elitným mužstvom," dodal Guardiola.

Z hráčov Dortmundu síce bolo cítiť sklamanie, no vyradil ich jeden z najlepších klubov súčasnosti, navyše so skvelou formou. Tréner domácich Edin Terzič sa k výsledku postavil pragmaticky: "Gratulujeme City k postupu, pretože si to zaslúžili a určite si zaslúžia aj trofej. Na druhej strane, tri zo štyroch polčasov sme držali postupový stav, no na konci nezáleží na tom, kto si čo zaslúži. Sme, samozrejme, trochu sklamaní."