Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

LN: Belgicko dalo Poliakom šestku, Cygankov zariadil triumf Ukrajiny

Poľský brankár Bartlomiej Dragowski (vľavo) chytá loptu pred Belgičanom Michym Batshuayiom vo futbalovom zápase 2. kola Ligy národov Belgicko - Poľsko v Bruseli 8. júna 2022. Foto: TASR/AP

Holandsko nastúpilo prakticky s "béčkom", bez Memphisa Depaya, Daleyho Blinda či Virgila van Dijka.

Bratislava 9. júna (TASR) - Belgickí futbalisti si pripísali prvé víťazstvo v Lige národov 2022/2023. V stredajšom zápase 4. skupiny A-divízie rozdrvili v Bruseli Poľsko 6:1 aj vďaka dvom presným zásahom Leandra Trossarda a posunuli sa v tabuľke s tromi bodmi na 2. miesto. Na čele sú s plným počtom bodov Holanďania, ktorí vyhrali v Cardiffe nad domácim Walesom 2:1 gólom Wouta Weghorsta zo štvrtej minúty nadstaveného času.

Semifinalisti predošlej edície LN a bronzoví medailisti z MS 2018 Belgičania túžili napraviť výkon zo zápasu s Holandskom (1:4) a proti Poliakom začali zostra. Už v 4. minúte Michy Batshuayi namieril do žrde a z dorážky Eden Hazard netrafil odkrytú bránu. O minútu neskôr dostal Batshuayi loptu do siete, no gól neplatil pre postavenie mimo hry. Skóre napokon otvorili hostia, v 28. min potvrdil kanonierske schopnosti Robert Lewandowski, ktorý sa vyhol ofsajdovej pasci a po prihrávke Sebastiana Szymanského zblízka zakončil povedľa brankára Simona Mignoleta. Belgičania stihli ešte do prestávky vyrovnať, po priťuknutí od Timothyho Castagnea nekompromisne napálil loptu k pravej žrdi Alex Witsel. Druhý tím svetového rebríčka v druhom polčase úplne ovládol dianie na trávniku. Hlavičku Leandra Dendonckera ešte chytil pozorný Bartlomiej Dragowski, no vzápätí už Kevin De Bruyne chladnokrvne zúročil prihrávku E. Hazarda - 2:1. Poliaci už nedokázali efektívne brzdiť útoky domácich. Dvoma parádnymi gólmi zvýšil náskok Belgičanov striedajúci Trossard, najprv v 73. minúte po šikovnej zasekávačke upravil na 3:1 a o sedem minút neskôr z hranice šestnástky fantasticky zakrútil loptu do vzdialenejšieho rohu - 4:1. Piaty gól pridal strelou z diaľky obranca Dendoncker a v nadstavenom čase zavŕšil skazu Poľska Lois Openda. Zápas viedli slovenskí arbitri na čele s hlavným Ivanom Kružliakom, asistovali mu Branislav Hancko a Ján Pozor, štvrtým rozhodcom bol Peter Kráľovič.

V Cardiffe oba tímy šetrili svoje opory. Tréner Walesanov Robe Page nechal po náročnom finále európskej baráže MS 2022 proti Ukrajine (1:0) oddychovať lídrov tímu, Gareth Bale začal iba na lavičke, Aaron Ramsey nebol ani na súpiske. Holandsko nastúpilo prakticky s "béčkom", bez Memphisa Depaya, Daleyho Blinda či Virgila van Dijka. V prvom polčase mali viac z hry domáci, ktorí hrozili najmä z protiútokov. Rhys Norrington-Davies hlavou tesne minul bránu a strelu Harryho Wilsona z priameho kopu zneškodnil brankár Mark Flekken. Boli to však "Oranjes", ktorým sa podarilo otvoriť skóre, krátko po zmene strán sa prízemnou krížnou strelou presadil Teun Koopmeiners. Walesania sa snažili zatlačiť súpera a v druhej minúte nadstaveného času sa dočkali, keď vyrovnal hlavičkou Norrington-Davies. Holanďania však napokon strhli víťazstvo na svoju stranu, v 90.+4 min. rozhodol o troch bodoch takisto hlavou Weghorst - 1:2. "Draci" tak stále čakajú na prvé body, v úvodnom stretnutí prehrali v Poľsku rovnako 1:2.

Na snímke sprava futbalista Walesu Rhys Norrington-Davies a Holanďan Hans Hateboer bojujú o loptu v zápase 2. kola 4. skupiny A-divízie Ligy národov vo futbale Wales - Holandsko v Cardiffe 8. júna 2022.
Foto: TASR/AP


Ukrajinci si napravili chuť po prehre vo finále baráže MS a vo svojom prvom zápase v 1. skupine B-divízie zvíťazili v Dubline nad Írskom 1:0. O triumfe hostí rozhodol v 48. minúte Viktor Cygankov, ktorý bol na trávniku len necelé tri minúty. Aj tento zápas viedli slovenskí rozhodcovia, hlavnému Filipovi Glovovi asistovali Daniel Poláček a Adam Jekkel, štvrtým arbitrom bol Michal Očenáš. Tabuľku vedú o skóre Škóti, ktorí si doma poradili s Arménskom 2:0 vďaka gólom Anthonyho Ralstona a Scotta McKennu.

Škótsky hráč Stuart Armstrong(vľavo) sa pokúša skŕovať vo futbalovom zápase 2. kola Ligy národov Škótsko - Arménsko v Glasgowe 8. júna 2022.
Foto: TASR/AP


2. kolo Ligy národov


4. skupina A-divízie:
Belgicko - Poľsko 6:1 (1:1)
Góly: 73. a 80. Trossard, 42. Witsel, 59. De Bruyne, 83. Dendoncker, 90.+4 Openda - 28. Lewandowski. Rozhodovali: KRUŽLIAK - HANCKO, POZOR (všetci SR)

Wales - Holandsko 1:2 (0:0)
Góly: 90.+2 Norrington-Davies - 50. Koopmeiners, 90.+4 Weghorst

tabuľka

1. Holandsko 2 2 0 0 6:2 6

2. Belgicko 2 1 0 1 7:5 3

3. Poľsko 2 1 0 1 3:7 3

4. Wales 2 0 0 2 2:4 0


1. skupina B-divízie:
Írsko - Ukrajina 0:1 (0:0)
Gól: 48. Cygankov. Rozhodovali: GLOVA - POLÁČEK, JEKKEL (všetci SR)

Škótsko - Arménsko 2:0 (2:0)
Góly: 28. Ralston, 40. McKenna

tabuľka

1. Škótsko 1 1 0 0 2:0 3

2. Ukrajina 1 1 0 0 1:0 3

3. Arménsko 2 1 0 1 1:2 3

4. Írsko 2 0 0 2 0:2 0

Na snímke ukrajinský futbalista Oleksandr Zubkov strieľa na bránu v zápase 2. kola 1. skupiny B-divízie Ligy národov vo futbale Írsko - Ukrajina v Dubline 8. júna 2022.
Foto: TASR/AP