Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

LN: Belgicko odčinilo prehru s Holandskom, podľa Martineza boli tím

Na snímke hráči Belgicka oslavujú tretí gól spoluhráča Leandra Trossarda v zápase 2. kola štvrtej skupiny A-divízieLigy národov vo futbale Belgicko - Poľsko (6:1) v Bruseli 8. júna 2022. Foto: TASR/AP

Belgičania majú po dvoch odohratých zápasoch v 4. skupine A-divízie Ligy národov tri body a zásluhou lepšieho skóre sú pred Poľskom.

Brusel 9. júna (TASR) - Belgickí futbalisti hodili za hlavu domácu prehru s Holandskom 1:4 a v stredajšom zápase Ligy národov deklasovali doma Poľsko 6:1. Podľa trénera Roberta Martineza sa jeho mužstvo prezentovalo tímovou hrou, ktorá vystriedala pasívny prístup v dueli s "Oranjes".

Belgičanov prehra s holandským rivalom mrzela dvojnásobne a Martinez preto nemal proti Poľsku problém s motiváciou zverencov. "Keď prehráte takéto zápasy, tak to prináša emócie. Z nich vyplynula motivácia na duel s Poľskom," priznal kouč.

Zápas, ktorí viedli slovenskí rozhodcovia na čele s hlavným Ivanom Kružliakom (asistenti Branislav Hancko, Ján Pozor, štvrtý rozhodca Peter Kráľovič), začali lepšie Poliaci. Tí viedli od 28. minúty presným zásahom kanoniera Roberta Lewandowského, ktorý strelil už svoj 22. súťažný gól v roku 2022. Vyrovnanie z kopačky Axela Witsela zo záveru prvého dejstva však predznamenalo belgický obrat. Kevin De Bruyne upravil v 59. minúte na 2:1 a keď Lewandowski v 69. minúte odišiel po striedaní z ihriska, domáci spustili gólovú smršť. Leandro Trossard nahradil v zostave Edena Hazarda a za úvodných 15 minút na trávniku strelil dva góly. Hazard odohral 66 minút a po zápase bol rád za vysoké víťazstvo. Z účasti v národnom tíme mal úprimnú radosť, keďže sezónu v Reale Madrid mu pokazili zranenia a vo finále Ligy majstrov bol v pozícii náhradníka. "Som nesmierne šťastný, že môžem byť dôležitý pre tím. Najmä po takej sezóne," povedal.

Belgičania zavŕšili dominantný výkon s presvedčivým výsledkom gólmi Leandera Dendonckera v 83. minúte a reprezentačného debutanta Loisa Opendu v nadstavenom čase. "Proti Holandsku sme hrali príliš pasívne. Vyčkávali sme, hrali neisto. Teraz to bol úplne iný výkon, boli sme tím namiesto jednotlivcov," povedal Martinez. "Nikto sa nemusí báť o budúcnosť belgického futbalu. Máme obrovský talent, ale musíme byť trpezliví. Konečne máme štruktúru, systém a to ostatné príde. Talent nám však rozhodne nechýba," dodal podľa AFP.

Belgičania majú po dvoch odohratých zápasoch v 4. skupine A-divízie Ligy národov tri body a zásluhou lepšieho skóre sú pred Poľskom. Zostať na víťaznej vlne sa pokúsia v sobotňajšom stretnutí s Walesom. V pozícii lídra sú Holanďania, ktorí po skalpe Belgicka naplno zabodovali aj na ihrisku Walesu. Pred záverom duelu viedli 1:0, v nadstavenom čase síce vyrovnal Rhys Norrington-Davies, no Wout Weghorst z protiútoku po rozohratí lopty rozhodol o víťazstve hostí.

Práve proti Holandsku nastúpia v sobotu 11. júna hráči Poľska. Podľa Lewandowského ukázal duel s Belgickom rezervy poľského tímu a nemenej náročný bude aj sobotňajší zápas. "Po stretnutí s Belgickom sme dostali veľa dôvodov na premýšľanie. V našom hernom pláne je viacero otáznikov a priebeh duelu zásadne ovplyvnil našu stratégiu. Bola to lekcia, ktorá nám ukázala, ako hrať proti takýmto tímom," konštatoval 33-ročný útočník.