Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 20. jún 2024Meniny má Valéria
< sekcia Šport

LN: UEFA zrušila duel Švajčiarska s Ukrajinou, hostia sú v karanténe

Jevgen Makarenko, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Po pondelkových pozitívnych testoch trojice hráčov Jevhena Makarenka, Eduarda Sobola a Dmytra Riznyka absolvoval celý ukrajinský káder i realizačný tím ďalšie testovanie.

Luzern 17. novembra (TASR) - Utorkový zápas 4. skupiny A-divízie futbalovej Ligy národov medzi domácim Švajčiarskom a Ukrajinou sa napokon neuskutoční. Ukrajinská futbalová federácia oznámila, že Európska futbalová únia (UEFA) ju informovala o zrušení duelu, ktorý sa mal hrať od 20.45 h v Luzerne.

Po pondelkových pozitívnych testoch trojice hráčov Jevhena Makarenka, Eduarda Sobola a Dmytra Riznyka absolvoval celý ukrajinský káder i realizačný tím ďalšie testovanie. To odhalilo ďalšie štyri prípady nákazy, preto hlavný hygienik v kantone Luzern nariadil, že celá výprava hostí musí ísť do karantény. Podľa informácií ukrajinskej federácie mali pozitívne testy traja hráči. Pritom už pred predchádzajúcim zápasom v Nemecku boli pozitívne testovaní aj Andrij Jarmolenko, Viktor Cygankov, Viktor Kovalenko a Serhij Sidorčuk.

Na základe verdiktu hygienika „leží loptička na strane UEFA", uviedol na twitteri Švajčiarsky futbalový zväz. Únia, rovnako ako obe reprezentácie, zvažovali napriek tomu do poslednej chvíle odohratie duelu v Luzerne, no napokon dala UEFA na rady švajčiarskych zdravotníckych úradov a zápas zrušila. Ukrajine tak hrozí kontumačná prehra, informovali agentúry DPA a AP.

V deň zápasu boli pozitívne testovaní Ruslan Malinovskij, Sergej Kryvcov, Junior Moraes a kondičný tréner Ivan Baštovyj. Podľa ukrajinskej federácie mali Kryvcov, Moraes a Baštovyj pozitívne výsledky testov na koronavírus už dávnejšie a najnovšie testy iba potvrdili prítomnosť protilátok v ich tele. UEFA preto umožnila Kryvcovovi a Moraesovi hrať, lenže zdravotnícke autority v Luzerne boli zásadne proti. O osude zrušeného zápasu tak bude rozhodovať UEFA, rovnako ako aj v prípade neodohraného zápasu Rumunska s Nórskom. V nabitom futbalovom kalendári však nie je veľa miesta. V prípade, že by únia prisúdila kontumačné víťazstvo Rumunom, respektíve Švajčiarom, mohlo by to mať výrazné následky, tvrdí DPA.

Ukrajina a Švajčiarsko mali v utorok v priamom súboji bojovať o zotrvanie v A-divízii LN. Po piatich zápasoch patrilo Ukrajincom v skupine piate miesto so ziskom šiestich bodov, Švajčiari na poslednej priečke zaostávali o tri body. Prvý vzájomný zápas v Ľvove vyhrali zverenci trénera Andrija Ševčenka 2:1.