Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Lobotkov Neapol vyhral na ihrisku Atalanty 2:1 a potvrdil prvé miesto

Slovenský futbalista v drese SSC Neapol Stanislav Lobotka (uprostred) a hráč Atalanty Ederson (vľavo) bojujú o loptu v zápase 13. kola talianskej Serie A, Atalanta Bergamo - SSC Neapol v Bergame v sobotu 5. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Hráči FC Empoli zvíťazili nad Sassuolom Calcio 1:0, keď Tommaso Baldanzi rozhodol v 64. minúte gólom o triumfe domácich.

Rím 5. novembra (TASR) - Ani prehra v Lige majstrov s Liverpoolom (0:2) nevyklonila futbalistov SSC Neapol z víťazných koľají v talianskej Serii A, v ktorej sú naďalej suverénni. V sobotňajšom šlágri 13. kola zvíťazili na ihrisku Atalanty Bergamo 2:1, keď ešte v prvom polčase otočili skóre. V drese hostí sa predstavil Slovák Stanislav Lobotka, ktorý odohral celý duel.

Zápas sa pre Neapol nevyvíjal dobre, keď od 19. minúty prehrával. Nigérijský útočník Victor Osimhen zasiahol loptu rukou po rohovom kope súpera a rozhodca Maurizio Mariani nariadil na základe VAR pokutový kop. Jeho krajan v tíme súpera Ademola Lookman následne penaltu suverénne premenil a strelil svoj piaty gól z uplynulých šiestich zápasov.

Osimhena jeho zaváhanie správne nabudilo a do 35. minúty zariadil obrat. Už štyri minúty po inkasovanom góle si v pokutovom území spravil miesto na hlavičku po centri Piotra Zielinského a vyrovnal - 1:1. Zároveň sa po ôsmom góle v sezóne dostal na čelo poradia ligových strelcov. V 35. minúte potiahol loptu po pravej strane, vyhral súboj s obrancom Merihom Demiralom a po jeho prihrávke Eljif Elmas upravil na 1:2. Ďalší gól už diváci nevideli, hoci strelecky aktívnejší boli domáci. Blízko k vyrovnaniu boli v úvode druhého polčasu, keď Lookman v nádejnej príležitosti neuspel po zákroku Alexa Mereta a Joakim Maehle trafil do žŕdky. Podľa oficiálnych štatistík bol pomer striel 17:7, na bránku však 4:5.

"Boli sme na úrovni Neapola a v niektorých bodoch sme boli lepší ako oni. Skutočne sme si nezaslúžili prehrať a mali sme trochu smolu, ale z tohto zápasu môžeme odísť hrdí a sebavedomí," citovala agentúra AFP trénera Atalanty Giana Piera Gasperiniho. Súboj Atalanty s Neapolom znamenal konfrontáciu prvého tímu s druhým, no Bergamo kleslo po prehre na tretiu priečku. Predbehol ho AC Miláno, ktorý zvíťazil nad Spezziou 2:1. Neapol má 35 bodov, Miláno zaostáva o šesť a Atalanta o osem. Hráči Neapola si uvedomovali význam troch bodov zo zápasu s Atalantou. "Vieme, že sú to pre nás veľmi dôležité body. Sme na správnej ceste, ale je to dlhá sezóna a stále máme pred sebou veľa práce," povedal Elmaz.

Šesťbodový náskok po 13. kole dáva Neapolu veľkú šancu na priebežnú líderskú pozíciu pred ligovou prestávkou počas MS v Katare. Víťazstvo nad Atalantou bolo pre tím trénera Luciana Spallettiho siedme ligové po sebe a celkovo už jedenáste v Serii A. Pozíciu suveréna domácej súťaže môže potvrdiť v nasledujúcich dvoch zápasoch, ktoré odohrá pred vlastnými fanúšikmi s Empoli a Udinese. Za predpokladu dvoch víťazstiev AC Miláno (s Cremonese a Fiorentinou) by musel oba zápasy prehrať vysokým rozdielom, aby rok 2023 neprivítal na čele súťaže.

AC Miláno v sobotu večer zdolalo Speziu 2:1 vďaka gólu striedajúceho Oliviera Girouda. Francúzsky útočník si však následne vyzliekol dres, dostal druhú žltú kartu a išiel predčasne pod sprchy. Za hostí dal gól Daniel Maldini, syn legendárneho kapitána Milána Paola Maldiniho, ktorý je v Spezii na hosťovaní práve z AC. Slovák David Strelec nastúpil za hostí v prvej minúte nadstaveného času.

Hráči FC Empoli zvíťazili nad Sassuolom Calcio 1:0, keď Tommaso Baldanzi rozhodol v 64. minúte gólom o triumfe domácich.

Salernitana remizovala s Cremonesea 2:2, slovenský obranca Norbert Gyömbér sa nepredstavil v drese domáceho tímu pre zranenie.



Serie A - 13. kolo:

Atalanta Bergamo - SSC Neapol 1:2 (1:2)

Góly: 19. Lookman (z 11 m) – 23. Osimhen, 35. Elmas

/S. Lobotka (Neapol) odohral celý zápas/




FC Empoli - Sassuolo Calcio 1:0 (0:0)

Gól: 64. Baldanzi




US Salernitana - US Cremonesea 2:2 (2:1)

Góly: Piatek, 38. Coulibaly – 12. Okereke, 90. Ciofani (z 11 m)

/N. Gyömbér (Salernitana) pre zranenie nefiguroval na súpiske/


AC Miláno - Spezia Calcio 2:1

Góly: 21. Hernandez, 89. Giroud - 59. Maldini, ČK: 90. Giroud po 2 ŽK

/Strelec (Spezia) od 90.+1 min/