Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Lomnický sa vracia po dlhej pauze: Túžim prekonať métu 80 metrov

Na snímke Marcel Lomnický. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Lomnický naposledy súťažil 15. septembra 2021 vo finále slovenskej ligy v Trnave. V januári uplynulého roka si zlomil na tréningu chodidlo a jeho stav si vyžadoval operačný zákrok.

Bratislava 8. marca (TASR) - Slovenský kladivár Marcel Lomnický sa po 542 dňoch opäť súťažne postaví do kladivárskeho kruhu. Bývalý slovenský olympionik bude po vynútenej 18-mesačnej pauze spôsobenej zlomeninou chodidla štartovať v sobotu 11. marca na Európskom vrhačskom pohári v portugalskej Leirii.

Lomnický naposledy súťažil 15. septembra 2021 vo finále slovenskej ligy v Trnave. V januári uplynulého roka si zlomil na tréningu chodidlo a jeho stav si vyžadoval operačný zákrok. "Išlo o únavovú zlomeninu. Roky som nohu v príprave zaťažoval, nestíhala sa regenerovať, a praskla. Už pred olympiádou v Tokiu, možno aj trochu skôr, som pociťoval bolesť. Zrejme už vtedy som tam mal vlásočnicovú prasklinku. Počas operácie mi zlomenú kosť spojili skrutkou. Rana sa dlho hojila, nemohol som poriadne chodiť. Často sa vraj stáva, že sa v takomto prípade kosť dôkladne nezrastie. Našťastie, nebol to môj prípad. Liečba a rekonvalescencia však trvali dlho, až do októbra som nemohol nohu naplno zaťažovať," uviedol tridsaťpäťročný atlét pre portál atletika.sk.

Zranenie ho podľa jeho vlastných slov zastihlo vo výbornej forme: "Na tréningoch som si zlepšoval osobáky v rôznych ukazovateľoch. Predstavte si situáciu - na tréningu si 10-kilovým kladivom hodíte osobák, veľmi sa tešíte, a vzápätí si v ďalšom pokuse zlomíte nohu. To je na ´šľaktrafenie´. Nesmierne ma to mrzelo. Roky je človek zvyknutý denne trénovať a zrazu tri mesiace nemôže nič. Bolo to naozaj veľmi zvláštne."

V apríli minulého roka nachytal Lomnický prvoaprílovým žartom na sociálnej sieti svojich fanúšikov, keď zverejnil status o tom, že jeho kariéra končí. Napokon však uviedol, že jeho zápal pre súťaženie neutíchol. "Jedna túžba je určite prekonanie méty 80 metrov, o čo sa už dlho snažím. Okrem toho, tréningový proces hodu kladivom ma strašne baví, stále v ňom nachádzam niečo nové, inšpirujúce. Milujem pocit, keď sa mi vydarí hod. Vo všeobecnosti sa rád hýbem, každý deň sa teším na tréning. Dopredu ma už neženú medaily či výkony, ale dobré pocity z tréningov. Som veľmi zvedavý, aké pocity zažijem teraz v Leirii. Dúfam, že budú prevažovať pozitíva," dodal.