Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Šport

Lopta, s ktorou padol Maradonov gól Božou rukou, smeruje na aukciu

Na archívnej snímke z 22. júna 1986 argentínsky futbalista Diego Maradona (vľavo) strieľa brankárovi Anglicka Petrovi Shiltonovi prvý zo svojich dvoch gólov vo štvrťfinále majstrovstiev sveta Mexiko - Anglicko na Aztéckom štadióne v Mexico City. Foto: TASR/AP

Loptu mal doteraz vo vlastníctve tuniský rozhodca Ali Bin Nasser, ktorý Maradonovi ruku neodpískal.

Buenos Aires 13. októbra (TASR) - Futbalová lopta, s ktorou Diega Maradona skóroval pomocou "Božej ruky" v zápase Argentíny s Anglickom vo štvrťfinále MS 1986 v Mexiku, putuje do dražby. Odhaduje sa, že sa predá za 2,8 až 3,3 milióna dolárov.

Loptu mal doteraz vo vlastníctve tuniský rozhodca Ali Bin Nasser, ktorý Maradonovi ruku neodpískal. Argentínčania zvíťazili 2:1 a následne sa stali majstrami sveta. "Nevidel som ten moment zreteľne. Podľa inštrukcií FIFA pred turnajom som sa pozrel na čiarového rozhodcu Bogdana Dočeva. Ten sa začal presúvať k poliacej čiare a nenaznačoval mi, že gól nemal platiť," pripomenula agentúra DPA slová tuniského rozhodcu o pamätnom momente, pričom je známe, že už nežijúci bulharský asistent naopak vždy označoval za zodpovedného za rozhodnutie uznať gól práve Bin Nassera.

Aukcia prebehne 16. novembra vo Veľkej Británii. Z rovnakého duelu sa v máji predal aj dres Maradonu a s hodnotou 8,2 milióna dolárov sa stal najdrahším športovým predmetom v histórii dražieb.