Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Loptu po Maradonovej Božej ruke vydražili za 2,4 milióna dolárov

Na archívnej snímke z 22. júna 1986 argentínsky futbalista Diego Maradona (vľavo) strieľa brankárovi Anglicka Petrovi Shiltonovi prvý zo svojich dvoch gólov vo štvrťfinále majstrovstiev sveta Mexiko - Anglicko na Aztéckom štadióne v Mexico City. ZAUJÍMAVOSŤ: Toto bol deň "Božej ruky", keď argentinský útočník Diego Maradona pomocou ľavej ruky prekonal anglického brankára Shiltona. Rozhodca gól v rozpore s pravidlami uznal a Argentína vyhrala 2:1 a postúpila do semifinále. Gól a celý zápas vošli do futbalovej histórie. Foto: TASR/AP

Loptu mal doteraz vo vlastníctve tuniský rozhodca Ali Bin Nasser, ktorý Maradonovi ruku neodpískal. Argentínčania zvíťazili 2:1 a následne sa stali majstrami sveta.

Londýn 17. novembra (TASR) - Futbalová lopta, s ktorou Diego Maradona skóroval pomocou "Božej ruky" v zápase Argentíny s Anglickom vo štvrťfinále MS 1986 v Mexiku, vydražili za takmer 2,4 milióna dolárov. Pôvodný odhad bol, že sa predá za 2,8 až 3,3 milióna dolárov, pripomenula AP.

Loptu mal doteraz vo vlastníctve tuniský rozhodca Ali Bin Nasser, ktorý Maradonovi ruku neodpískal. Argentínčania zvíťazili 2:1 a následne sa stali majstrami sveta. "Nevidel som ten moment zreteľne. Podľa inštrukcií Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) pred turnajom som sa pozrel na čiarového rozhodcu Bogdana Dočeva. Ten sa začal presúvať k poliacej čiare a nenaznačoval mi, že gól nemal platiť," pripomenula agentúra DPA slová tuniského rozhodcu o pamätnom momente.

Už nežijúci bulharský asistent naopak vždy označoval za zodpovedného za rozhodnutie uznať gól práve Bin Nassera.