Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Lotyši prívítali rozhodnutie IIHF odobrať šampionát Bielorusku

Na archívnej snímke lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkevičs. Foto: TASR/Pavol Zachar

Pôvodne sa mal šampionát uskutočniť v Rige a Minsku.

Bratislava 18. januára (TASR) - Lotyšsko privítalo rozhodnutie Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) odobrať Bielorusku spoluorganizátorstvo MS 2021. Pôvodne sa mal šampionát uskutočniť v Rige a Minsku. Rada IIHF by mala v najbližšom čase rozhodnúť o novom dejisku MS.

"Rozhodnutie IIHF považujem za dobré znamenie, šport nemôže byť zneužívaný autoritárskym režimom," uviedol lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkevičs. Najmä vládni predstavitelia a hokejoví funkcionári z Lotyšska a Fínska volali po odňatí šampionátu Bielorusku. Vyjadrili svoje obavy, či bieloruský prezident Alexander Lukašenko neurobí zo šampionátu nástroj vládnej propagandy.

S verdiktom IIHF sa stotožňujú aj v Nemecku. "Rozhodnutie IIHF odobrať šampionát Bielorusku je úplne pochopiteľné a logické. Bielorusko nie je v tomto roku schopné splniť požiadavky, ktoré sa vyžadujú od spoluorganizátora MS a dať potrebné garancie," citovala agentúra DPA slová Franza Reindla, prezidenta Nemeckého hokejového zväzu.

Ako člen Rady IIHF sa na hlasovaní osobne zúčastnil Petr Bříza. Bývalý český brankár vysvetlil, čo viedlo jej predstaviteľov k rozhodnutiu odobrať MS Bielorusku. "V kontexte komunikácie, ktorú sme viedli v rámci IIHf už od novembra, sme začali mať výhrady. Mali sme pochybnosti, či budú splnené podmienky, aby boli MS bezpečné. V takýchto prípadoch musíme rozhodnúť v rámci platných predpisov podľa paragrafu 9," vysvetlil Bříza pre portál idnes.cz.