Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Luis Enrique skončil na lavičke Španielska. Kto ho nahradil?

Tréner španielskej futbalovej reprezentácie Luis Enrique reaguje v zápase základnej E-skupiny Španielsko - Nemecko na MS v katarskom meste Chaur v nedeľu 27. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Španielska futbalová federácia (RFEF) vo štvrtok potvrdila, že po vyradení národného tímu v osemfinále MS v Katare nepredĺži koučovi zmluvu.

Dauha 8. decembra (TASR) - Tréner Luis Enrique nebude pokračovať na lavičke španielskej futbalovej reprezentácie. Španielska futbalová federácia (RFEF) vo štvrtok potvrdila, že po vyradení národného tímu v osemfinále MS v Katare nepredĺži koučovi zmluvu. Na poste ho nahradí Luis de la Fuente, doterajší kormidelník španielskej "dvadsaťjednotky".

"Prezident Luis Rubiales a športový riaditeľ Jose Francisco Molina oznámili dnes trénerovi svoje rozhodnutie," uviedla RFEF v stanovisku, z ktorého citovala agentúra AFP.

Španieli skončili na MS už v osemfinále po tom, ako ich zdolalo Maroko 3:0 po jedenástkovom rozstrele. V riadnom hracom čase i po predĺžení sa zápas skončil nerozhodne 0:0. Enrique, ktorého zmluva mala vypršať po konci šampionátu, po vypadnutí sám zvažoval svoje zotrvanie vo funkcii.

Päťdesiatdvaročný Enrique prvýkrát viedol španielsky tím od júla 2018 do júna 2019. Následne pre rodinné dôvody odišiel z funkcie, no v novembri 2019 sa do nej vrátil. Pod jeho vedením sa Španieli prebojovali na EURO 2020 až do semifinále, kde vypadli s neskorším šampiónom Talianskom rovnako po jedenástkovom rozstrele. Vlani postúpili do finále Ligy národov, v ktorom nestačili na Francúzsko.

"La Furia Roja" začala MS v Katare suverénnym výkonom proti Kostarike (7:0), no bolo to jej jediné víťazstvo na mundiale. Následne remizovala s Nemeckom 1:1 a prehra s Japonskom 1:2 znamenala, že do vyraďovacej fázy sa prebojovala až z druhého miesta v E-skupine. V osemfinále nedokázali Španieli dať Maroku gól z hry a ani z troch jedenástkových pokusov v záverečnom rozstrele. Už tretíkrát za sebou tak chýbali vo štvrťfinále MS.

Šesťdesiatjedenročný De la Fuente viedol v minulosti na klubovej úrovni Alaves či Bilbao. Pre španielsky zväz pracoval od roku 2013, trénoval mládežnícke výbery od 19 až do 23 rokov. Na OH v Tokiu doviedol národný tím k zisku strieborných medailí.