Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Lukostrelkyňa Longová je novou členkou komisie športovcov EOV

Na archívnej snímke slovenská lukostrelkyňa Alexandra Longová. Foto: TASR/Michal Svítok

O osem miest v komisii športovcov EOV na ďalšie štyri roky sa uchádzalo celkovo sedemnásť kandidátov.

Dubrovnik 2. októbra (TASR) - Slovenská lukostrelkyňa Alexandra Longová sa stala novou členkou komisie športovcov Európskych olympijských výborov (EOV). Do komisie ju zvolili na 6. valnom zhromaždení európskych športovcov v chorvátskom Dubrovniku. Nadviaže na prácu Janky Daubnerovej (za slobodna Gerekovej), ktorá bola členkou komisie v predošlých štyroch rokoch. Informoval o tom portál olympic.sk.

O osem miest v komisii športovcov EOV na ďalšie štyri roky sa uchádzalo celkovo sedemnásť kandidátov. Viac ako 70 nominovaných športovcov z celej Európy vyberalo šesticu zástupcov za letné športy a dvojicu za zimné. Výkonný výbor EOV ešte vyberie po konzultácií s novým šéfom komisie ďalších dvoch športovcov.

"Olympionička z Ria de Janeiro Alexandra Longová sa delegátom valného zhromaždenia európskych športovcov aj krátko prihovorila a predstavila im svoju kandidatúru. Pri práci bude podobne ako doteraz Janka Daubnerová využívať aj skúsenosti, ktoré získala počas spoločného študijného programu Slovenského olympijského a športového výboru a Českého olympijského výboru Športová diplomacia. Obe úspešné športovkyne sú absolventkami jeho prvých dvoch ročníkov. V poradí piaty ročník programu Športová diplomacia sa začal zhodou okolností práve tento víkend v Prahe, jeho frekventantom je aj olympijský víťaz v chôdzi Matej Tóth," uviedol oficiálny web Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV).

Okrem slovenskej lukostrelkyne budú členmi komisie športovcov aj francúzska taekwondistka Gwladys Epangueová, chorvátska výškarka Blanka Vlašičová, britský triatlonistka Alistair Brownlee, grécky jachtár Pavlos Kagialis, estónsky diskár Gerd Kanter, ruský krasokorčuliar s austrálskym rodiskom a koreňmi v Rusku a Portugalsku Jonathan Guerreiro a maďarský šorttrekár Viktor Knoch.

Hlavným poslaním komisie športovcov EOV je prinášať hlas európskych športovcov na najvyššiu úroveň riadenia olympijského hnutia v Európe a zabezpečovať, aby bol ich hlas vypočutý a mal dostatočnú váhu. Komisia predkladá odporúčania a námety pre výkonný výbor EOV.