Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Lužniki v rekordných číslach, Boltovi neustále rastú krídla

Na snímke jamajský šprintér Usain Bolt sa teší zo zisku zlatej medaily v behu mužov na 100 m na MS v atletike v Moskve 11. augusta 2013 Foto: TASR/AP

Moskva v poolympijskom roku na zozname obhajcov titulu ponúkla 11 rovnakých mien a odhalila popri Boltovi ďalších velikánov šampionátu.

Moskva 19. augusta (TASR) - Medzinárodná atletická federácia IAAF okamžite po skončení 14. majstrovstiev sveta v moskovských Lužnikách zverejnila čísla sledovanosti. V globálnej podobe zapôsobili majestátne. Naporúdzi bola aj návštevnosť a zarezonovala rovnako, aj keď sa zdalo, že v mohutných Lužnikách sa nezaplnilo viac prázdnych miest. Popularita každého športu súvisí so záujmom, z neho žije každá federácia. Aj preto atletika potrebuje osobnosti, ktoré ako maják na šírom mori vyčnievajú a silou magnetu priťahujú.

Jamajčan Usain Bolt vdýchol šampionátu opäť mágiu dokonalosti krajiny, ku ktorej reggae a šprinty neodmysliteľne patria. Už sa navyklo, že chronicky vyhráva, v Moskve dokonca aj v daždi počas finálovej stovky. Pred MS vyváral boltovské menu so štipkou pochybností, len aby zvýšil napätie a vyvolal dojem, aké to bude divadlo napínavé. Ocitol sa v role mazaného diplomata, asi si uvedomil, že príliš vytŕčať môže byť na škodu. Veď koho by zaujímalo, keby vopred bez pochybností určil toho správneho šampióna. V kvalifikačných behoch nechával súperom nádej, no vo finále už 'práskol do koní'. Ako sám vojak v poli predstavoval extratriedu, na ktorú dnes okrem neho nikto nemá.

Pred MS sa skloňoval doping, ktorý postihol Gaya, Powella, v Moskve si však počas deviatich súťažných dní nikto na hriešnikov ani nespomenul. Úvahy, ako veľmi atletike ublížili, vošli do zabudnutia a popularita atletiky sa neznížila. V záverečnom dni sledovalo dianie na štadióne vyše 40-tisíc divákov, dovedna šampionát navštívilo takmer 270-tisíc (268.548), a keďže pred dvoma rokmi v Dägu sa mohli pochváliť s 261,792, aj toto číslo Moskve, nazbierané počas ôsmich popoludňajších blokov, mimoriadne svedčalo.

Usainovi Boltovi sa splnilo želanie, aby bol aj matematicky naozajstnou legendou. Unikátnu zbierku na MS obohatil ďalšími tromi zlatými a ich počet stúpol na osem. Jedine Američania Carl Lewis, Michael Johnson a Allyson Felixová ich nazbierali toľko, no a keďže k nim Bolt pripojil aj dve striebra, všetkých 'opradených' už predstihol. V 26 rokoch úžasná porcia úspešnosti, nikto však nepochybuje, že bude chcieť ešte viac.

Usain Bolt pózuje po zisku zlata v behu mužov na 200 m na MS v atletike v Moskve
Foto: TASR/AP
Čo Boltovi chýba stojí za úvahu. Vlastní všetky tri svetové rekordy v disciplínach, ktoré obhospodaruje, v medailovej zbierke by sa hnacím motívom mohlo stať ďalšie zlato, aby sa od ostatných výraznejšie odčlenil. Šesťnásobný olympijský víťaz však musí preskočiť na OH ešte troch, aby ho už nikto nedráždil. Ľahko si predstaviť, že Paawo Nurmi (9-3-0), Carl Lewis (9-1-0) a Ray Ewry (8-0-0) pôsobia na neho (6-0-0) ako červené súkno na býka. Bolt je však trpezlivý, od roku 2008 začal množiť medailový poklad takmer neomylne a jeho hodnota vďaka 'triple' trefám utešene rástla, trikrát s plným zásahom na OH v Pekingu, nasledovali MS v Berlíne'09, MS v Dägu'11 s jedným omylom, uliatym štartom na stovke a diskvalifikáciou, vlani na OH v Londýne a na MS v Moskve.

Moskva v poolympijskom roku na zozname obhajcov titulu ponúkla 11 rovnakých mien a odhalila popri Boltovi ďalších velikánov šampionátu. Štvrtýkrát za sebou na MS zvíťazila guliarka z Nového Zélandu Adamsová, trikrát diaľkárka Brittney Reeseová (USA) a popri Boltovi aj Ezekiel Kemboi (Keňa) v stípli a nemecký diskobol Robert Harting.

Vyjadrené financiami, ktoré presne odrážali úspešnosť, najviac v Lužnikách 140-tisíc dolárov zarobili Usain Bolt (3-0-0), jeho krajanka Shelly-Ann Fraser-Pryceová (3-0-0), 120-tisíc Brit Mohamed Farah (2-0-0). Sponzori IAAF, Toyota a TDK, ušetrili, svetový rekord nepadol a 100-tisíc si majiteľa nenašlo.

Shelly-Ann Fraserová-Pryceová beží v ženskej štafete na 4x100 m na MS v Moskve
Foto: TASR/AP
Už tradične záverečné slová formuloval prezident IAAF. Senegalčan Lamine Diack vyskloňoval superlatívy vo všetkých pádoch. Skvelá oslava, úžasná popularita, ružová budúcnosť najväčšieho muža atletiky nadmieru uspokojili. "Za moje vrcholné zážitky by som označil Boltove a Mo Farahove víťazstvá, Bondarenkovu výšku a drámu na 4x400 metrov žien," rekapituloval. Určite mu aj odľahlo, pretože veľký škandál, ktorý zväčša súvisí s dopingom, Moskvu obišiel. "Odobrali sme 1900 vzoriek krvi a 100 moču pred šampionátom, počas neho ďalších 500 urinálnych a všetky boli negatívne, dôveryhodnosť sme si zvýšili."

Rekordné počty na MS, vydarený kongres IAAF, návštevnosť spojená aj s prítomnosťou 15 ministrov športu a excelentných deväť dní športového festivalu Lužnikám 33 rokov po OH svedčali, aj preto na záver Lamine Diack vyslovil s uznaním: "Spasiba Moskva." V čínštine o dva roky na MS (22.-30. augusta) sa bude ďakovná formulka vyslovovať oveľa ťažšie.

Slovenský chodec Matej Tóth (tretí zľava) počas štartu chôdze mužov na 50 km na 14. majstrovstvách sveta atlétov v Moskve 14. augusta 2013.
Foto: TASR/AP Photo
Slovenská 11-členná výprava na MS skromné ciele v Moskve naplnila i prekonala, pomohli jej 5. chodec na 50 km Matej Tóth, 8. kladivár Marcel Lomnický a 11. trojskokanka Dana Velďáková. S realitou sa úspešne popasovala, neprepadla, v hodnotení prvých ôsmich miest nazbierala 5 bodov a skončila spolu s Rumunskom, Slovinskom a Bieloruskom na 43. mieste medzi 57 bodujúcimi krajinami. Česko sa zaradilo na 13. priečku s 38 bodmi, stoji za to mu zablahoželať a zdravo závidieť.



Najúspešnejší atléti histórie na MS:

muži: Usain Bolt (Jam.) 8 2 0 10 Carl Lewis (USA) 8 1 1 10 Michael Johnson (USA) 8 0 0 8 LaShawn Merritt (USA) 7 2 0 9 Sergej Bubka (ZSSR/Ukr.) 6 0 0 6 Jeremy Wariner (USA) 5 1 0 6 Kenenisa Bekele (Et.) 5 0 1 6 Lars Riedel (Nem.) 5 0 1 6 Maurice Greene (USA) 5 0 0 5

ženy: Allyson Felixová (USA) 8 1 1 10 Gail Deversová (USA) 5 3 0 8 Shelly-Ann Fraser-Pryceová (Jam.) 5 2 0 7 Sanya Richards-Rossová (USA) 5 1 0 6 Tirunesh Dibabová (Et.) 5 0 0 5 Jearl Milesová (USA) 4 3 2 9 Valerie Adamsová (N. Zéland) 4 0 1 5 Jackie Joyner-Kerseeová (USA) 4 0 0 4

* legenda - zlato striebro bronz spolu