Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

FOTO: Lyon vyradil Manchester City, dvojgólovým hrdinom Dembele

Hráči Lyonu sa tešia po góle Moussu Dembeleho v zápase štvrťfinále na finálovom turnaji Ligy majstrov vo futbale Manchester City - Olympique Lyon 15. augusta 2020 v Lisabone. Foto: TASR/AP

Francúzske mužstvo prežilo úvodnú hrozbu City a v 24. minúte dokonca otvorilo skóre.

Lisabon 16. augusta (TASR) - Futbalisti Olympique Lyon skompletizovali zoznam semifinalistov Ligy majstrov. V sobotňajšom záverečnom stretnutí štvrťfinále v Lisabone zdolali Manchester City 3:1 zásluhou dvoch gólov striedajúceho Moussu Dembeleho v závere. V semifinále si zmerajú sily s Bayernom Mníchov.

Favorizovaný tím z Anglicka sa mohol dostať do vedenia hneď v 3. minúte, keď Raheem Sterling z ľavej strany vnikol do šestnástky a chcel naservírovať loptu pred odkrytú bránku Joaovi Cancelovi, na poslednú chvíľu však vložil nohu do prihrávky Fernando Marcal. Francúzske mužstvo prežilo úvodnú hrozbu City a v 24. minúte dokonca otvorilo skóre. Karl Toko Ekambi prekabátil ofsajdovú pascu súpera a nabehol si na dlhý pas z vlastnej polovice, on sa do zakončenia po obrannom zákroku ešte nedostal, ale Maxwel Cornet zatočil odrazenú loptu ľavačkou z prvej okolo vybehnutého brankára Edersona. VAR skúmal, či nešlo o ofsajdové postavenie, no odobril vedúci zásah Lyonu. Cornet potvrdil, že sa mu proti tomuto súperovi darí, strelil mu už štvrtý gól v troch zápasoch. Manchester mal v závere prvého polčasu viacero veľkých možností na vyrovnanie. Brankár Anthony Lopes zasiahol pri nebezpečnom centri, vypadla mu lopta, čo nepotrestal Gabriel Jesus. Potom Lopes vychytal Rodriho a pri šanci Sterlinga mu sklzom pomohol jeden z brániacich spoluhráčov.
Futbalisti Gabriel Jesus a John Stones (vľavo) z Manchestru City po prehre v zápase štvrťfinále na finálovom turnaji Ligy majstrov vo futbale Manchester City - Olympique Lyon 15. augusta 2020 v Lisabone.
Foto: TASR/AP

Futbalisti Lyonu sa v prvom polčase nabehali podstatne viac než protihráči a s pribúdajúcim časom mohli zohrať dôležitú úlohu únava a sila lavičiek. V úvode mal stále svoje momenty v ofenzíve aj Olympique, "Citizens" posilnili útok Riyadom Mahrezom. De Bruyne vyskúšal pozornosť Lopesa z priameho kopu a práve tento hráč zariadil vyrovnanie v 69. minúte. Stál pri zrode akcie, ktorú rozvinul Sterling, prihral do šestnástky, kde si už nabehol De Bruyne a z prvej pravačkou "upratal" loptu k pravej žrdi. Lyon v krátkom časovom slede urobil tri striedania a na trávnik v 75. minúte vybehol aj Dembele, ktorý sa o štyri minúty neskôr stal hrdinom stretnutia. Manchester sa dopustil chyby v rozohrávke, po nej sa lopty zmocnil Dembele, šprintoval na bránku a prestrelil Ederson. VAR potvrdil, že pred gólom nešlo o faul. Tri minúty pred koncom riadneho hracieho času ten istý hráč poistil postup svojho tímu, keď z dorážky potrestal neistý zákrok Edersona. Dembele to rovnako ako Cornet na City vie, dva góly do siete tohto klubu strelil aj v roku 2016 ešte v drese Celticu Glasgow.
Futbalisti Lyonu sa tešia po víťazstve v zápase štvrťfinále na finálovom turnaji Ligy majstrov vo futbale Manchester City - Olympique Lyon 15. augusta 2020 v Lisabone.
Foto: TASR/AP

Lyon po Juventuse Turín vyradil ďalšieho zvučného protivníka. Medzi elitným kvartetom nastúpi proti Bayernu, ktorý deklasoval FC Barcelona 8:2, v druhom semifinále lisabonského turnaja v stredu o 21.00 SELČ. O 24 hodín skôr sa v ďalšej konfrontácii nemeckého a francúzskeho klubového futbalu stretnú RB Lipsko a Paríž St. Germain.

štvrťfinále Ligy majstrov 2019/2020:


Lisabon (Estadio Jose Alvalade)

Manchester City - Olympique Lyon 1:3 (0:1)

Góly: 69. De Bruyne - 79. a 87. Dembele, 24. Cornet. Rozhodoval: Makkelie (Hol.), ŽK: Fernandinho, Rodri - Dubois, Marcelo

City: Ederson - Walker, Garcia, Laporte, Cancelo - Fernandinho (56. Mahrez), Gündogan, Rodri (84. D. Silva) - De Bruyne, Gabriel Jesus, Sterling

Lyon: Lopes - Denayer, Marcelo, Marcal - Dubois (74. Tete), Caqueret, Bruno (70. Mendes), Aouar, Cornet - Depay (75. Dembele), Ekambi (87. Reine-Adelaide)

/na 1 zápas, Lyon postúpil do semifinále/


Brankár Lyonu Lopes: Je to úžasné, pretože sme prekvapením súťaže

Ďalší rok, ale stále rovnaké chyby. Tak zhodnotil vypadnutie Manchestru City vo štvrťfinále Ligy majstrov jeho líder Kevin De Bruyne. Veľký favorit a vicemajster Premier League nestačil v sobotu večer na siedmy tím Ligue 1 Olympique Lyon, podľahol mu 1:3 a pod vedením Pepa Guardiolu ani štvrtýkrát nedosiahol na semifinále prestížnej súťaže.

Jeho zverenci sa po záverečnom hvizde na trávniku chytali za hlavu, zakrývali si oči a plakali. Niektorí hráči Lyonu preto prerušili oslavy a snažili sa ich utešiť. Veľká šanca na vytúžené finále Ligy majstrov však už bola preč a keďže City neuspelo ani v boji o titul v Premier League, v "koronavírusovej" sezóne 2019/20 si do vitríny pridá len trofej za triumf v Ligovom pohári.

"Musíme sa z toho poučiť. Nebolo to dosť dobré a to je fakt. Ďalší rok, no rovnaký koniec. Tento tím je skvelý, ale robíme príliš veľa chýb," zhodnotil stretnutie jediný strelec gólu Citizens Kevin De Bruyne.

Ten v 69. minúte vyrovnal na 1:1, keď stál pri zrode akcie, ktorú rozvinul Sterling, prihral do šestnástky, kde si už nabehol De Bruyne a z prvej pravačkou "upratal" loptu k pravej žrdi. Potom však prišli veľké chvíle striedajúceho útočníka Lyonu Moussu Dembeleho. Na trávnik vybehol v 75. minúte a o štyri neskôr sa stal hrdinom stretnutia. Manchester sa dopustil chyby v rozohrávke, po nej sa lopty zmocnil Dembele, šprintoval na bránku a prestrelil Edersona. VAR potvrdil, že pred gólom nešlo o faul. Tri minúty pred koncom riadneho hracieho času ten istý hráč poistil postup svojho tímu, keď z dorážky potrestal neistý zákrok Edersona. "Keď ste na lavičke, nie je to vždy jednoduché. Keď potom nastúpite, chcete ukázať to najlepšie, čo som dnes urobil. Tímový duch sa zmenil a teraz je z nás top mužstvo," povedal Dembele.

Dembele to rovnako ako strelec prvého gólu City Maxwel Cornet na City vie, dva góly do siete tohto tímu strelil aj v roku 2016 ešte v drese Celticu Glasgow. Cornet sa presadil v troch zápasoch dokonca trikrát. "Opäť sa na mňa proti nim usmialo šťastie. Ale nebolo to len o šťastí, počas prerušenej sezóny sme na tréningoch tvrdo 'makali'," citovala agentúra AP Corneta.

Lyon tak vyradil majstra Talianska Juventus Turín (1:0, 1:2) i vicemajstra Anglicka. Teraz ho čaká šampión najvyššej nemeckej bundesligy. Semifinále s Bayernom Mníchov je na programe v stredu 19. augusta od 21.00 h. "Je to úžasné, pretože sme prekvapením súťaže. Nemyslím si, že mnoho ľudí čakalo, že sa dostaneme až do tejto fáze," povedal brankár Anthony Lopes, ktorý proti City predviedol niekoľko výborných zákrokov. Pre Lyon je to prvé semifinále LM od sezóny 2009/10, keď prehral práve s Bayernom.

Naopak City na svoju šancu na triumf v prestížnej súťaži čaká už štyri roky, samotný Guardiola získal trofej naposledy v roku 2011 s Barcelonou. Odvtedy mu to nevyšlo s Bayernom a ani so City. V anglických médiách sa na jeho hlavu zniesla kritika za zmenu na defenzívnejší systém, ktorý hráčom naordinoval. Guardiola po zápase tvrdil, že tak spravil, aby sa jeho obrancovia neocitli v súbojoch 1 na 1 s rýchlymi útočníkmi Lyonu Memphisom Depayom a Tokom Ekambim. Na krajoch hrali obrancovia Jose Cancelo a Kyle Walker, v základe nenastúpili tvorcovia hry Riyad Mahrez a David Silva, ktorí sa dostali na trávnik až v druhom polčase.

"Je to tak, ako to je. Jedného dňa sa dostaneme do semifinále. Druhá polovica bola OK, mal som pocit, že sme lepší, no v tejto súťaži musíte byť perfektní. Pri prvom góle sme to mali vyriešiť lepšie. Potom sme mali viacej šancí, spravili sme všetko okrem strieľania gólov. Teraz pôjdeme na dovolenku a potom sa vrátime," povedal tréner City. Všetko mohlo byť nakoniec inak, v závere za stavu 1:2 mal obrovskú šancu vyrovnať Raheem Sterling, ale z pár metrov prestrelil prázdnu bránku.

V ére Ligy majstrov sa prvýkrát v semifinále nepredstaví ani jeden tím z Anglicka, Španielska a Talianska. Druhé semifinále bude totiž taktiež nemecko-francúzska záležitosť, keď proti sebe nastúpia RB Lipsko a Paríž Saint-Germain.