Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Šport

Lyžovanie-beh: Björgenová bude naďalej štartovať v diaľkových behoch

Nórska bežkyňa na lyžiach Marit Björgenová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Vrcholovú kariéru ukončila v apríli 2018, no neskôr sa napriek materským povinnostiam vrátila k súťaženiu vo vytrvalostných behoch.

Oslo 15. apríla (TASR) - Slávna nórska bežkyňa na lyžiach Marit Björgenová bude aj vo veku 41 rokov pokračovať v aktívnej kariére. S tímom Ragde Eiendom sa dohodla na zmluve pre budúcu sezónu, podľa ktorej absolvuje minimálne päť pretekov seriálu diaľkových behov Ski Classics.

Björgenová by sa podľa dohody mala postaviť na štart maratónskych podujatí Marcialonga (70 km), českej Jizerskej päťdesiatky (50 km), Vasovho behu (90 km), Birkebeinerrennetu (54 km) a Reistadloepetu (50 km). "Stále trénujem, hlavne pre udržanie si kondície a pre zábavu, ale chcem si to vyskúšať aj v pretekoch," uviedla pre NRK.

Vrcholovú kariéru ukončila v apríli 2018, no neskôr sa napriek materským povinnostiam vrátila k súťaženiu vo vytrvalostných behoch. Na tohtoročnom Vasovom behu vo Švédsku obsadila v marci druhé miesto.

S pätnástimi medailami (8-4-3) je stále najúspešnejšia účastníčka zimných olympiád v histórii. Na MS v severskom lyžovaní vybojovala spolu rekordných 18 titulov. Dokopy nazbierala 26 pódiových umiestnení na svetových šampionátoch. Štyrikrát vyhrala celkové poradie SP (2005, 2006, 2012 a 2015), pričom v prestížnom seriáli má na konte 114 individuálnych víťazstiev.