Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Beh na lyžiach MS: Johaugová získala zlato v skiatlone

Nórska bežkyňa na lyžiach Therese Johaugová, archívna foto. Foto: TASR/AP

Pre 32-ročnú Johaugovú je to už jedenáste zlato zo svetových šampionátov, ôsme v individuálnej súťaži.

Oberstdorf 27. februára (TASR) - Nórska bežkyňa na lyžiach Therese Johaugová získala na majstrovstvách sveta v Oberstdorfe zlatú medailu v skiatlone na 7,5+7,5 km. V nemeckom stredisku triumfovala suverénne s náskokom 30 sekúnd pred Švédkou Fridou Karlssonovou a obhájila titul z MS 2019 v Seefelde. Aj bronz putuje do Švédska zásluhou Ebby Anderssonovej.

Slovensko v ženskom skiatlone nemalo svoje zastúpenie. Alena Procházková s Barborovu Klementovou preteky vynechali, v nedeľu sa spolu predstavia v tímšprinte.

Pre 32-ročnú Johaugovú je to už jedenáste zlato zo svetových šampionátov, ôsme v individuálnej súťaži. Nórka vybojovala v skiatlone najcennejší kov aj na MS 2015 vo Falune. Na MS 2017 v Lahti nemohla štartovať pre dopingový dištanc. Viac zlatých medailí na MS získali iba Nórka Marit Björgenová (18) a Ruska Jelena Vjalbeová (14).

Johaugovú nezastavil na ceste za obhajobou titulu v skiatlone ani pád v závere prvého okruhu. "Pád v úvode ma nerozhodil, nerobila som si z neho ťažkú hlavu. Rýchlo som sa postavila a pokračovala v pretekoch. Cítila som, že mám naozaj dobrú formu. Z tretieho zlata v skiatlone na MS mám veľkú radosť," uviedla Johaugová pre akreditované médiá.

Už po troch kilometroch sa na čele vytvorila vedúca trojčlenná skupina, v ktorej boli okrem Johaugovej Anderssonová a Ruska Tatiana Sorinová. Ako prvá išla "prezúvať" Johaugová, Anderssonová strácala po klasickom úseku na najväčšiu favoritku štyri desatiny. Na tretiu priečku sa prepracovala Karlssonová.

Na korčuliarskom úseku Johaugová neustále zvyšovala svoj náskok. Na méte 11,3 km narástol na vyše 27 sekúnd a o jej víťazstve nebolo pochýb. Za Nórkou sa odohrával súboj o striebro medzi Anderssonovou a Karlssonovou. V cieľovom finiši sa presadila Karlssonová, ktorá o dve desatiny odsunula Anderssonovú na bronzovú pozíciu.

MS v severskom lyžovaní v Oberstdorfe - beh na lyžiach


skiatlon žien na 7,5+7,5 km:

1. Therese Johaugová (Nór.) 38:35,5 min.
2. Frida Karlssonová (Švéd.) +30,0 s
3. Ebba Anderssonová (Švéd.) +30,2
4. Teresa Stadloberová (Rak.) +1:11,4
5. Charlotte Kallová (Švéd.) +1:12,1
6. Helene Fossesholmová (Nór.) +1:15,6
7. Delphine Claudelová (Fr.) +1:22,7
8. Tatiana Sorinová (Rus.) +1:23,3
9. Heidi Wengová (Nór.)
10. Jana Kirpiščenková (Rus.) +1:30,0 .