Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Lyžovanie-MS-beh: Krüger získal zlato na 15 km voľne

Nór Simen Hegstad Krüger sa teší v cieli po víťazstve v skiatlone na 15 km klasicky + 15 km voľnou technikou počas MS 24. februára 2023 v slovinskej Planici. Foto: TASR/AP

Pre dvadsaťdeväťročného Krügera je to už druhé zlato z prebiehajúcich MS, vo svojom prvom štarte triumfoval v skiatlone.

Planica 28. februára (TASR) - Nórsky bežec na lyžiach Simen Hegstad Krüger získal zlatú medailu v pretekoch na 15 km voľným spôsobom na majstrovstvách sveta v Planici. V stredu triumfoval časom 32:17,4 minúty pred krajanom Haraldom Östbergom Amundsenom, ktorý stratil 5,3 sekundy. Dominanciu Nórov podčiarkol Hans Christer Holund, obhajca triumfu spred dvoch rokov z Oberstdorfu stratil 24,6 s a obsadil bronzovú priečku. Jediný slovenský reprezentant Andrej Renda skončil na 76. mieste s mankom 5:56,4 minúty.

Pre dvadsaťdeväťročného Krügera je to už druhé zlato z prebiehajúcich MS, vo svojom prvom štarte triumfoval v skiatlone. Na predchádzajúcom šampionáte v Oberstdorfe 2021 bral v oboch disciplínach striebro a pridal bronz na 50 km klasicky. Ten bude obhajovať či chcieť vylepšiť na záver podujatia v nedeľu.

Organizátori pripravili pre pretekárov technický okruh s množstvom zákrut a celkovým prevýšením 590 metrov. Na štarte bolo dokopy 97 bežcov a medzi nimi aj jeden Slovák. Andrej Renda mal pri svojom debute v tejto disciplíne na šampionáte štartové číslo 84. Krüger patril od úvodu k veľkým favoritom a od tretieho medzičasu na 4,1 km bol už na všetkých ďalších najrýchlejší. Na záverečný 2,3 km dlhý úsek si nechali viac síl jeho krajania Holund i Johannes Hösflot Kläbo, no celkové manko už nestiahli a skončili za ním. Krügerov čas 32:17,4 atakoval iba Amundsen, no v záverečnom stúpaní mierne stratil a do cieľa prišiel s tesným mankom. Dvadsaťštyriročný Nór si pripísal druhý cenný kov z MS, pred dvoma rokmi skončil v rovnakej disciplíne tretí za Holundom a Krügerom.

"Je to neskutočné. Bol to naozaj veľký boj, začal som ako prvý z nasadených a chcel som ísť dobrým tempom od štartu. Možno som to trochu prepálil, takže na konci to bol veľký boj. Potom to boli veľmi nervózne chvíle čakania v cieli, lebo Amundsen mal dobrý finiš. Je skvelý pocit byť znovu majster sveta a navyše s Haraldom a Hansom na stupňoch víťazov," povedal Krüger v rozhovore pre Eurosport.

Do prvej šestky sa okrem piatich Nórov, medailistov, Kläba a Sjura Rötheho dostal iba Švéd William Poromaa, ktorý skončil s mankom 48,9 s na piatom mieste.

MS v Planici - muži - 15 km voľne:

1. Simen Hegstad Krüger 32:17,4 min.
2. Harald Östberg Amundsen +5,3 s
3. Hans Christer Holund +24,6
4. Johannes Hösflot Kläbo (všetci Nór.) +25,5
5. William Poromaa (Švéd.) +48,9
6. Sjur Röthe (Nór.) +52,8
7. Ireneu Esteve Altimiras (And.) +1:06,8 min.
8. Friedrich Moch (Nem.) +1:08,1
9. Andrew Musgrave (V.Brit.) +1:17,0
10. Clement Parisse (Fr.) +1:21,2,
... 76. Andrej RENDA (SR) +5:56,4