Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Alpská kombinácia žien na MS v zjazdovom lyžovaní bude budúci pondelok

Na achívnej snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová. Foto: TASR/AP

Pre slovenskú lyžiarku Petru Vlhovú by to mala byť druhá súťaž na šampionáte.

Cortina d'Ampezzo 8. januára (TASR) - Alpská kombinácia žien na MS v zjazdovom lyžovaní sa uskutoční na budúci pondelok, teda presne týždeň po jej zrušení. Pre Petru Vlhovú by to mala byť druhá súťaž na šampionáte.

Tento utorok je na programe super-G, ktorej štart posunuli z 10.30 na 13.00 a slovenská lyžiarka sa vydá na trať s číslom 15. Mužský superobrovský slalom presunuli z utorka na štvrtok (11.30). FIS. Organizátori všetky tieto zmeny opäť urobili v dôsledku zlých meteo-prognóz.

Len na dva dni zjazdárskych MS v Cortine d'Ampezzo bolo naplánované rozdávanie dvoch medailových kolekcií. Po odsunutí pondelkovej alpskej kombinácie žien sa tak malo stať v odložený prvý deň súťaženia, ale v pondelok večer už bolo opäť všetko ináč. Husté sneženie neustáva. Najprv zmenilo poradie disciplín kombinácie, potom prvé preteky úplne zrušilo a večer prišiel verdikt o presunutí na ďalší pondelok. Medzitým za obeť padlo mužské podujatie, pretekárom sa navyše vo štvrtok škrtne aj prvý meraný tréning na nedeľný zjazd. V termíne ich super-G sa pôjde o 2,5 hodiny posunutý ženský, ak budú usporiadatelia vôbec schopní dovtedy nachystať a vypreparovať trať.

Zjazdovky na oba super-G sú odlišné a tá mužská (Vertigine) sa nachádza blízko zóny lavínového ohrozenia. Pre husté sneženie tak v pondelok zrušili pretekársku obhliadku trate i jej vytýčenie. Prístup k svahu bol úplne uzavretý. Aj preto sa kompetentní rozhodli súťaž z utorka odvolať a premiestiť kapacity na trať Olympia delle Tofane, aby sa zachránil aspoň super-G žien, ktorým už hrozí tesnotka podujatí. V ďalších dňoch treba merať tréningy na víkendové zjazdy. Presun kombinácie na rezervný voľný deň znamená, že ženy budú mať v priebehu 6 dní až 5 súťaží, rátajúc aj preteky tímov.

V dejisku vládne frustrácia, píše rakúska tlačová agentúra APA a cituje riaditeľa ženských pretekov FIS Petra Gerdola: "Opäť som toho veľa nenaspal, bola to dlhá noc." Vzápätí však pripomenul optimistické poveternostné predpovede pre oblasť Dolomitov od štvrtka. To je vlastne aj nutný predpoklad na uskutočnenie zjazdov.

Ak sa šampionát v utorok skutočne aj rozbehne, svoje horúce želiezko v ohni má slovenské lyžovanie. Petra Vlhová patrí (aj podľa rakúskej agentúry APA) medzi favoritky druhého sledu. Najväčšia je jednoznačne Lara Gutová-Behramiová. Švajčiarka vyhrala v tejto zime štyri z piatich super-G a 29-ročná, mimoriadne skúsená pretekárka má na konte 30 víťazstiev v súťažiach SP a z toho trikrát uspela v Cortine. "Nemusím nič dokazovať, nemôžem prehrať, iba niečo vyhrať," nepripúšťa si tlak superfavoritka. Možno aj preto, že na vrcholných podujatiach jej často chýbal krôčik k zlatému kovu. Má šesť medailí, z MS päť, no ani jednu najcennejšiu.

To Petra Vlhová má už vo veku 25 rokov "nahrané". Pred dvoma rokmi získala na MS titul i obe ďalšie medaily a ich prípadná nadstavba v Cortine nie je imperatív pre super-G. Navyše ako jediná v generálke na MS potrápila Gutovú-Behramiovú takmer identicky rýchlou jazdou, keď rozhodujúce dve desatiny stratila drobným zaváhaním v rýchlom oblúkovom prejazde do záverečných tiahlych zákrut. Na druhej strane mala v Ga-Pa trať odjazdenú deň predtým, kým v Cortine pôjde svoje vôbec prvé preteky.

Preto "na papieri" ako spolufavoritky lepšie vyzerajú napríklad Talianky. Po zranení Gutovej veľkej "kĺzavej" rivalky Sofie Goggiovej sa zraky domácich fanúšikov upierajú na Federicu Brignoneovú a Martu Bassinovú. Švajčiarsko má medailové ambície aj vďaka Corinne Suterovej, trochu menej sa verí Michelle Gisinovej. Otázna je výkonnosť Američanky Mikaely Shiffrinovej, obhajkyňa zlata spred dvoch rokov v tejto zime super-G nejazdila, ale údajne ho v uplynulých dňoch intenzívne trénovala. Tiež nevyspytateľná spolufavoritka je olympijská víťazka Ester Ledecká, takže keby dva stupienky na pódiu veľmociam uchmatlo "Česko-Slovensko", bol by to síce historický a nie až taký čakaný okamih, no určite nie senzačný, tobôž nelogický.

Ak by uspela Gutová-Behramiová (štartuje s číslom 7), bolo by to prvý titul pre Švajčiarky od premiérovej medailovej súťaže v roku 1987 (Maria Walliserová). Len jedna krajina dokázala dobyť zlato viackrát a Rakúsku sa to podarilo hneď 7-krát. V Cortine však jeho zraneniami oslabený ženský tím veľké ambície nemá. Na trať super-G sa ako prvá vydá Bassinová, s päťkou Brignoneová. Shiffrinová má 10-ku, Ledecká 11-ku, za Vlhovou so 16-kou nasleduje Gisinová.

Opačne je to medzi mužmi. Vincent Kriechmayr suverénne vedie poradie tejto disciplíny v SP a spolu s druhým krajanom Matthiasom Mayerom majú najstabilnejšiu formu. Toto je však faktor, ktorý na MS často nezaváži a predovšetkým to platí pre rakúske tímy. Zjazdárska superveľmoc chodieva na vrcholy nabitá bodmi zo Svetového pohára, ale mnohokrát siahala na medaily ťažko a na zlaté takmer vôbec. A toto je tiež výzva nielen pre namotivovaných Švajčiarov či Nórov, ale aj pre obhajcu titulu Taliana Domimika Parisa, ktorý sa v januári postupne vrátil to kĺzavej špičky.



utorok, 9. februára

super-G žien (10.30)

MS 2019 (Are): 1. Mikaela Shiffrinová (USA), 2. Sofia Goggiová (Tal.), 3. Corinne Suterová (Švaj.)

ZOH 2018 (Pjongčang): 1. Ester Ledecká (ČR), 2. Anna Veithová (Rak.), 3. Tina Weiratherová (Licht.)

zjazdovka: Olympia delle Tofane, štart 2190 mnm, cieľ: 1560, dĺžka trate 2100 m, prevýšenie: 630 m, klesanie max. 65, priemer 30 percent.

super-G mužov (13.00):

MS 2019: 1. Dominik Paris (Tal.), 2. Vincent Kriechmayr (Rak.) a Johan Clarey (Fr.)

ZOH2018: 1. Matthias Mayer (Rak.), 2. Beat Feuz (Švaj.), 3. Kjetil Jansrud (Nór.)

zjazdovka: Vertigine, štart 2190 mnm, cieľ 156, dĺžka trate 2080 m, prevýšenie 630, klesanie max 61, priemer 30 percent.