Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Igor Vlha: Petra nebojovala, Petra drela ako mula

Na snímke rodina slovenskej lyžiarky Petry Vlhovej sa teší z víťazstva v obrovskom slalome Svetového pohára alpských lyžiarok, vpravo v pozadí otec Igor Vlha, v popredí uprostred mama Zuzana Vlhová a vľavo priateľ Michal 7. marca 2021 v Jasnej. Foto: TASR – Martin Baumann

Igor Vlha si myslí, že pri účasti divákov by boli jeho emócie ešte väčšie.

Jasná 7. marca (TASR) - Otec Petry Vlhovej si myslí, že jeho dcéra získala 180 bodov vo víkendových pretekoch Svetového pohára v Jasnej aj preto, že organizátori vymenili disciplíny. Pôvodne sa mal ísť v sobotu "obrák" a v nedeľu slalom, ale pre obavy z nepriaznivého počasia prišlo ku zmene. Igor Vlha to považuje za kľúčové a verí, že sa vďaka týmto pretekom veľa zmení v psychike slovenskej lyžiarky.

"Je to neskutočné, neviem, čo mám povedať, celý sa trasiem. Petra nebojovala, Petra drela ako mula. Toto je krásny výsledok. Stalo sa to, čo sa malo stať," povedal šťastný Vlha po pretekoch.

Vlhová vyhrala obrovský slalom SP prvýkrát v tejto sezóne. Celkovo to bol jej 19. triumf v SP, z toho piaty v obráku. V tejto disciplíne predtým triumfovala v januári 2020 v talianskom Sestriere: "O tomto sme nesnívali, ale stalo sa a sme šťastní. Veľa sa teraz zmení v Petrinej hlave."

Dvadsaťpäťročná Slovenka navyše skresala manko na líderku SP Laru Gutovú-Behramiovú, v celkovom poradí zaostáva za Švajčiarkou už iba o 36 bodov: "Toto je z ríše snov. Nebudeme počítať body, ale boli to dôležité preteky. Urobili sme radosť Slovákom v ťažkej dobe."

Počas sobotného slalomu priznal otec slovenskej lyžiarky, že bol veľmi nervózny. V nedeľu boli jeho pocity rovnaké: "Keby som mohol, idem niekam preč. Ale šport je preto krásny, lebo to ide hore-dolu. Prelomili sme niečo, ani neviem čo. Neviem, či to bola kliatba, alebo čo. Ale kľúčové bolo prehodenie slalomu s 'obrákom', za toto riaditeľke pretekov Janke Palovičovej osobne poďakujem. Petra si po sobote vyčistila hlavu, bola uvoľnená."

Napriek tomu, že podujatie bolo bez divákov, našla sa hŕstka takých, ktorí sa za vyhradenými miestami dostali neďaleko trate. Podľa Igora Vlhu by pri účasti divákov boli jeho emócie ešte väčšie. "To si ani neviem predstaviť, keby tu bolo toľko divákov, ako za normálnych okolností. Ale je to ťažké zvíťaziť doma, tlaky na Petru sú obrovské. Toto je naozaj veľmi cenné."

Otec slovenskej lyžiarky potom prezradil, aký bude Vlhovej program v najbližších hodinách: "Zajtra má voľno, budeme doma, porozprávame sa, dáme si neskorší obed. Všetko v pokoji." Pochválil tiež organizátorov pretekov, najmä pripravenosť trate bola podľa neho špičková: "Nedalo sa čakať nič iné ako absolutórium. Náš servisák povedal, že tento rok nebola nikde na svete lepšia trať."