Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Shiffrinovej manažér kritizoval FIS za zrušenie finále v Cortine

Na snímke americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová, archívna foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Organizátori sa k tomu odhodlali pre šírenie nového koronavírusu.

Cortina d'Ampezzo 7. marca (TASR) - Manažér americkej lyžiarky Mikaela Shiffrinovej skritizoval zrušenie finálového podujatia Svetového pohára v talianskej Cortine d'Ampezzo. Organizátori sa k tomu odhodlali pre šírenie nového koronavírusu.

Kilian Albrecht však tvrdí, že rozhodnutie nikto nekonzultoval s pretekárkami, navyše sa mu nepáči, že Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) nesúhlasila s presunutím finále do švédskeho Aare či nórskeho Kvitfjellu, ktorý tento víkend hostí SP mužov, o týždeň sa vo Švédsku predstavia ženy. "Ako vždy, nikto sa nepýtal na názor pretekárov, či chcú alebo nechcú súťažiť. FIS mohla aspoň podporiť Aare a Kvitfjell, peniaze by na to mala mať. Je to len ďalší dôkaz nedostatku manažérskych schopností," citovala Albrechta agentúra SID.

Podľa FIS boli hlavným dôvodom zrušenia finálového podujatia obmedzenia týkajúce sa vycestovania, ktoré vydali v jednotlivých krajinách príslušné úrady, čo by ohrozilo účasť viacerých športovcov v Cortine. Rozhodnutie ovplyvnilo aj slovenskú reprezentantku Petru Vlhovú, ktorá je v hre o glóbusy za celkové poradie, hodnotenie slalomu, obrovského slalomu aj paralelných súťaží. Po zrušení víkendových pretekov v Ofterschwangu a finále SP v Cortine majú ženy na programe už iba podujatie vo švédskom Are (12. - 14. marca), kde sa pôjdu záverečný paralelný slalom ročníka i obe technické disciplíny.

Na čele celkového poradia SP figuruje Talianka Federica Brignoneová s náskokom 153 bodov pred obhajkyňou veľkého glóbusu Shiffrinovou, ktorá prerušila sezónu po úmrtí otca. Vlhová na tretej priečke zaostáva za líderkou o 189 bodov, je však na čele hodnotenia slalomu aj paralelných súťaží. V klasifikácii obrovského slalomu jej patrí druhá pozícia s odstupom 74 bodov na Brignoneovú. Po zrušení finále sa zo zisku malého glóbusu za super-G raduje Švajčiarka Corinne Suterová (360 b.), ktorá vyhrala hodnotenie disciplíny o 19 bodov pred Brignoneovou (314). Vlhová obsadila v konečnom hodnotení super-G 14. miesto so ziskom 119 bodov. Suterová si už predtým zabezpečila malú krištáľovú guľu za zjazd.

Mužov čakajú do konca sezóny SP už iba zjazd a super-G v Kvitfjelli (7.-8. marca) a obrovský slalom a slalom v Kranjskej Gore (14.-15. marca). Po zrušení finálového podujatia sa môže Švajčiar Beat Feuz tešiť z malého glóbusu za zjazd, keďže pred záverečnými pretekmi v kráľovskej alpskej disciplíne má na čela hodnotenia nedostihnuteľný 194-bodový náskok pred druhým Nemcom Thomasom Dressenom.