Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Lyžovanie-SP: Vlhová nedokončila kombináciu, tešila sa Brignoneová

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová na trati v prvej časti alpskej kombinácie Svetového pohára v alpskom lyžovaní 23. februára 2020 vo švajčiarskej Crans Montane. Foto: TASR/AP

Vo švajčiarskej Crans Montane zaostala v super-G za vedúcou Taliankou Federicou Brignoneovou o 58 stotín sekundy.

Crans Montana 23. februára (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová nedokončila nedeľnú alpskú kombináciu Svetového pohára. Vo švajčiarskej Crans Montane po druhom mieste v super-G atakovala v slalome čas vedúcej Talianky Federicy Brignoneovej, ale špicar ju pripravil o šancu na víťazstvo. Brignoneová uspela o 92 stotín sekundy pred Rakúšankou Franziskou Gritschovou, tretia skončila Češka Ester Ledecká s mankom 1,82 s.

Vlhová bola po pretekoch sklamaná. "V prvej chvíli som si nebola úplne istá, či som dostala špicara. Veľmi ma to mrzelo, dala som do toho všetko. Som nešťastná, že to prišlo práve teraz, keď s Federicou bojujeme o veľký glóbus. Musím si trochu oddýchnuť, dať sa dokopy a pripraviť sa na záver sezóny. Všetko je otvorené," uviedla pre RTVS.

Vo švajčiarskom stredisku panovalo veľmi teplé počasie a hrozilo zmäkčovanie snehovej podložky. Profil zjazdovky Mont Lachaux však nahrával lyžiarkam, ktoré sa venujú aj obrovskému slalomu, a minimálne na prvých dvoch priečkach sa to potvrdilo. Vlhová sa po super-G usadila na druhom mieste o 58 stotín za Taliankou, priebežne tretia bola Rakúšanka Nina Ortliebová s mankom 0,66 s. Víťazka jedinej predchádzajúcej tohtosezónnej kombinácie Brignoneová sa na skoku dostala do krkolomného záklonu, ale dokázala ho ustáť a jej riskantná jazda slávila v super-G úspech, no pred slalomovou časťou si pred Vlhovou nevypracovala až taký značný náskok.

Talianska lyžiarka Federica Brignoneová sa usmieva v cieli po druhej časti alpskej kombinácie Svetového pohára v alpskom lyžovaní 23. februára 2020 vo švajčiarskej Crans Montane.
Foto: TASR/AP


Dvadsaťštyriročná slovenská reprezentantka vyštartovala s číslom 13. Na prvom skoku ju vynieslo z ideálnej stopy a musela zabojovať, aby sa vošla do nasledujúcej bránky. Situáciu však zvládla natoľko, že jej odstup na Brignoneovú bol iba jedna desatina. Ďalšie dve chybičky spravila v spodnej technickej pasáži a v cieli zaostala o 0,58 s, ale tento výsledok jej dával veľkú šancu zaútočiť pri svojich slalomárskych kvalitách na víťazstvo. "Bolo dôležité zostať pri Federice, aby mi veľmi neutiekla. Podmienky neboli najlepšie, bolo to mäkké a veľmi hrboľaté. Snažila som robiť to, čo mi povedal tréner, viem, kde som urobila chyby," zhodnotila zverenka Taliana Livia Magoniho pre RTVS.

Vlhová nedokončila ani prvú kombináciu v tomto ročníku, keď v januári v rakúskom Altenmarkte-Zauchensee vypadla už v super-G. V nedeľu si prvýkrát vyskúšala nové pravidlá Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS), podľa ktorých najprv idú v slalome najlepšie lyžiarky po rýchlostnej časti, a neštartuje sa v obrátenom poradí ako v minulých zimách. Brignoneová podala na rytmickej trati jazdu bez viditeľnejších chýb. Slovenka sa pustila veľmi agresívne a rýchlo sťahovala manko, na druhom medzičase bola v červených číslach už len o šesť stotín sekundy. Špicar však zmaril nádeje na jej prvé víťazstvo v disciplíne lyžiarskej všestrannosti, ako aj na zisk dôležitých bodov do celkového hodnotenia SP.

Na jeho čelo sa vďaka triumfu prepracovala Brignoneová, vedie o 73 bodov pred Američankou Mikaelou Shiffrinovou. Vlhová stále figuruje na treťom mieste so stratou 159 bodov na novú líderku. Dvadsaťdeväťročná Talianka dosiahla pätnáste víťazstvo na podujatiach SP, piate v kombinácii, ktorú v tejto sezóne vyhrala aj v druhej z troch súťaží. V tej záverečnej môže o týždeň 1. marca na domácom snehu v La Thuile potvrdiť zisk malého glóbusu, má 75-bodový náskok pred Švajčiarkou Wendy Holdenerovou a 100-bodový pred Ledeckou. V Crans Montane sa v kombinácii presadila už po štvrtý raz za sebou. "Crans Montana je pre mňa osudová, ani neviem, prečo sa mi tu tak darí. Na štarte mám vždy pocit, že tu môžem vyhrať, ale mala som aj šťastie, že Petra Vlhová vypadla. Veľký glóbus ma nezaťažoval, myslela som iba na tieto konkrétne preteky," uviedla víťazka vo vysielaní Eurosportu.


Výsledky alpskej kombinácie SP v Crans Montane (super-G + slalomové kolo):

1. Federica Brignoneová (Tal.) 1:56,24 min, (1:15,62 min/40,62 s),
2. Franziska Gritschová (Rak.) +0,92 (1:16,43/40,73),
3. Ester Ledecká (ČR) +1,82 (1:16,41/41,65),
4. Michelle Gisinová +1,93 (1:16,72/41,45),
5. Wendy Holdenerová (obe Švaj.) +2,49 (1:17,12/41,61),
6. Maruša Ferková (Slov.) +2,50 (1:17,09/41,65),
7. Roni Remmeová (Kan.) +2,77 (1:17,27/41,74),
8. Alice Merryweatherová (USA) +3,24 (1:16,65/42,83),
9. Rahel Koppová (Švaj.) +4,02 (1:17,92/42,34),
10. Laura Pirovano (Tal.) +4,28 (1:16,66/43,86), ... Petra VLHOVÁ (SR) nedokončila slalom

Celkové poradie SP (po 29 zo 40 súťaží):

1. Brignoneová 1298 bodov,
2. Mikaela Shiffrinová (USA) 1225,
3. VLHOVÁ 1139,
4. Corinne Suterová (Švaj.) 777,
5. Marta Bassinová (Tal.) 772,
6. Holdenerová 762

Poradie alpskej kombinácie (2 z 3):

1. Brignoneová 200,
2. Holdenerová 125,
3. Ledecká 100,
4. Gritschová 80,
5. Ramona Siebenhoferová (Rak.) 64,
6. Bassinová 60



Vlhová je po úvodnej alpskej kombinácii druhá
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa po úvodnej časti nedeľnej alpskej kombinácie Svetového pohára usadila na druhom mieste. Vo švajčiarskej Crans Montane zaostala v super-G za vedúcou Taliankou Federicou Brignoneovou o 58 stotín sekundy. Priebežne tretia bola Rakúšanka Nina Ortliebová s mankom 0,66 s.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová na trati v prvej časti alpskej kombinácie Svetového pohára v alpskom lyžovaní 23. februára 2020 vo švajčiarskej Crans Montane.
Foto: TASR/AP


Vo švajčiarskom stredisku panovalo veľmi teplé počasie a hrozilo zmäkčovanie snehovej podložky. Profil
zjazdovky Mont Lachaux však nahrával lyžiarkam, ktoré sa venujú aj obrovskému slalomu, a minimálne na prvých dvoch priečkach sa to potvrdilo. Víťazka jedinej doterajšej tohtosezónnej kombinácie Brignoneová sa na skoku dostala do krkolomného záklonu, ale dokázala ho ustáť a jej riskantná jazda slávila v super-G úspech, no pred slalomovou časťou (13.30 h) si pred Vlhovou nevypracovala až taký značný náskok.

Dvadsaťštyriročná slovenská reprezentantka vyštartovala s číslom 13. Na prvom skoku ju vynieslo z ideálnej stopy a musela zabojovať, aby sa vošla do nasledujúcej bránky. Situáciu však zvládla natoľko, že jej odstup na Brignoneovú bol iba jedna desatina. Ďalšie dve chybičky spravila v spodnej technickej pasáži a v cieli zaostala o 0,58 s, ale tento výsledok jej dával veľkú šancu zaútočiť pri svojich slalomárskych kvalitách na víťazstvo.