Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Na svetový pohár v alpskom lyžovaní sa vracajú diváci

Na archívnej snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová. Foto: TASR/AP

Zo športovej stránky sa o návrat na najvyššie priečky pokúsi Mikaela Shiffrinová a Petra Vlhová bude mať ako obhajkyňa veľkého glóbusu aj ďalšie veľké súperky vrátane Kathariny Liensbergerovej.

Sölden 21. októbra (TASR) – Sezóna Svetového pohára 2021/2022 v alpskom lyžovaní odštartuje počas najbližšieho víkendu aj v znamení návratu divákov. Stále však platia viaceré opatrenia v súvislosti s pandémiou koronavírusu, ktoré sa líšia dejisko od dejiska.

Zo športovej stránky sa o návrat na najvyššie priečky pokúsi Američanka Mikaela Shiffrinová a Slovenka Petra Vlhová bude mať ako obhajkyňa veľkého glóbusu aj ďalšie veľké súperky vrátane Kathariny Liensbergerovej.

Ouvertúra na Rakúšankinom domácom snehu v Söldene sa tradične koná v duchu hesla „dámy majú prednosť". Ženy absolvujú obrovský slalom v sobotu (10.00/13.15), muži prídu na rad o deň neskôr (10.00/13.30). Po tom, ako sa minulosezónne súťaže v Rakúsku konali bez prítomnosti fanúšikov, povolili organizátori na ľadovci Rettenbach účasť maximálne 5000 divákov na deň. V roku 2019 zavítalo ku svahu 14.000 priaznivcov.

„Chceli sme začať s menším počtom vstupeniek, aby sme mohli dôkladne aplikovať všetky pravidlá," vysvetlil Rupert Steger z marketingového oddelenia Rakúskeho lyžiarskeho zväzu (ÖSV).

V Söldene stačí pretekárom negatívny test, no portál bvz.at si všimol, že s blížiacou sa zimou stúpol počet zaočkovaných. Po dvoch rokoch zamieri prestížny seriál aj do Kanady, kde je nutné plné zaočkovanie. V Lake Louise budú muži aj ženy v troch súťažiach v rýchlostných disciplínach bojovať o dôležité body do hodnotení. V USA zase stačia špeciálny pozývací list a PCR test.

„Viedla sa dlhá diskusia a nové vedenie Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) sa napokon rozhodlo zaradiť do kalendára aj Kanadu," povedal šéf mužských súťaží SP Markus Waldner pre agentúru APA.

Samotná organizácia vyžaduje iba „FIS pas" a PCR test nie starší ako 72 hodín, ale do hry vstupujú aj obmedzenia v tucte organizátorských krajín SP, nehovoriac o februárových zimných olympijských hrách v Pekingu.

„Raz budete tak či tak vakcináciu potrebovať, bez nej sa nedostanete na ZOH do Číny a opatrenia sa kedykoľvek môžu sprísniť aj inde," dodal Waldner, podľa ktorého nebolo ešte nedávno zaočkovaných približne dvadsať popredných lyžiarov, no tento trend sa rýchlo mení.

„Niektorí dlho čakali práve pre otázku Kanady. Elitní lyžiari i elitné lyžiarky však už chápu, že keď chcú súťažiť, musia mať očkovanie. Minulú zimu sme boli na kopcoch osamote, ale teraz sa v dedinách a hoteloch stretneme s turistami. Riziko nákazy naďalej hrozí a keď vám vyjde pozitívny test, nemôžete lyžovať." Podľa portálu BVZ majú situáciu plne pod kontrolou tímy Francúzska, Talianska či Rakúska.

Okrem fanúšikov absentovala vlani v Söldene aj Mikaela Shiffrinová. Doliečovala si zranenie chrbta, ktoré predĺžilo najhoršie obdobie jej kariéry po tragickom úmrtí otca a pandémii koronavírusu. V ďalšom priebehu predchádzajúceho ročníka sa sústredila na technické disciplíny a pripísala si tri víťazstvá, jedno v obrovskom slalome a dve v slalome. V novej sezóne by rada opäť víťazila tiež v rýchlostných disciplínach.

„V ideálnom prípade sa môj program bude podobať na tie v rokoch predtým. Uvidíme však, ako to pôjde z pohľadu formy, kondície a potom to prehodnotíme. Závisí, akú fyzickú a mentálnu daň si vyžiada začiatok sezóny s technickými i rýchlostnými disciplínami, a budeme prihliadať aj na ZOH," povedala pre agentúru AFP majiteľka troch veľkých glóbusov (2017, 2018, 2019). Body zo super-G či zjazdu by jej mohli pomôcť v snahe prinavrátiť si najcennejšiu sezónnu trofej.

„Je to môj veľký sen, no nikdy nebudem mať záruku, že ju ešte niekedy získam. Ťažko povedať, či je to realistický cieľ v tomto ročníku, alebo vôbec ešte niekedy v mojej kariére. Pracujem však na tom, aby to bolo možné."

Predchádzajúca sezóna bola prelomová pre Katharinu Liensbergerovú, ktorá si vybojovala tri medaily na majstrovstvách sveta, slávila prvé dve víťazstvá v pretekoch SP a získala aj malý glóbus za slalom.

„Veľmi sa teším, že kolotoč sa opäť roztáča. V obrovskom slalome sa chcem dostať na úroveň, na akej som v slalome. V ´obráku´ bude najdôležitejšia vyrovnanosť výkonov, keď sa budem cítiť dobre, budem aj rýchla. Poctivo sa chystám na každú súťaž, pretože každá sa počíta. Pôjdem podujatie za podujatím a teraz myslím jedine na Sölden."

Medzi mužmi obhajuje celkové prvenstvo v SP Francúz Alexis Pinturault. Zo slovenského pohľadu bude zaujímavý najmä obrovský slalom vďaka bratom Žampovcom. Adam v minulej zime sedemkrát bodoval, dvakrát sa umiestnil v elitnej desiatke a ako prvý muž zo Slovenska sa prebojoval na finálové podujatie SP. Podčiarkol to ôsmou priečkou na majstrovstvách sveta.

„Teším sa na Sölden, v prvých pretekoch človek vždy čaká, čo bude. Určite sa budem snažiť nadviazať na výsledky z predchádzajúcej sezóny, ja už nemám čo stratiť. Nejaké výsledky za sebou mám, ak to chcem zlepšiť, musím jazdiť naplno a byť zdravý. Mám dosť skúseností, ako súťažiť vo SP. Je to o maličkostiach, ktoré človek niekedy vie a niekedy nevie ovplyvniť. Medzi 1. a 30. miestom je rozdiel 1,5 sekundy. Stačí jedna malá chyba v jednej bráne a je koniec. Treba si uvedomovať a užívať každý jeden oblúk, človek nikdy nevie, ktorý môže byť posledný. V mužskom lyžovaní nie je čo špekulovať," povedal Adam Žampa. Potiahnuť chce aj mladšieho Andreasa, ktorý v ročníku 2020/2021 pridal dve bodované umiestnenia.