Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Madzin a Helmecy budú asistentmi pri reprezentačnom tíme Slovenska

Na archívnej snímke tréner BC Prievidza Maroš Helmecy. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Maroš Helmecy je novou tvárou v realizačnom tíme. Bývalý basketbalista prednedávnom raketovo naštartoval svoju trénerskú kariéru.

Bratislava 15. apríla (TASR) – Realizačný tím slovenskej mužskej basketbalovej reprezentácie je kompletný. Po nedávnom vymenovaní Rusa Olega Meleščenka do funkcie hlavného trénera, sa jeho asistentmi stali Michal Madzin a Maroš Helmecy.

Pre 36-ročného Madzina to bude pokračovanie v jeho reprezentačnej misii, v ktorej funguje s prestávkami od roku 2017. Tentoraz sa presunul z pozície druhého asistenta na prvého, keď nahradil Španiela Alberta Blanca Vilu. "Veľmi si to vážim. Je česť byť súčasťou reprezentačného realizačného tímu, teším sa z toho. Myslím si, že reprezentácia je na správnej ceste, postup priniesol konfrontáciu s veľmi zaujímavými tímami a je super, že leto bude basketbalové a verím, že aj úspešné. Je množstvo vecí, ktoré som sa v reprezentácii naučil, či už to bolo pri mužskej alebo pri reprezentácii do 20 rokov. Tieto skúsenosti sa nedajú získať na žiadnych seminároch alebo v knihách," citoval Madzina portál basketliga.sk

Novou tvárou v realizačnom tíme je 33-ročný Maroš Helmecy. Bývalý basketbalista prednedávnom raketovo naštartoval svoju trénerskú kariéru, ako asistent trénera sa stal víťazom Alpsko-jadranského pohára (2017), Slovenského pohára (2020) a je dvakrát vicemajstrom Slovenska (2017,2019). Asistoval pri reprezentačných výberoch do 18 a 20 rokov, koučoval tím do 20 rokov. V tejto sezóne je prvýkrát v pozícii hlavného trénera súčasťou Niké SBL, šancu dostal v Prievidzi. Teraz si premiérovo vyskúša pôsobenie pri reprezentačnom výbere mužov. "Pre mňa je to ďalší splnený sen v mojom živote. Obrovská pocta. Pre mňa bolo vždy niečo úžasné, keď som mohol reprezentovať Slovensko. Bol to jeden z mojich snov a cieľov v živote, pokúsiť sa dostať cez mládežnícke reprezentácie až k mužskej. Je to pre mňa veľká motivácia do ďalšej trénerskej práce. Oleg je super tréner, prešiel mnohými klubmi, bol aj v Eurolige. Určite budem pozorne sledovať ako vedie tréningy a zápasy, aby som sa čo najviac naučil. Samozrejme, budem sa snažiť pomôcť nejakým postrehom," povedal Helmecy.
Na snímke tréner BK Levickí Patrioti Michal Madzin (uprostred) hovorí k hráčom v zápase 1. kola SBL BC Prievidza - Patrioti Levice, 4. októbra 2019 v Prievidzi, archívne foto.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Zostávajúci členovia realizačného tímu pokračujú vo svojich funkciách. Manažérom tímu zostal Miroslav Páleník, kondičný tréner je aj naďalej Jakub Chudý a fyzioterapeutom Juraj Sluka, Richard Demovič bude aj naďalej vykonávať funkciu lekára.

Slovákov čaká v lete druhé kolo predkvalifikácie majstrovstiev sveta 2023. Celkovo dvanásť družstiev sa rozdelí do štyroch 3-členných skupín, do samotnej kvalifikácie MS 2023 postúpia z každej skupiny tímy na prvom a druhom mieste. Druhé kolo predkvalifikácie MS 2023 sa bude hrať v auguste 2021 (11.-28. augusta). Možnými súpermi SR sú Rumunsko, Švédsko, Švajčiarsko, Rakúsko, Island, Portugalsko, Čierna Hora, Lotyšsko, Severné Macedónsko, Dánsko a Bielorusko. Žreb je na programe na konci apríla.