Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Majstrovstvá Európy v malom futbale privítajú na jeseň Košice

Ilustračné foto. Foto: SZMF

Na posledných kontinentálnych majstrovstvách v roku 2018 na Ukrajine obsadili Slováci 13. miesto.

Bratislava 22. apríla (TASR) – Po jedenástich rokoch sa majstrovstvá Európy v malom futbale uskutočnia opäť na Slovensku. V roku 2010 hostila SR historicky prvý kontinentálny šampionát, tento raz sa EMF EURO 2021 bude konať v Košiciach od 30. októbra do 6. novembra.

Celý šampionát sa odohrá v priestoroch modernej košickej Steel Arény. Bojovať o titul majstrov Európy bude 24 národných tímov, ktoré žreb rozdelí do šiestich skupín. Každý tím odohrá v prvej fáze šampionátu tri zápasy a do play off postúpi najlepších 16 tímov.

Tlačová správa organizátorov citovala prezidenta Európskej federácie malého futbalu Borislava Alexandrova: „Bude to prvé podujatie globálneho rozmeru, ktoré sa uskutoční od vypuknutia pandémie, dokonalá príležitosť ukázať svetu, že Európa sa prispôsobuje. Európa žije a oslavuje život. Európa je späť. Som si celkom istý, že nadchádzajúce EMF EURO 2021 v Košiciach bude významným míľnikom v budúcom vývoji malého futbalu a referenčným kritériom dobre organizovanej akcie."

„Pandémia nám v roku 2020 skrížila plány, no sme šťastní, že sa Majstrovstvá Európy v Košiciach predsa len uskutočnia. Hráči a fanúšikovia si to zaslúžia a my veríme, že po tak nešťastnom roku prinesieme na Slovensko trochu vytúženej radosti. Ďakujeme aj mestu Košice za opätovnú silnú podporu a aj vďaka nej sa Majstrovstvá Európy v Košiciach môžu uskutočniť," povedal Peter Králik, prezident Slovenského zväzu malého futbalu.

Primátora Košíc Jaroslava Polačeka tiež teší, že kontinentálny šampionát bude hostiť metropola východného Slovenska: „Som veľmi rád, že Košice budú hostiť takéto významné športové podujatie. Veľké podujatia, akým je aj toto, inšpirujú a motivujú deti k športu, čo je náš cieľ. Teším sa na atmosféru, som si istý, že fanúšikovia si nájdu cestu na zápasy do Steel arény. Ja si nejaké zápasy, najmä našej reprezentácie, určite tiež nenechám ujsť."

Na posledných kontinentálnych majstrovstvách v roku 2018 na Ukrajine obsadili Slováci 13. miesto. O rok neskôr prvýkrát hrali aj na majstrovstvách sveta. Zverenci reprezentačného trénera Ladislava Borbélyho boli len kúsok od veľkého úspechu, keď prehrali 1:2 vo štvrťfinále s neskorším vicemajstrom sveta z Brazílie. Siedme miesto bolo výsledkom potvrdzujúcim vzostup slovenského reprezentačného tímu.