Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Manchester City čelí vyšetrovaniu pre porušenie finančných pravidiel

Na archívnej snímke fanúšikovia vítajú hráčov Manchestru City na štadióne Etihad v anglickom Manchestri. Foto: TASR/AP

"Citizens" takisto čelia podozreniu, že medzi sezónami 2013/2014 a 2017/2018 nedodržali podmienky finančnej fair play Európskej futbalovej únie (UEFA).

Londýn 6. februára (TASR) - Vedenie anglickej futbalovej Premier League začalo vyšetrovať Manchester City pre podozrenie z porušenia finančných pravidiel. Úradujúci majster čelí obvineniu, že v rokoch 2009 až 2018 neposkytol kompletné údaje z účtovníctva a nesplnil podmienky finančnej fair play.

Podľa AFP malo City v "dobrej viere" poskytnúť "nepresnú finančnú informáciu, ktorá dáva pravdivý a férový pohľad na finančnú situáciu klubu". Nepresná informácia sa týka príjmov, vrátane tých od sponzorov, a aj prevádzkových nákladov. Prípad bude posudzovať nezávislá komisia, jej členov vymenuje predseda súdnej komisie PL. "Vyšetrovanie bude neverejné a až do odvolania sa k nemu nebudeme ďalej vyjadrovať," uviedlo vedenie najvyššej anglickej súťaže v oficiálnom vyhlásení.

"Citizens" takisto čelia podozreniu, že medzi sezónami 2013/2014 a 2017/2018 nedodržali podmienky finančnej fair play Európskej futbalovej únie (UEFA). Pravidlá finančnej fair play UEFA zaviedla, aby zamedzila neúnosnému míňaniu peňazí zo strany veľkoklubov a čiastočne vyvážila ich príjmy a výdavky.

Klub je takisto obvinený, že v zmluvách hráčov a trénerov neuviedol všetky dohodnuté odmeny. Od decembra 2009 do mája 2013 viedol tím taliansky kouč Roberto Mancini.

Obvinenia o nejasnom účtovníctve sa začínajú sezónou 2009/10, ktorá bola prvá kompletná od prevzatia klubu majiteľom zo SAE. Odvtedy City vyhralo šesťkrát Premier League.

UEFA už pred dvoma rokmi vylúčila City z európskych pohárových súťaží pre údajné porušenie finančných pravidiel, no Športový arbitrážny súd (CAS) ešte v tom istom roku trest zrušil.